题目内容
1
Just as the world’s most respected scientific bodies have confirmed that the world is getting hotter, they have also stated that there is strong evidence that humans are driving the warming. Countless recent reports from the world’s leading scientific bodies have said the same thing. For example, a 2010 summary of climate science by the Royal Society stated that: “There is strong evidence that the warming of the Earth over the last half-century has been caused largely by human activity.”
The idea that humans could change the planet’s climate may be counter-intuitive, but the basic science is well understood. Each year, human activity causes billions of tons of greenhouse gases to be released into the atmosphere. As scientists have known for years, these gases hold heat that would otherwise escape to space, wrapping the planet in an invisible blanket.
Of course, the planet’s climate has always been changing thanks to “natural” factors such as changes in solar or volcanic activity, or cycles relating the Earth’s going around the sun. According to the scientific literature, however, the warming recorded to date matches the pattern of warming we would expect from a build-up of greenhouse gas in the atmosphere – not the warming we would expect from other possible causes.
Even if scientists did discover another reasonable explanation for the warming observed so far, that would beg a difficult question. As Robert Henson puts it in The Rough Guide to Climate Change, “If some newly discovered factor can account for the climate change, then why aren’t carbon dioxide and the other greenhouse gases producing the warming that basic physics tells us they should be?”
The only way to prove with 100% certainty that humans are responsible for global warming would be to run an experiment with two identical Earths – one with human influence and one without. That obviously isn’t possible, and so most scientists are careful not to state human influence as an absolute certainty.
1. In most scientists’ opinion, the global warming is mainly caused by ________.
A. solar activity
B. volcanic activity
C. the Earth’s going around the sun
D. human activity
2.. The text is developed by ________.
A. giving typical examples
B. following the order of space
C. analyzing a theory and arguing it
D. comparing and finding differences
3. The underline word “identical” means ________.
A. totally different
B. exactly the same
C. extremely important
D. relatively independent
4. Which of the following can be the best title?
A. Are All the Scientists Really Scientific?
B. Where Is Global Warming Leading Us to?
C. Are Humans Definitely Causing Global Warming?
D. What’s Relation of Global Warming and Greenhouse Gases?
1.D
2.C
3.B
4.C
【解析】
试题分析:
1.D细节题。由Just as the world’s most respected scientific bodies have confirmed that the world is getting hotter, they have also stated that there is strong evidence that humans are driving the warming.可知,是人类活动影响气候变暖。故选D
2.C 推断题。由全文可知,文章提出来了一个观点并且还在争论。故选C
3.B 推断题。根据本句The only way to prove with 100% certainty that humans are responsible for global warming would be to run an experiment with two identical Earths – one with human influence and one without. 指用两个一样的地球来进行式样,一个受到人类的影响,而另外一个没有。故Identical指“一样的”,故选B
4.C 文章理解题。本文主要提出“人类活动是否影响气候变暖”并争论。故选C
考点:考查报告类短文阅读
点评:本文主要就“人类活动是否影响气候变暖”提出观点并争论。本文的题目较为简单,主题也很突出,也考生熟悉的环境保护类的短文阅读题。以推理题的考查为主,要求考生阅读时关注文章细节,合理判断,准确选择。