题目内容
【题目】 On April 26, a big Chinese ship caught the eye of the whole world. China's first homemade aircraft carrier(航空母舰)hit the water in Dalian, Liaoning. It is the largest and best ship China has ever built, according to China Daily.
The new ship is China's second aircraft carrier and it has no name yet. China's first aircraft carrier is called Liaoning, which was bought from Ukraine and later rebuilt by China.
The new aircraft carrier was designed in China and the building began in 2013.The ship now must be completed at sea.
An aircraft carrier is like an airport on the sea. It can carry hundreds of planes and troops to wars. Planes fly from and land back on it, and soldiers work and live on it. Thanks to aircraft carrier, planes can fight along with warships. They allow planes to take off and land from anywhere in the ocean around the world.
But an aircraft carrier is very hard and expensive to build. It costs a lot of money and uses a large amount of steel and other special materials. For example, a basic aircraft carrier is made of 60, 000 tons of steel! It also uses complex(综合的) technologies including radar, electricity, mechanics and weapons. Finally, it takes years to build it.
Today, not many countries own an aircraft carrier or have the ability to build one. When the new aircraft carrier is finished, China will become the seventh country in the world that can build an aircraft carrier by itself, after the US, Russia, UK, France, Italy and Spain, according to China Daily.
【1】Which of the following is TRUE about China's new aircraft carrier?
A.It is China's first aircraft carrier.B.It is called Liaoning.
C.It was designed in China.D.It was bought from Russia.
【2】What is the main idea of the fourth paragraph?
A.What an aircraft carrier is.
B.The similarities between an aircraft carrier and an airport.
C.A new place for planes to take off and land on.
D.A secret weapon for wars.
【3】What does the underlined word "troops" mean?
A.Warships.B.Soldiers.C.Materials.D.Technologies.
【4】What can we learn from the story?
A.China has already got seven aircraft carriers.B.China can't make its own aircraft carrier.
C.Building an aircraft carrier is not an easy job.D.Many countries own aircraft carriers in the world.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】B
【4】C
【解析】
4月26日,中国第一艘自己制造的航空母舰出现在大家视野。这艘航母是中国自己研发,并且建造的。本文还向读者介绍了什么是航母,同时介绍了制造航母并不是简单的事。
【1】细节理解题。根据“The new ship is China's second aircraft carrier and it has no name yet.”可知中国这艘新的航空母舰是中国第二艘航空母舰,因此A选项是错误的;根据“China's first aircraft carrier is called Liaoning…”可知中国的第一艘航空母舰叫“辽宁舰”,因此B选项是错误的;根据“The new aircraft carrier was designed in China and the building began in 2013.”可知中国这艘新的航空母舰是中国设计并且建造的,因此C选项是正确的,D选项是错误的。故选C。
【2】段落大意题。段落以“An aircraft carrier is like an airport on the sea.”开头,介绍航空母舰是做什么用的,航空母舰像海上的飞机场,可供飞机起飞。因此本段主要介绍了航空母舰是什么。故选A。
【3】词义推断题。根据“It can carry hundreds of planes and troops to wars.”可知it指代“航空母舰”,根据上一句可知航空母舰就像飞机场,因此可供飞机起飞,根据to wars可知,航空母舰可以把某些东西送往战争场地,根据下句“Planes fly from and land back on it, and soldiers work and live on it.”可知可以飞机可以从航母起飞,也可以登陆,士兵可以工作和生活,因此troops意思与soldiers相似。故选B。
【4】推理判断题。根据文章前两段可知,中国现在有两艘航空母舰,并非七艘,A选项错误;根据“When the new aircraft carrier is finished, China will become the seventh country in the world that can build an aircraft carrier by itself…”可知中国的这艘新航母就是中国制造的,B选项错误;根据“But an aircraft carrier is very hard and expensive to build.”和“Today, not many countries own an aircraft carrier or have the ability to build one.”可知建造一个航母并不是一个简单的过程,因此只有一些国家有自己的航母,因此C选项正确,D选项错误。故选C。
词义猜测题一个重要的做法是通过生活常识来猜测词义:运用逻辑推理能力,自身的生活经验及生活常识,再联系上下文能读懂的部分,可以正确猜出词义。本文第三题,航空母舰可以运送哪些东西去战场,结合航空母舰的作用可以知道是用来让飞机起飞的,合理推测就是飞机可以运送士兵去前线,此题比较简单是因为下句有提示,“Planes fly from and land back on it, and soldiers work and live on it.”恰巧提到了飞机和士兵,因此此题可以通过常识来判断,也可以通过联系上下文来判断。
【题目】
Name:Off the Beaten Path(险远之路) Cover price(定价):$ 30.00 Our price:$ 19.80 The best-selling Reader's travel book has 40% new content(内容)including over 200 new places, over 200 new full-color photographs, and all-new, up-to-date maps. It introduces more than 1,000 of the United States' must-see destinations(目的地). |
Name:Container Gardens by Number Cover price:$ 15.95 Our price:$ 9.49 A unique book contains(包含)50 easy-to-follow container designs. Each design provides a simple planting plan that shows exactly how to create each artwork, with an instruction and in-depth(深入的)plant information. The plans are easy to follow and for any type of living space or garden. |
Name:Best Weekend Projects Cover price:$ 17.95 Our price:$ 13.96 Choose from 80 unique ideas to create an unusual and surprising living space. The projects are practical, as well as attractive, and will improve your home and yard and can be made in a weekend. These 80 well-designed projects are shown in a clear, easy-to-follow style that speaks to readers in an easy-understanding, user-friendly voice. |
Name:1801 Home Remedies(治疗方案) Cover price:$ 40.00 Our price:$ 29.96 Plenty of health problems can be dealt with at home. Each and every remedy will be tested by a doctor to make sure it is safe and sound. Dozens of conditions are covered, from headaches, sunburn, bad breath, and blisters(起泡)to allergies(过敏), and hiccups(打嗝). |
【1】How much money could you save if you want to buy a travel book?
A.$10.20.B.$6.46.C.$13.96.D.$19.80.
【2】Which of the following could help you to deal with common health problems without a doctor?
A.Off the Beaten Path.B.Container Gardens by Number.
C.Best Weekend Projects.D.1801 Home Rem-dies
【3】Which of the following is NOT true according to the passage?
A.Container Gardens by Number can help you improve your gardening skills.
B.Best Weekend Projects may be useful for you to decorate your living room.
C.Off the Beaten Path covers about 1000 famous traveling destinations all over the world.
D.1801 Home Remedies is designed for home use.
【4】The author writes the passage in order to _______.
A.introduce the books to readersB.advise readers to buy the books
C.encourage readers to read more about medicineD.share his opinion about the books with readers
【5】You can most probably read the passage in a _______.
A.travel guideB.newspaperC.textbookD.medicine booklet