题目内容
【题目】Mom noticed that something was wrong when I started getting so thirsty. I’d have a lot to drink before bed, which was unusual for me. One time, I opened a big container of apple juice and kept refilling my glass. Before I knew it, I’d drunk the entire container! My mom called my doctor. I then had a few blood tests, and the results were certain — I had diabetes (糖尿病), which meant that the amount of sugar in my blood was very high. That can be dangerous, so I had to learn how to control my blood-sugar level.
My eating habits had to change in a big way. With diabetes, I can’t eat a lot of sugar or carbohydrates (碳水化合物). I have to figure out exactly how much sugar I plan to eat, and then I get an injection of insulin (注射胰岛素) before the meal to help my body process the food. Also, I test my blood-sugar level often. I’m always trying to keep my blood sugar at a healthy level. The level can drop when I exercise, but that doesn’t keep me out of gym class or off the basketball court — I just keep some juice boxes around to boost my blood sugar if I need to.
It’s a lot of work and not a lot of fun to keep track of everything, but I’ve gotten used to my new habits. I was a little scared at first because I wasn’t sure how my life would change. Once I knew what I needed to do, though, it wasn’t a big deal. My life is different now from what it was before, but it has become completely regular to me.
【1】The first paragraph is mainly about ________.
A. who found the author had diabetes
B. the author’s life before having diabetes
C. the author’s eating habits before having diabetes
D. how the author was found to have diabetes
【2】What did the author do after knowing she had diabetes?
A. She stopped playing basketball in the gym.
B. She controlled her blood-sugar level strictly.
C. She stopped eating food with natural sugar.
D. She tested her blood-sugar level before every meal.
【3】Which statement is TRUE according to the passage?
A. The author felt upset about the disease at first.
B. There is no need for the author to control the disease.
C. Exercise has no effects on the blood-sugar level.
D. It’s hard for the author to get used to the new life.
【4】What’s the author’s attitude towards her having diabetes now?
A. Worried. B. Frightened. C. Positive. D. Pessimistic.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
【解析】这是一篇记叙文。文章介绍我发现自己患糖尿病以及心态的变化以及治疗的过程。
【1】段落大意题。本文第一段是关于我如何发现自己患上糖尿病的过程。是因为自己喝东西太多了,这个现象让妈妈感觉奇怪,所以去检查了,发现自己患上了糖尿病。故D正确。
【2】细节题。根据第一段中That can be dangerous, so I had to learn how to control my blood-sugar level.可知,作者在得知自己得了糖尿病的时候,开始学着控制血糖水平,故B正确。
【3】细节题。根据文章最后一段I was a little scared at first because I wasn’t sure how my life would change.可知,作者刚知道自己得糖尿病时有点害怕,因为不确定自己的生活将会怎么改变,所以A正确。
【4】推理题。根据文章最后一段I was a little scared at first because I wasn’t sure how my life would change. Once I knew what I needed to do, though, it wasn’t a big deal. My life is different now from what it was before, but it has become completely regular to me.可知,起初的时候,我很担心,但是后来我知道了这并不是什么大事。我已经习惯了现在的生活,说明我对待这个问题很乐观。故C正确。
主旨大意题解题策略先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。此时,要注意一些转折词,如but, yet, however, although, in spite of, by contrast, on the contrary等。当文章中表示相反的观点时,往往用到这些词。答题时要弄清哪个是作者的观点,排除迷惑性信息,准确归纳主旨大意。
此文的第一题为主旨大意题。本文为记叙文,本文第一段是关于我如何发现自己患上糖尿病的过程。是因为自己喝东西太多了,这个现象让妈妈感觉奇怪,所以去检查了,发现自己患上了糖尿病。故D正确。