题目内容

The deserts of the world are not all covered with sand. Many of them have surfaces of rock or clay or small stones. They are not flat, either. They often have high hills and deep valleys. There is some plants’ life in many parts of the desert. There is little rain in the desert, but it does fall often enough for most plants.

The deserts of the world are not uninhabited(not lived by people). People also live outside oases(绿洲), but these people are not farmers. They have camels, goats, donkeys, sheep, etc. These animals can live on the desert plants and do not need much water.

The people of the desert have to move constantly from place to place, they must always look for grass or desert plants for their animals. They usually live in tents. When there is no more food for their animals, they fold up their tents, pat them on their camels and donkeys, and move to another place. In good years, when there is enough food for their animals, they trade their skins and their goats and camel hairs with the people of oases for wheat and fruit. But in bad years, when there is not enough food for their animals, the people of the desert would attack the oases people. But they are also hospitable, no man in the desert would ever refuse to give a stranger food and water.

1.According to the passage, deserts are mostly made up of _______.

A. clay B. rock

C. stones D. sand

2. The underlined word “hospitable” has the meaning of being _______.

A. brave B. cruel

C. strange D. kind

3.In the desert _______.

A. it rains in spring only

B. there is some rain, but far from enough

C. it rains for a short time every month

D. the rainfall is just enough for the plants

4.People live _______.

A. only inside the oases

B. only outside the oases

C. both inside and outside the oases

D. in places with regular rainfalls

5.From the passage we know that life _______.

A. is hard in deserts

B. is happy in deserts

C. is impossible in deserts

D. in deserts in much better now

 

1.D

2.D

3.B

4.C

5.A

【解析】

试题分析:本文讲述的是沙漠的自然环境和沙漠人的生活情况

1.推理判断题。根据第1段第1、2句The deserts of the world are not all covered with sand. Many of them have surfaces of rock or clay or small stones(世界上的沙漠并非全都覆盖着沙。许多沙漠表面有岩石、泥土或小石子)世界上的沙漠并非全都覆盖着沙。许多沙漠表面有岩石、泥土或小石子可推知沙漠主要是由沙组成的。故答案为D

2.猜测词义题。推理判断题。推断词义。根据文章最后一句No man in the desert would ever refuse to give a stranger food and water由沙漠里没有人会拒绝给一个陌生人饭和水,可推断他们是很友好的(hospitable),故答案为D。

3.推理判断题。根据第1段最后一句There is little rain in the desert, but it does fall often enough for most plants可知沙漠有少量降水,但并不充足。故答案为B。

4.推理判断题。根据第2段第2句People also live outside oases(绿洲)和第3段中they trade their skins and their goats and camel hairs with the people of oases for wheat and fruit 可知人们有住在绿洲内的,也有住在绿洲外的。故答案为C

5.推理判断题。根据第2段第2句People also live outside oases(绿洲)和第3段中they trade their skins and their goats and camel hairs with the people of oases for wheat and fruit 可知人们有住在绿洲内的,也有住在绿洲外的。故答案为A

考点:科普类阅读

练习册系列答案
相关题目

Americans plan parties for many reasons. As in other cultures, many Americans attend parties for weddings and religious or national holidays. But some parties are especially American. For example, a group of neighbors may gather on their street to eat food, play music and visit with one another. This is called a block party. A woman might invite a group of women to a party called a baby shower for a friend who is about to give birth. Guests bring presents for the new baby.

Americans also attend tailgate parties. A tailgate is the back end of a truck or other vehicle that opens down. The tailgate parties are a big part of sports culture in the United States. Friends bring food and drink to a sports event. They eat together in the parking area of the sports stadium.

Birthday parties are also very popular. Many parents organize a party for their child around a theme. Birthday parties usually include gifts and a birthday cake with candles. In many parts of the United States, cupcakes have become a popular replacement for cakes.

Birthday parties can be low cost or very costly. Some parents take their children’s birthday parties very seriously, even when the child is too young to fully understand the celebration.

One group of parents started a website called Birthdays Without Pressure. They decided that some parents were under too much social pressure to plan costly parties for their children. The group sees this movement as an example of America’s culture of “too much stuff”. The group’s website gives suggestions on how to keep birthday celebrations simple, meaningful and fun without spending a lot of money. Their advice may be very helpful during this period of economic recession(萧条).

1.What can be the best title for the passage?

