题目内容

【题目】

阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的ABC三个选项中,选出能填入短文相应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A young couple bought a big house from two old sisters. The sisters lived there for 30 years. The house was very nice and the couple bought it at a _______ price. So the couple was very excited.

However, winter was not far away at that time. The couple was _______ worried about how they would keep the old house warm. The house didn’t have any fireplaces or heaters.

At first, they planned to buy some heaters for the long cold winter. But soon, they thought that if the old sisters could stay warm and comfortable in the old house during the winter in the past, so _______ they. At last, they just _______ to wait for winter to come and did not make any preparations.

Winter _______ and temperatures soon dropped _______ zero. The large house became freezing cold. Frost(霜)covered the insides of _______ walls. Life inside the house became miserable(痛苦的).

Finally, the husband couldn’t stand it anymore and called the old sisters to ask them how they _______ to keep the house warm during the winter.

_______ speaking to them on the phone, the husband spoke to his wife, “For the last 30 years, the sisters have spent every winter on ________ in Thailand.”

“Oh, my god!” cried his wife.

1A.cheapB.smallC.low

2A.littleB.a little bitC.a bit of

3A.couldB.didC.had

4A.refusedB.decidedC.considered

5A.arrivedB.gotC.reached

6A.intoB.behindC.below

7A.theirB.itsC.theirs

8A.managedB.plannedC.offered

9A.BeforeB.WithoutC.After

10A.vacationB.riskC.pity

【答案】

1C

2B

3A

4B

5A

6C

7B

8A

9C

10A

【解析】

本文讲述了一对年轻夫妇从两个老姐妹那里以低价买了一栋大房子。姐妹俩在那里住了30年。房子里没有壁炉和取暖器。他们想,老姐妹们能在过去的冬天在老房子里温暖舒适,他们也能。最后,他们没有做任何准备。冬天到了,这座大房子变得冰冷。丈夫再也受不了了,打电话给老姐妹,问她们是怎么设法在冬天让房子暖和起来的。老姐妹告诉他过去30年来,他们每年冬天都在泰国度假。

1句意:房子很好,这对夫妇以低价买下了它。

考查形容词辨析。cheap便宜的;small小的;low低。后面提到了“夫妇俩很高兴”,证明低价买了一所大房子,价格用高低修饰,故选C

2句意:这对夫妇有点担心他们如何使这所老房子暖和起来。

考查形容词副词辨析。little很少,几乎没有,修饰不可数名词;a little bit一点点,修饰形容词副词;a bit of一点,修饰不可数名词。本词修饰形容词worried,表示有一些担心,故选B

3句意:但很快,他们就想,如果在过去的冬天老姐妹们能在老房子里保持温暖舒适,他们也能。

考查助动词。so+助动词/情态动词/连系动词+主语:也是这样,表示主语和前面的情况一样;根据前句情态动词could,结合句意可知填could;选A

4句意:最后,他们只是决定等冬天来,没有做任何准备。

考查动词辨析。refused拒绝;decided作出抉择,决定;considered考虑,认为。根据上文但很快,他们就想,如果在过去的冬天老姐妹们能在老房子里保持温暖舒适,她们也能。可知此句是最后,他们只是决定等冬天来,没有做任何准备,故选B

5句意:冬天到了,气温很快降到零度以下。

考查动词辨析。arrived到达,不及物动词;got获得,得到;reached到达,及物动词,后面跟宾语。结合句意应该是冬天到了,可知选A

6句意:冬天到了,气温很快降到零度以下。

考查介词辨析。into进入;behind……后面;below下面,低于,主要用于表示温度、高度以及有纵向标准可比的情况。零度以下使用介词below;故选C

7句意:它的墙被霜覆盖着。

考查形容词辨析。their他们的,形容词性物主代词;its它的,形容词性物主代词和名词性的物主代词;theirs他们的,名词性的物主代词。根据空格之后有名词,本词指代房子的……”,可知使用形容词性物主代词its;故选B

8句意:最后,丈夫再也受不了了,打电话给老姐妹,问她们是怎么设法在冬天让房子暖和起来的。

考查动词辨析。managed设法完成(困难的事)manage to do sth 设法做到……,设法完成……planned计划,plan to do sth.计划做某事;offered提供,offer to do sth (主动)提出/愿意做某事。根据上文最后,丈夫再也受不了了可知打电话给老姐妹,问她们是怎么设法在冬天让房子暖和起来的。故选A

9句意:在和他们通完电话后,丈夫对妻子说:过去30年来,姐妹俩每年冬天都在泰国度假。

考查介词辨析。Before……以前;Without没有;After……以后。根据上文可知在丈夫给老姐妹打电话之前不知道姐妹俩每年冬天都在泰国度假,可知在和他们通完电话后,丈夫对妻子说:过去30年来,姐妹俩每年冬天都在泰国度假。故选C

10句意:在和他们通完电话后,丈夫对妻子说:过去30年来,姐妹俩每年冬天都在泰国度假。

考查名词辨析。vacation假期;risk危险;pity遗憾,同情。根据语境和句意,应该是到了冷的时候就去泰国度假来避寒,可知选A

完形填空要带着空,通读文章,搞清事件发生的背景;再读全文,搞清短文内容;最后根据句意,联系上下文确定每个空的正确答案。它的主要题型有:(1)考查词义辨析:名词辨析,形容词副词辨析,冠词辨析,介词连词辨析等,例如,第12,410小题等;(2)考查句子时态,语态,要根据语境,选择正确的时态和语态的选项;(3)考查从句(宾语从句,定语从句,主语从句等);(4)根据固定句型或短语结合语境选择正确的选项。例如第3小题。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Every year, there are many people going home by long-distance buses during the Spring Festival and the Tomb-sweeping Day. There are more walkers on their way home or to work on the roads. So there are more and more traffic accidents on the roads. Thanks to the efforts of the traffic police, it is said this year the number of traffic accidents across China was 25.2 percent fewer than the year of 2018 during the three-day Tomb-sweeping Day.

Tomb-sweeping Day, also known as Qingming Festival. It is an important occasion for Chinese to honor their ancestors(祖先). Most people go home in memory of their ancestors on that day. About 9.78 million Chinese visited cemeteries to honor their ancestors or relatives during the holiday. A few people also spent the three-day holiday on leisure trains. So transportation safety is a big problem.

On the other hand, it is said Chinese have made 112 million trips during the holiday, up 10.9 percent from last year’s holiday. For the traffic accidents, some people lost their lives. This year, traffic accidents caused 10 deaths during the three-day Tomb-sweeping Day.

The fewer traffic accidents are all from the efforts of the police and our government. With the development of society and the government’s efforts, I believe everything will change better.

1Why are there more traffic accidents during the holidays?

A.Because people have to go home for the holidays.B.Because people want to honor their ancestors.

C.Because people hurry to work after the holidays.D.Because there are more people on the roads.

2During the three-day Tomb-sweeping Day, the number of traffic accidents was about ________ fewer than 2018.

A.24.2%B.25.2%C.26.2%D.27.2%

3What’s the meaning of the underlined word “cemeteries”?

A.墓地B.教堂C.景点D.溶洞

4Which one is correct according to the passage?

A.Tomb-sweeping Day is different from Qingming Festival.

B.About half of Chinese honor their ancestors on Qingming Festival.

C.More and more people like traveling during their holidays.

D.Most traffic accidents happened on the Tomb-sweeping Day.

5Where can you read the passage?

A.In a guide book.B.In a newspaper.C.On a story website.D.On a science website.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网