题目内容
Everywhere I look outside my home I see people busy on their high-tech devices(装置), while driving, walking, shopping, even sitting in toilets. When connected electronically, they are away from physical reality.
People have been influenced to become technology addicted. One survey reported that “addicted” was the word most commonly used by people to describe their relationship to iPad and similar devices. One study found that people had a harder time resisting the allure of social media than they did for sleep, cigarettes and alcohol.
The main goal of technology companies is to get people to spend more money and time on their products, not to actually improve our quality of life. They have successfully created a cultural disease. Consumers willingly give up their freedom, money and time to catch up on the latest information, to keep pace with their peers or to appear modern.
I see people trapped in a flu-like relationship with time-sucking technology, where they serve technology more than technology serves them. I call this technology servitude. I am referring to a loss of personal freedom and independence because of uncontrolled consumption of many kinds of devices that eat up time and money.
What is a healthy use of technology devices? That is the vital question. Who is really in charge of my life? That is what people need to ask themselves if we are to have any chance of breaking up false beliefs about their use of technology. When we can live happily without using so much technology for a day or a week, then we can regain control and personal freedom, become the master of technology and discover what there is to enjoy in life free of technology. Mae West is famous for claiming the wisdom that “Too much of a good thing is wonderful.” But it’s time to discover that it does not work for technology.
Richard Fernandez, a former CEO at Google acknowledged that “we can be swept away by our technologies.” To break the grand digital connection people must consider how life long ago could be fantastic without today’s overused technology.
1.The underlined word “allure” in Paragraph 2 probably means ______.
A. advantage B. attraction
C. adaptation D. attempt
2.From the passage, technology companies aim to ______.
A. attract people to buy their products
B. provide the latest information
C. improve people’s quality of life
D. deal with cultural diseases
3.It can be inferred from this passage that people ______.
A. consider too much technology wonderful
B. have realized the harm of high-tech devices
C. can regain freedom without high-tech devices
D. may enjoy life better without overused technology
4.What’s the author’s attitude towards the overusing of high-tech devices?
A.Objective B. Positive
C. Disapproving D. Sympathetic
1.B
2.A
3.D
4.C
【解析】
试题分析:文章阐述了现代科技给生活带来的影响。科技本该服务于人们的生活、提高生活的质量,但现实情况却是,许多的科技产品占据了人们的日常生活,导致人们深陷虚拟世界无法自拔。如果放下手里的科技产品,你会发现生活有多么美好。
1.猜测词义题。根据“People have been influenced to become technology addicted.”可知,很多人已经变成了科技迷,他们用“addicted”这个词来形容自己与平板电脑和类似产品的关系,甚至,人们很难抵抗来自科技产品的吸引力,故选B。
2.细节理解题。根据第三段“The main goal of technology companies is to get people to spend more money and time on their products,”可知,科技公司的目的是让消费者花更多的金钱和时间在他们的产品上,故选A。
3.细节理解题。根据第五段“When we can live happily without using so much technology for a day or a week, then we can regain control and personal freedom, become the master of technology and discover what there is to enjoy in life free of technology.”可知,如果不过度使用、依赖现代科技,人们就能够重获自由,成为科技的主人 找到生活的真谛,故选D。
4.观点态度题。A客观的;B积极的;C不赞成的;D同情的。根据第一段、三、五、六“When connected electronically, they are away from physical reality.”和第三段“The main goal of technology companies is...not to actually improve our quality of life”与第五段“When we can live happily without using so much technology...”及第六段“To break the grand digital connection...”可知,文章讲述的是科技产品的过度使用给生活带来的危害,科技本该被用来提高人们的生活质量,然而事实却是,人们成了科技的奴仆,甚至脱离了现实生活。由此可见,作者不赞成过度使用科技产品,故选C。
考点:生活类短文阅读