题目内容
【题目】阅读短文,根据短文内容回答问题
Since I am a student in the second year of university now, I think it is the perfect time for me to take real responsibility for myself and begin a new challenge. I have already had a year life to fit in at university, making friends, and finding out path for my future. This is the reason why I started to do a part-time job in this year.
Interesting enough, local Canadian students can start doing part-time jobs as early as 16 years old. They usually work at places like fast food restaurants or coffee shops. International students like me, however, are not allowed to do off-campus ( 在 校 外 ) jobs if they are under 18. As a university student, I have a lot of opportunities to get a part-time job either on or off campus. If I get an on-campus job, I can work in the school libraries or bookshops. If I work outside of campus, I can be a shopping guide at the mall or work at fast food restaurants.
However, what I do for my part-time job is to help international high-school students learn the subjects like English and history. I help these students through online classes. This way, I am actually doing something that a lot of people nowadays could only dream of doing, working from home.
The job really isn’t too stressful because I have some teaching experience back from when I was in high school. I can also learn a lot from it. I see doing a part-time as something that brings me a lot of advantages. For example, it not only gives me some pocket money but also teaches me skills that cannot be learned from university classes. These include skills such as interpersonal communication, time management,and financial (财务的) planning.
Some way say that doing part-time will have a bad influence on my school life since it will take time away from my studies. However, I think that part-time jobs are not something that everyone should do. It requires the ability to manage one’s time wisely and find the perfect balance between work and study.
【1】Is it the perfect time to do a part-time job in the second year of university?
【2】How old can local Canadian students have a part-time job?
【3】What is the writer’s part-time job?
【4】What skills can the writer learn from his part-time job?
【5】What do you think of having a part-time job in the university?
【答案】
【1】Yes, it is.
【2】16 years old.
【3】To help international high-school students learn the subjects like English and history.
【4】Skills that cannot be learned from university classes such as interpersonal communication,time management,and financial planning.
【5】I think having part-time job in the university is a good choice,because it can not only help us learn something which can’t learn from school but also give us financial awareness.
【解析】
本文作者通过在大学做兼职的经历,告诉大家,兼职可以学到一些大学课堂上学不到的技能,例如人际沟通、时间管理和财务规划。作者认为做兼职不能影响学校生活产生。它要求有能力明智地管理自己的时间,在工作和学习之间找到完美的平衡。
【1】细节题。根据第一段第一句“Since I am a student in the second year of university now, I think it is the perfect time for me to take real responsibility for myself and begin a new challenge.(因为我现在是大学二年级的学生,所以我认为现在是我真正为自己负责并开始新挑战的最佳时机。)”可知, 作者认为大学第二个学期是最好的兼职时间,故答案为Yes, it is.。
【2】细节题。定位关键词 “how old” “local Canadian” 到文章第二段第一句话“Interesting enough, local Canadian students can start doing part-time jobs as early as 16 years old.”,可知加拿大本地的学生能在16岁做兼职;故答案为 16 years old.。
【3】细节题。定位关键词 “what is” “part-time job”,到文章第三段第一句“However, what I do for my part-time job is to help international high-school students learn the subjects like English and history.”,可知“作者的兼职是帮助国际高中生学习英语和历史等科目。”故答案为 To help international high-school students learn the subjects like English and history.
【4】细节题。定位关键词 “skills” 和 “learn from” 到文章第4段第4和5句“For example, it not only gives me some pocket money but also teaches me skills that cannot be learned from university classes. These include skills such as interpersonal communication, time management, and financial (财务的) planning.”,可知作者从兼职学到了那些 “学校学不到的技能”,像人际沟通、时间管理和财务规划;故正确答 案 为 Skills that cannot be learned from university classes such as interpersonal communication,time management,and financial planning.。
【5】主观开放性题。通过整篇文章分析,写出我对于大学生兼职的看法,但是注意需要合情合理,答案不唯一。故参考答案为 I think having part-time job in the university is a good choice,because it can not only help us learn something which we can’t learn from school but also give us financial awareness
【题目】根据短文(C)内容完成表格,每空一词。
March 5 is Lei Feng Day. Lei Feng is one of the most famous models in China. And he is one of the most famous soldiers(战士) in Chinese history as well. He is known for his warm heart and kindness. He lost his parents when he was very young. His neighbors took care of him. He did many good things in his life. Lei Feng died in an accident at the age of 22. And Chairman Mao Zedong encouraged people to learn from him.
Nearly fifty years has passed. We still need the spirit of Lei Feng today. In honor of this great person, we should do kind things on that day. However, the way we learn from Lei Feng should be advanced with time(与时俱进).Everyone can give out active energy, no matter how small it is. Lei Feng is more than a name in China, he’s a symbol of kindness and being ready to help others.
A Famous Soldier——Lei Feng | |
The date of Lei Feng 【1】 | On March 5 |
The time when Lei Feng died | Nearly half a 【2】 ago |
The thing we still need today | The 【3】 of Lei Feng |
The way we learn from Lei Feng | By 【4】 out active energy |
The reason why Lei Feng is famous | A symbol of being kind and 【5】 |
【题目】配对阅读。左栏是5个人的个人情况的描述,右栏是7项活动介绍。请为每个人选择最合适的一项,并将其字母编号写在答题卡相应的位置上。其中有两项是多余的。
【1】Lucy is going to move into a new house next month. She has many old clothes and decides to give them to the poor people in the western areas in China. But she worries about how to deal with the old furniture. 【2】Tina loves drinking all kinds of drinks. She drinks at least three bottles of drinks every day. As a result, her trash bin is always full of many bottles. 【3】Kate’s teacher tells Kate that it is very easy to save the environment. For example, she can turn off the lights or TV when she leaves the room. 【4】Andy is a teacher of Hongxing Junior Middle School. He wants to do something meaningful to save the environment such as reusing the books. 【5】George used to drive to work,but it is just ten minutes’ drive from his home to the company. He wants to take part in saving the earth,so he decides to have a change. | A. We will set up a club in our school to reuse the books. If you have some books that you no longer use,please send them to us. We will give them away to people who need them. B. You have old clothes to throw away. If they can be used again, give them to someone who needs them. This will be helpful to the environment. C. Check your trash. Food and tea leaves that have been left can be used as a good,natural fertilizer(肥料) for plants. Glass and plastic bottles and newspapers can be taken to nearby recycling banks. D. Save paper, so as to help save trees. Trees can do so many things for us that we cannot live without them. Use both sides of a piece of paper and use recycled paper whenever you can. E. Give away your old furniture to charity, school, friends or neighborhood. Also, you can sell it to others. This can help to reuse the furniture and it is also good for the environment. Please remember to do some repairing and cleaning first. F. When you do not use some electric appliances (电器), turn them off . For example, turn off the lights when you leave a room. It’s a good habit and an easy thing to do at home,which will help save the environment and money. G. Driving cars can cause lots of pollution. If you want to use your car, ask yourself “Do I really need my car?” Walking or riding your bike instead of driving is good for your health. |