题目内容

【题目】 Li Chunlin, a farmer, used to live in a poor village in the north of Shanxi in the 1980s. He and his wife went to Shenzhen to make a living __________ running a restaurant.

Years later, they became rich and returned to their hometown with excitement. However, they __________ that the land around the village was covered with sand. That made them __________.After thinking twice, Li and his wife __________ to fight against the sand.

They bought thousands of young trees and planted them around the village. Only a few survived(存活), because the trees weren't watered often. How to get water was a big __________.They dug a well(井)but it became dry __________.Then they asked a drilling team to dig a deep well.__________the clear water appeared, their money ran out. They didn't have money to buy young trees. Learning what they were doing, one of their friends who did __________ was moved and wanted to do something for their village, too. So he offered the money they needed.

With the money, they bought trees and then had them planted. They __________ the trees as if they were their own children. After some time, green __________came out. When the villagers saw the changes, some started to join Li and his wife in the fight. Then more joined. Years went by, and now larger areas around the village are covered with green trees.

1A.byB.atC.on

2A.discussedB.discoveredC.disagreed

3A.sadB.scaredC.excited

4A.warnedB.decidedC.advised

5A.requestB.problemC.direction

6A.quicklyB.properlyC.peacefully

7A.ButB.AndC.Although

8A.treatB.courseC.business

9A.looked upB.looked forC.looked after

10A.leavesB.grassC.flowers

【答案】

1A

2B

3A

4B

5B

6A

7C

8C

9C

10A

【解析】

本文主要介绍李春林使家乡变绿的故事。他是一个农民,原来住在穷山村里,后来去深圳赚了钱,回到家乡发现到处都是沙子,于是他和妻子决定种树,把家乡变绿。他们克服很多困难,在朋友的帮助下,终于成功。而且越来越多的人加入他们的行列。

1句意:他和他的妻子通过经营一家餐馆去深圳谋生。

by通过……;at在……;on在……上面。分析句子可知,此处表示借助某工具做某事,翻译为“通过”,故选A

2句意:然而,他们发现村子周围的土地被沙子覆盖着。

discussed讨论;discovered发现;disagreed不同意。根据句意可知,此处表示“他们发现村子周围的土地被沙子覆盖着”的含义,故选B

3句意:这让他们很伤心。

sad伤心的;scared害怕的;excited激动的。根据前文“However, they discovered that the land around the village was covered with sand.”可知,这种现象让他们很伤心,故选A

4句意:经过再三考虑,李和他的妻子决定与沙子作斗争。

warned警告;decided决定;advised建议。根据前文“After thinking twice”和句意可知,此处表示“李和他的妻子决定与沙子作斗争”,故选B

5句意:如何取水是一个大问题。

request要求;problem问题;direction方向。根据“because the trees weren't watered often”可知,这些树没有经常浇水,所以如何取水是一个大问题,故选B

6句意:他们挖了一口井,但井很快就干了。

quickly迅速地;properly合适地;peacefully和平地。根据“Then they asked a drilling team to dig a deep well.”可知,他们让一个钻探队挖了一口深井,所以之前那口井很快就干了,故选A

7句意:虽然清水有了,但是他们的钱花光了。

But但是,表转折;And和,表并列;Although虽然,表让步。分析句子可知,此处表示“虽然”的含义,引导让步状语从句,故选C

8句意:了解到他们正在做什么,他们的一个做生意的朋友被感动了,也想为他们的村庄做点什么。

treat招待;course课程;business生意。分析句子可知,此处构成do business短语,翻译为“做生意”,又根据前文“their money ran out”可知,他们钱用光了,所以做生意的朋友出了钱,故选C

9句意:他们照顾树木就像自己的孩子。

looked up向上看,查阅;looked for寻找;looked after照顾。根据后文“as if they were their own children.”可知,此处表示“他们照顾树木就像自己的孩子”的含义,故选C

10句意:过了一段时间,绿色的叶子长出来了。

leaves叶子;grass草;flowers花。根据后文“Years went by, and now larger areas around the village are covered with green trees.”可知,他们植树,所以长出绿色的叶子,故选A

