题目内容
【题目】【甘肃省兰州市2015年中考英语试题】阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面三段材料,根据材料内容和要求,从题后选项中选择一个最佳答案。
A
![]()
![]()
The golden rule: Watch the other people. Do as they do!
阅读以上节选自学校国际文化周活动中的海报,根据其内容回答下列各个小题。
【1】What time do western people usually have dinner?
A. About midday.
B. At 5:00 in the afternoon.
C. Around 7 p.m. or even later.
D. Before 7:00 in the afternoon.
【2】Most food in the West is eaten with ______________.
A. spoons B. chopsticks C. fingers D. knives and forks
【3】What will a host probably say to a guest at the start of a meal?
A. “Can I help you?”
B. “Eat slowly!”
C. “Help yourself!”
D. “Could you serve me?”
【4】When might people want to say, “I’m sorry, I can’t eat this.”?
A. If they’ve been given something they don’t like.
B. If they are full.
C. If the hosts keep offering a lot of food to them.
D. If they are not hungry.
【5】Which of the following is helpful when you’re in the West according to the poster?
A. You can leave as soon as you’ve finished eating.
B. If you don’t know what to do, just watch the others and do as they do.
C. You can’t eat chicken legs with your fingers.
D. The fork is held in your right hand and the knife in your left.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】
试题分析:本文通过图表的形式,详细介绍了罗马的餐桌礼仪:时间:午餐在一点左右,晚餐大约在晚上七点或更晚一点儿,大多数食物用刀或叉,也有少数可以用手拿着吃,首先主人请你随便吃,对你不喜欢的食物你可以拒绝或是把其留在盘子边上。饭后不宜马上离开,而是坐在桌旁聊天。黄金定律:看别人,跟着别人学。
【1】C 细节理解题。题意:本文人通常几点吃晚餐?What time do western people usually have dinner?
A. About midday.大约在中午;B. At 5:00 in the afternoon.在下午5:00;C. Around 7 p.m. or even later. 大约在晚上7:00或晚一些;D. Before 7:00 in the afternoon. 下午7:00以前。根据表中“Dinner = around 7 p.m. or even later.”,可知本题选C。
【2】D 细节理解题。题意:西方的大多数食物是用什么吃?A. spoons勺子;B. chopsticks筷子;C. fingers 手指;D. knives and forks刀和叉;根据这一句“Knives and forks are used for most food.”可以推测出本题正确选D。
【3】C 细节理解题。题意:在一餐开始时,主人可能会对客人说什么?A. “Can I help you?”我可以帮助你吗?;B. “Eat slowly!” 吃慢些;C. “Help yourself!”请随便吃;D. “Could you serve me?”你可以为我服务吗?根据上表的信息,在开始吃饭时,主要说两句“Help yourself”(请自便);“Can I serve you”(我可以为你服务吗),故选C。
【4】A 什么时候人们可能要说, “I’m sorry, I can’t eat this.”?A. If they’ve been given something they don’t like.如果给他们送了他们不喜欢的食物;B. If they are full.如果他们吃饱了;C. If the hosts keep offering a lot of food to them.如果主人不断地给他们给吃的;D. If they are not hungry.如果他们不饿。根据表中信息“refuse food”(拒绝食物)可以推测出,本题选A。
【5】B 推理判断题。根据海报的内容,下面哪一个对你在西方吃东西有帮助?A. You can leave as soon as you’ve finished eating.你一吃完就可以离开;B. If you don’t know what to do, just watch the others and do as they do.如果你不知道怎么办,就看别人并跟着做;C. You can’t eat chicken legs with your fingers.你不得用手吃鸡腿;D. The fork is held in your right hand and the knife in your left.叉子右手拿,小刀左手拿。图表中提供的黄金规则是:watch the other people, do as they do.(看别人,跟着他们做)可知,正确的是B。