题目内容
【题目】Liang Xiyan still misses her long black hair, which was cut two weeks ago.
Liang became a senior high school student in September. In her new school, the rules say that boys’ hairstyles must be cropped (剪短) and girls’ hair cannot fall below their shoulders.
Liang’s school is not alone: many have similar rules on hairstyles. Teachers think a cool hairstyle is a waste of time and money. It may alsodistractstudents from their studies. “Your personality is not shown in how you wear your hair but in your ability,” say teachers.
It’s difficult for students to follow these rules. Teenage students like to look nice but they are asked to wear school uniforms. Liang says the only way in which they can be different lies in how they wear their hair. And they want to copy their favorite stars’ hairstyles. They wouldn’t be happy in a school with strict rules.
“I prefer a school with rules on hairstyles,” said Li Man, a Senior 1 student. She said her school’s rules on hairstyles are OK but there could be some little changes. “For example, boys should be allowed to have their hair a little longer,” Li said. “But students must not dye or curl their hair (染发或烫发). This way there will not be so many complaints.”
【1】Which of the following hairstyles is not allowed in Liang’s school?
![]()
![]()
【2】Paragraph 3 mainly tells us .
A. what rules schools have
B. what students think of the rules
C. why schools have the rules
D. how many schools have similar rules
【3】What’s the meaning of the underlined word “distract” in Chinese?
A. 引领 B. 使分心 C. 保护 D. 使远离
【4】We can learn that students in Liang’s school.
A. can show their personalities by hairstyle
B. must not have a cool hairstyle
C. should wear the same shoes to school
D. can show they are different by wearing their favorite clothes
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】B
【解析】试题分析:这篇短文讲的是许多学校对学生发型要求严格,老师们认为太酷的发型是时间和金钱的浪费,同时也能使学生学习分心,但学生们对此却有些不满。
【1】A根据文中信息 In her new school, the rules say that boys’ hairstyles must be cropped (剪短) and girls’ hair cannot fall below their shoulders.梁的学校要求男生不留长发,女生发不过肩,所以A的发型在她的学校是被允许的,故选A。
【2】C段落大意题。第三段主要是讲了为什么学校有这样的规则,所以选C。
【3】B词义猜测题。根据原句句意(这也可能是学生学习分心)可知该词的意思是B。
【4】B细节理解题。根据文中信息梁的学校规定不准有很酷的发型,故选B。
【题目】根据表格信息,用适当的单词完成下列短文。
|
|
|
|
| |
Tom |
|
|
|
|
|
Gina |
|
|
|
|
|
Maria |
|
|
|
|
|
I have some good friends. Tom is an English boy. He (1) strawberries, tomatoes and hamburgers, but he doesn't like(2) or ice-cream.
Gina is a nice girl. She likes strawberries and tomatoes, but she doesn't like (3), ice-cream or pears. Maria is Gina's sister. She likes hamburgers, (4) and tomatoes, but she doesn't like (5) or pears.