解答完形填空题型时,必须做到三读:

(1)跳过空格,了解大意(一读)

通读全文,留意文章段落的首尾句,了解文章框架内容,推测主旨大意,切勿纠结文章中个别看不懂的词汇。

(2)结合语境,合理选词(二读)

细读文章,利用上下文确定空格处所缺单词的含义,然后结合选项选出最佳答案。

(3)上下参照,验证答案(三读)

选出答案后再读文章,把所选答案代入文中进行验证,检查文章内容是否通顺,逻辑是否正确。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 There are many colours in nature. But do you know that a colour has weight? I think you'll sayno. But I am afraid you are wrong. If you don't believe, you may do a small experiment(实验).

First, put two objects with the same weight into two boxes. Then cover the boxes. Wrap(包裹) one box with a red piece of paper, the other with a white piece of paper. Now hold the boxes with your hand one by one. It is certain that you will think the red one is a lttle heavier.

Why does it happen? A scientist found that different colours have different weight in a man's mind. So he did many tests and at last he got the result. That is to say, every colour has its .own weight in our mind. The heaviest colour is red, then blue, green, orange, yellow an.d white. The scientists told us that colours also have smell. Can you smell the colour? Of course not. Then why did the scientists say so? That is because every colour represents a kind of light wave(光波)— a certain wavelength(波长). It reaches our brain(大脑) through organs(感觉器官)

According to this discovery, scientists say that people accept the colour they like, and refuse the colour they hate. So your body and mind will be healthy by using the colours you like. Or you'll be nervous or even get ill. If you stay in a room with red windows, wallpapers and furniture for two hours, you'll feel you have been there for four hours. But if the room is blue, you'll feel you have been there for only one hour. Another example, if a person walks out of a red room and into a blue room, his temperature will fall. That means our body temperature will change when we see different colours.

1Which is the lightest colour in a man's mind?

A.RedB.BlueC.GreenD.White

2Which of the following is NOT true?

A.Different colors have different weights in a man's mind.

B.The colours “blue” is the second heaviest colour in a man's mind.

C.People can't smell the colours.

D.The colour you don't like will keep you healthy.

3According to the passage, how long will you feel if you stay in a red room for an hour?

A.Two hours.B.Fours hoursC.Six hoursD.Eight hours.

【题目】 Do you know about aerotrain(气动悬浮列车)? A high-speed aerotrain can run 400 to 500 km per hour. What a surprising speed it is! And it is being developed by China and Japan together. It’s said that the model of this high-speed aerotrain is more than one metre long. The bullet-nosed(子弹头)car is like a high-speed train, and its body has wings, which are similar to the plan.

The aerotrain doesn’t run on traditional fuel resources(燃料资源)such as coal, gas or electricity. The train will be fully powered by natural energy. It will not only reduce costs but also improve the speed. The high-speed aerotrain is expected to change the world’s transportation situation, according to experts. People are looking forward to the type of high-speed aerotrain.

Lai Chenguang is a very famous expert. He comes from Chongqing University of Technology. He is good at this kind of technology in China. At the same time, he also takes part in the projects. He introduced that the first and second generation(一代)high-speed aerotrains have been tested. He believed that they could pass a series of strict tests smoothly.

“If the train runs at a speed of 500 km/h, it will use very little energy. The energy it consumes is only 1/3 of that of normal high-speed trains. It means that it will save more energy than normal high-speed trains,” Lai said. In addition, the passengers that the train carries will also be increased because of the new design.

1The aerotrain is developed in ____________.

A.Japan and AmericaB.France and America

C.China and EnglandD.China and Japan

2The aerotrain will run on____________.

A.natural energyB.coalC.gasD.electricity

3What's the advantage of the high-speed aerotrain?

A.The train is strong enough to be safe.

B.People can go anywhere they want on this train.

C.It will provide more excellent service.

D.It will do less pollution to the environment.

4What does the underlined word “consumes” probably mean in Paragraph 4 in Chinese?

A.提供B.使用C.生产D.改变

5Which would be the best title for the text?

A.Natural Energy.B.The Load Capacity of the Train.

C.A New Type of Train.D.A Project about Transportation.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网