题目内容
【题目】![]()
![]()
When Reginald Johnston, a British scholar (学者), first walked into the Forbidden City in 1919, most palaces weren't allowed to visit, But a century later, when the People's Republic of China is to celebrate its 70th founding anniversary (周年纪念) in October, the 599-year-old palace complex (宫殿群) becomes the world's busiest museum.
Open to the public
In the old days. ordinary people could only imagine what it looked like inside. When the Palace Museum was founded in 1925, the public could go into the palaces. Now 80% of the total area of the museum is open to the public and it will increase to 85% in 2025.
Embracing (拥抱) the world
“It felt like you were hit by hundreds of years of history.” Christopher Allen from Britain said. “I begin to love its history and culture.”
The Forbidden City is becoming more open and friendly to visitors. It attracted about 3.5 million visitors from abroad and 9 overseas (海外的) exhibitions were held in 2018.The Palace Museum exhibition becomes a cultural phenomenon (文化现象) everywhere it goes.
Attracting the youth
On the Palace Museums online store on Taobao, you can find more than 10, 000 cultural products. The ones with cute and humorous pictures of emperors are very popular.
Some favourite products also go offline. For example, the “Kangxi Emperor's Favourite Chocolate”, the most popular drink, always has people lining up (排队) to get a taste.
As a child, Xu Jing often rode a bike in front of the Meridian Gate (午门). “I had little memory of the museum then, but now I am more willing to visit it after watching several popular TV shows about the museum.” she said.
【1】Thecurrentsituation (现状)oftheForbiddenCityisthat ______.
A.ithasbecometheworld'sbusiestmuseum
B.mostpalacesarestillnotallowedtovisit
C.itisclosedtoalltheworldexceptlocalpeople
D.itisnotopenbecausetherearetoomanyexhibits (展品)
【2】ThePalaceMuseumhasbeenopentothepublicfor______ years.
A.70B.95C.100D.599
【3】WhichisNOTthereasonthattheForbiddenCityattractsmorevisitorsfromabroad?
A.ForeignersarehitbyhundredsofyearsofChinesehistory.
B.TheForbiddenCityisbecomingmoreopenandfriendlytovisitors.
C.TheticketpriceoftheForbiddenCityisthelowest.
D.ThePalaceMuseumexhibitionbecomesaculturalphenomenoneverywhereitgoes.
【4】Which is RIGHT according to the passage?
A.The Palace Museum becomes world famous in a short period.
B.With the development of China, the Palace Museum opens its arms and welcomes the visitors from all around the world.
C.All the native people were willing to visit the museum when they were kids.
D.Visitors can leave their footprints (脚印) in each area of the museum.
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
这篇短文主要讲述了英国学者Reginald Johnston在1919年第一次走进紫禁城时,大多数宫殿不允许访问,但在一个世纪之后,599岁的宫殿成为世界最繁忙的博物馆,故宫现在向公众开放,并且通过线上线下结合的方式吸引更多的年轻人。
【1】细节理解。根据文中“when the People's Republic of China is to celebrate its 70th founding anniversary (周年纪念) in October, the 599-year-old palace complex (宫殿群) becomes the world's busiest museum.” 当中华人民共和国将于10月庆祝70周年时,有599年历史的故宫建筑群成为世界上最繁忙的博物馆。故选A。
【2】数字计算。根据文中“When the Palace Museum was founded in 1925, the public could go into the palaces.”可知,2020-1925=95。故宫已经向公众开放95年了。故选B。
【3】推理判断。根据文中“It felt like you were hit by hundreds of years of history.” Christopher Allen from Britain said.” 选项A“Foreigners are hit by hundreds of years of Chinese history.”外国人受到中国数百年历史的冲击。这个说法正确;根据文中“The Forbidden City is becoming more open and friendly to visitors.”可知,紫禁城对游客越来越开放和友好。选项B正确的;根据文中“The Palace Museum exhibition becomes a cultural phenomenon (文化现象) everywhere it goes.” 故宫博物院的展览成为一种文化现象。选项D正确的;文中并没有提到紫禁城的票价是最低的。,选项C“The ticket price of the Forbidden City is the lowest.”错误。故选C。
【4】推理判断。根据文中“The Forbidden City is becoming more open and friendly to visitors. It attracted about 3.5 million visitors from abroad and 9 overseas (海外的) exhibitions were held in 2018.The Palace Museum exhibition becomes a cultural phenomenon (文化现象) everywhere it goes.”可知,随着中国的发展,故宫博物馆以开放的姿态欢迎全世界的游客。故选B。
【题目】 Teenagers have a lot of new ideas. Let’s have a look at these teenage inventions that might change the world.
Banana leaves usually go bad in two or three days. Tenth Hadith, a teenager from India, used UV to make the leaves stay fresh for a year. Tenth thinks that one day the leaves will be used for making plates, cups and other things. |
David Cohen, an American teenager, built an earthworm(蚯蚓) robot. It is able to go into the smallest places, where humans or dogs can’t go. It will be used for finding people in a fire or an earthquake. |
Remya Jose, a 14-year-old girl from India, found it tiring and boring to hand wash clothes in the nearby river. She reused some bicycle parts and created a washing machine that saves time, energy and keeps people fit at the same time. |
Kenneth Shinozuku, a 15-year-old boy from New York, noticed that his grandfather who got Alzheimer’s disease(老年痴呆)would often leave home and get lost. So he invented the wearable sensors(感应器)to help people find their family members like his grandfather. |
【1】How long did Tenth Hadith use UV to make the leaves stay fresh?
A.For two days.B.For three days.C.For two years.D.For a year.
【2】The earthworm robot made by David Cohen can ________.
A.go into the smallest placesB.help people wash clothes
C.take care of the old peopleD.make things stay fresh
【3】Who created a washing machine that can save time?
A.Kenneth Shinozuku.B.Remya Jose.C.David Cohen.D.Tenth Hadith.