题目内容

My wife and I used to feel that it was impossible to be a true friend to someone whose name we didn’t know. How wrong we were! Years of Sunday-morning bus trips through the city with the same group of “nameless” people have changed our thinking. Before the bus takes off, we all join in a conversation: where’s the silent woman who sits up front and never responds to our cheery greetings? Here she comes. Her worn clothing suggests she doesn’t have much money to spare, but she always takes an extra cup of coffee for the driver.

We get smiles from a Mexican couple as they get on the bus hand in hand. When they get off, they’re still holding hands. The woman was pregnant late last year, and one day her change of shape confirmed that she’d delivered the child. We even felt a little pride at the thought of our extended family.

For many months, our only sadness lay in our inability to establish the same friendship with the silent woman at the front of the bus. Then, one evening, we went to a fish restaurant. We were shown to a table alongside someone sitting alone. It was the woman from the bus.

We greeted her with friendly familiarity we’d shown all year, but this time her face softened, then a shy smile. When she spoke, the words escaped awkwardly from her lips. All at once we realized why she hadn’t spoken to us before. Talking was hard for her.

Over dinner, we learned the stay of a single mother with a disabled son who was receiving special care away from home. She missed him desperately, she explained. “I love him… and he loves me, even though he doesn’t express it very well,” she murmured. “Lots of us have that problem, don’t we? We don’t say what we want to say, what we should be saying. And that’s not good enough.” The candles flared on our tables. Our fish had never tasted better. But the atmosphere grew pleasant, and when we parted as friends—we shared names.

1.All the following statements can describe the woman except ______.

A. poor         B. warm –hearted

C. silent         D. cold

2.The underlined word “establish” in the 3th paragraph has the same meaning as_________.

A. keep         B. discover

C. set up         D. accept

3.The woman had the same problem with her son in the way that ______.

A. they both disabled people

B. they both had some difficulty in expressing

C. they both liked bus travel

D. they both brought interest to the passengers

4.Which of the following might be the best title of this passage?

A. Friends of the Road B. The Silent Woman on the Bus

C. Going to Work by Bus D. Different Kinds of Friendship

 

1.D

2.C

3.B

4.A

【解析】试题分析:文章大意:本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是,文章作者在公交车上遇见的那些朋友。

1.理解题。第1段最后两行Her worn clothing suggests she doesn’t have much money to spare, but she always takes an extra cup of coffee for the driver.说明AB正确。where’s the silent woman说明C正确。没有说她是冷谈的,选D

2.

3.判断题。根据最后一段第3行even though he doesn’t express it very well。可知她和她的儿子在表达方面都有困难。选B。

4.4】主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述的是作者在公交车上遇见的那些朋友,A符合要求。选A。

考点:考查故事类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

From my second grade on, there was one event I feared every year: the piano recital(独奏演唱会). A recital ______I had to practice a boring piece of music and perform before strangers. Each year I _____ask my father if I could skip the recital “just this once”. And each year he would shake his head, muttering(嘀咕) _______about build self-confidence and working toward a _______.

So it was with really great______that I stood in church one recent Sunday, video camera in hand, and ______my 68-year-old father sweating in his shirt ______rising to play the piano in his very first recital.

My father had longed to play music since childhood, but his family was poor and couldn’t _______lessons. He could have gone on regretting it, _______too many of us do. But though he was rooted in his past, he wasn’t _______there. When he retired three years ago, he ______ his church music director to take him as a student.

For a moment after my father sat down at the keyboard, he ______stared down at his fingers. Has he forgotten the ______? I worried, remembering those split seconds______ago when my mind would go blank and my fingers would _______. But then came the beautiful melody(旋律), from the ______fingers that once baited(装饵于)my fishing lines. And I______he had been doing what music teachers always stress: _______the music and pretend the others aren’t there.

“I’m ________of him for starting something new at his age,” I said to my son Jeff.

“Yeah, and doing it so_______,” Jeff added.

With his first recital, my father taught me more about courage and determination than all the words he used those 30-plus years ago.

1.A. reflectedB. explainedC. meantD. proved

2.A. wouldB. couldC. might D. should

3.A. nothingB. everythingC. anything D. something

4.A. goalB. stageC. journeyD. chance

5.A. troubleB. satisfactionC. strengthD. disappointment

6.A. keptB. sentC. watchedD. felt

7.A. throughB. fromC. againstD. before

8.A. missB. affordC. selectD. understand

9.A. asB. onceC. ifD. while

10.A. educatedB. protectedC. stuckD. spoilt

11.A. allowedB. invitedC. inspiredD. persuaded

12.A. roughlyB. simplyC. merrilyD. curiously

13.A. wordsB. videosC. notesD. lessons

14.A. decadesB. weeksC. hoursD. moments

15.A. playB. freezeC. clickD. adjust

16.A. sameB. warmC. differentD. dirty

17.A. predictedB. realizedC. imaginedD. insisted

18.A. pass overB. turn upC. bring inD. concentrate on

19.A. ashamedB. awareC. tiredD. proud

20.A. casuallyB. anxiouslyC. nicelyD. frequently

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网