A. Reasons for parties

B. Birthdays without pressure

C. American parties

D. Different parties in the world

2.How many kinds of parties does the passage mention?

A. 5.B. 6.C. 7.D. 8.

3.Eating together in the parking area of the sports stadium belongs to _________parties.

A. block B. baby showerC. sports D. tailgate

4.The purpose of Birthdays Without Pressure is to advise people to _________.

A. relieve people’s pressure

B. have meaningful birthday parties with low cost

C. make birthday parties meaningful and costly

D. spread America’s culture

5.Which of the following is NOT true according to the passage?

A. Block party is especially American.

B. Some parties in America are the same as in other countries.

C. There’s a party for the mother before her new baby is born.

D. Birthday parties are the most popular in America.

 

Sometimes, the simplest ideas are the best. For example, to absorb heat from the sun to heat water,you need large, flat, black surfaces. One way to do that is to build those surfaces specially, on the roofs of buildings. But why go to all that trouble when cities are full of black surfaces already, in the form of asphalt (柏油) roads?

Ten years ago, this thought came into the mind of Arian de Bondt, a Dutch engineer. He finally persuaded his boss to follow it up. The result is that their building is now heated in winter and cooled in summer by a system that relies on the surface of the road outside.

The heat-collector is a system of connected water pipes. Most of them run from one side of the street to the other, just under the asphalt road. Some, however, dive deep into the groun.

When the street surface gets hot in summer, water pumped through the pipes picks up this heat and takes itunderground through one of the diving pipes. At a depth of 100 metres lies a natural aquifer(蓄水层) into which heat several heat exchangers (交换器) have been built. The hot water from the street runs through these exchangers, warming the ground-water, before returning to the surface through another pipe. The aquifer is thus used as a heat store.

In winter, the working system is changed slightly. Water is pumped through the heat exchangers to pick up the heat stored during summer. This water goes into the building and is used to warm the place up. After performing that task, it is pumped under the asphalt and its remaining heat keeps the road free of snow and ice.

1.Which of the following is true according to the first two paragraphs?

A. Arian de Bondt got his idea from his boss. B. Large, flat, black surfaces need to be built in cities.

C. The Dutch engineer's system has been widely used. D. Heat can also be collected from asphalt roads.

2. For what purpose are the diving pipes used?

A. To absorb heat from the sun.

B. To store heat for future use.

C. To turn solar energy into heat energy.

D. To carry heat down below the surface.

3.From the last paragraph we can learn that __

A. some pipes have to be re-arranged in winter

B. the system can do more than warming up the building

C. the exchangers will pick up heat from the street surface

D. less heat may be collected in winter than in summer

4.What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?

A. What we shall do if the system goes wrong .

B. What shall we do if there are no asphalt roads

C. How the system cools the building in summer .

D. How the system collects heat in spring and autumn.

 

Finding a new and fun hobby can make you a happier person. Hobbies can be a great way to relieve stress and bring more joy into your life. Specifically when you find a new hobby. Hobbies are for everyone at any age. When you get older, you should not have fewer hobbies. 1. . You might be looking for a new hobby, but you're not sure what. A new hobby requires finding new interests, which means experimenting to find those interests.

Try new things. To find a new hobby, it will require trying new things. New hobbies won't usually just find you. Don't put things off. You might think to yourself, "I don't like that." If you've never done it, or given it a chance, how can you know? 2. .

Learn new things. You're never too young or old to learn more in life. If you take the time to learn new things, you'll develop new interests. Let your curiosity run wild, and develop more knowledge over the things you don't know or are familiar with. 3. . Reading the same sports newspaper everyday doesn't count as a new and fun hobby.

Collect things. 4.. Start collecting them. Maybe you have an interest in coins, or specific jewelry. Think about certain interests that pertain to what you can collect. If you're a sports fan, then collect sport cards, or jersey's. Simple hobbies aren't always a bad thing. You can collect just about anything.

5. . Everyone has a creative side. Some people find different ways of expressing that side to them. It can be writing, drawing, painting, playing a music instrument, photography, dancing, or singing. These can be fun and relaxing hobbies to have that be a positive way of expressing your emotions.

A Interact with others

B Think of the things that you do like

C Learning is not such a bad thing

D Find and express the creative side in you

E Have an open mind and give things a chance

F Otherwise you'll develop more stress and gray hairs

G write down a list of the leisure activities you enjoy

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网