题目内容
There was a rich man who wanted to choose a husband for his only child from a great number of pursuers. The man all the pursuers to a river and pointed to the crocodiles there, saying, “Anyone who can swim across the river safely will marry my .” The pursuers looked at each other and no one take action. At that moment, a man plunged into the river and swam _ surprising speed to the other side. All the people there him with a great sense of admiration for his courage. , the man, after landing on the bank, shouted , “who pushed me into the river just now?”
Maybe the man, thinking about the whole and the happy consequences of his act, will eventually be to the one who pushed him into the river. In life it is fairly for disadvantages to turn into advantages and misfortunes into fortunes! But many of us are to realize the true of our “rivals” to success. Generally speaking, many people would see the one who “pushes him into the river” as an opponent. However, the one who “pushes him into the river” gives you a feeling of urgency and stimulates (激励) your ambition and to strive for success! You try your best to your difficulties and progress to the next stage in life!
If a man does not have rivals, he be satisfied with the present and will not strive to improve his . He would in the face of difficulties and sink into laziness. Therefore, your rivals are not your opponents. Instead, they are good !In our lives, we need some rivals to “pushes him into the river,” leading us to strive ahead in difficulties and competitions. Thanks to our rivals, we can show our to its best. Thanks to our rivals, we are able to make continuous progress while competing with them!
1.A. walkedB. led C. drove D. brought
2.A. son B. sisterC. brotherD. daughter
3.A. daredB. couldC. wouldD. must
4.A. inB. for C. atD. with
5.A. approved B. welcomeC. observedD. applauded
6.A. Meanwhile B. But C. HoweverD. Furthermore
7.A. desperately B. angrily C. surprisingly D. happily
8.A. after B. unless C. before D. while
9.A. program B. process C. resultD. accident
10.A. close B. satisfied C. devoteD. grateful
11.A. general B. usualC. common D. ordinary
12.A. able B. willing C. unable D. unwilling
13.A. meaning B. significance C. tendencyD. answer
14.A. desire B. demand C. deedD. defense
15.A. ignore B. overlook C. meetD. overcome
16.A. is bound to B. is intended to C. is meant to D. is fit to
17.A. occasion B. ambition C. situationD. contribution
18.A. hold outB. hold off C. hold onD. hold back
19.A. friends B. rivalsC. enemiesD. relatives
20.A. preference B. potential C. characterD. knowledge
1.B
2.D
3.A
4.C
5.D
6.C
7.B
8.A
9.B
10.D
11.C
12.C
13.B
14.A
15.D
16.A
17.C
18.D
19.A
20.B
【解析】
试题分析:本文通过一个小故事说明这样一个道理。在生活中,劣势变为优势,不幸变为幸运是非常普遍的。这里意思是如果一个人没有竞争对手,他就注定对现在的生活满意。然而,把你推到河里的人可能给你一种紧迫感,激励你的抱负和渴望。
1. all the pursuers to a river and pointed to the crocodiles there, saying,可知这里意思是这个人把追求者们带到河边。Walked步行;led领着;drove驾驶;brought带来。
2. D。考查名词 :根据There was a rich man who wanted to choose a husband for his only child from a great number of pursuers.可知这里填daughter。Son儿子;sister姐妹;brother兄妹;daughter女儿。
3. A。考查动词 :根据At that moment, a man plunged into the river and swam _ surprising speed to the other side.可知这里意思是没有人敢采取行动。Dared敢;could能;would将;must必须。
4.C。考查介词 :根据a man plunged into the river and swam _ surprising speed to the other side.可知这里意思是这位男子以令人吃惊的速度游到了对面。At以……的速度。
5. D。考查动词 :根据All the people there him with a great sense of admiration for his courage.可知这里意思是所有人都为他鼓掌。Approved同意;welcome欢迎;observed观察;applauded鼓掌。
6. C。考查副词 :根据the man, after landing on the bank, shouted , “who pushed me into the river just now?可知这里表示转折关系,且需要用副词形式,故用but。
7. B。考查副词 :根据“who pushed me into the river just now?” 可知他很生气。Desperately绝望地;angrily生气地;surprisingly吃惊地;happily快乐地。
8. A。考查介词 :这里意思是这位男子在想了整个事情经过之后。After……之后;unless除非;before在……之前;while然而。
9. B。考查名词 :这里意思是这位男子在想了整个事情经过之后。Program程序;process过程;result结果;accident事故。
10.D。考查形容词 :根据“Anyone who can swim across the river safely will marry my .”可知这位男子应该感谢把他推到河里的人。Close亲密的;satisfied满意的;devoted忠诚的;grateful感激的。
11.C。考查形容词 :根据In life it is fairly for disadvantages to turn into advantages and misfortunes into fortunes!可知这里意思是在生活中,劣势变为优势,不幸变为幸运是非常普遍的。General大致的;usual通常;common普遍;ordinary普通。
12. C。考查形容词 :根据realize the true of our “rivals” to success.可知许多人都无法意识到。Able能够;willing愿意;unable不能;unwilling不愿意。
13.B。考查名词 :这里意思是许多人都无法意识到真正重要性。Meaning意义;significance重要性;tendency趋势;answer回答。
14.A。考查名词 :根据However, the one who “pushes him into the river” gives you a feeling of urgency and stimulates (激励) your ambition and to strive for success!可知这里想说然而,把你推到河里的人可能给你一种紧迫感,激励你的抱负和渴望。Desire渴望;demand要求;deed行为;defense防卫。
15. D。考查动词 :根据You try your best to your difficulties and progress to the next stage in life!可知这里意思是你尽自己最大的努力来克服你的困难。Ignore忽视;overlook忽视;meet见面;overcome克服。
16.A。考查短语 :根据If a man does not have rivals, he be satisfied with the present and will not strive to improve his .可知这里意思是如果一个人没有竞争对手,他就注定对现在的生活满意。is bound to注定;is intended to打算;is meant to打算;is fit to适合。
17. C。考查名词 :根据If a man does not have rivals, he be satisfied with the present and will not strive to improve his .可知这里意思是如果一个人没有竞争对手,他就注定对现在的生活满意,不再奋斗改变现状。Occasion机会;ambition抱负;situation境况;contribution贡献。
18. D。考查短语 :根据He would 58 in the face of difficulties and sink into laziness.可知这里意思是他可能会阻止面对困难并且沉溺于懒惰中。hold out 伸出;hold off拖延;hold on坚持;hold back阻止。
19. A。考查名词 :根据Therefore, your rivals are not your opponents. Instead, they are good !可知这里意思是他们是好朋友。Friends朋友;rivals对手;enemies敌人;relatives
亲戚。
20. B。考查名词 :根据Thanks to our rivals, we can show our to its best.可知这里意思是感谢我们的对手,我们能发挥我们的潜能。Preference偏爱;potential潜能;character性格;knowledge知识。
考点:考查故事类短文