题目内容
【题目】![]()
Tim can't walk or run. He starts to sit in a wheelchair(轮椅)at the age of eight. Tim loves playing sports, but he can just watch other children play.
Once, Tim's friend-Peter wants to have a basketball game with some children. Three days before the game, Tony, a player of Peter's group, has an illness. He has to be in hospital for a week. “Join us in playing the game, Tim!” Peter says. Everyone is surprised(感到惊讶的). “How can Tim play in the game? He can't walk or run. We can’t win.” say the other players of Peter's group.
“Tim has strong arms. I’m sure he can play well in this game with our help.” Peter says.
Then Peter and the other players start to help Tim practice(练习)by pushing(推)his wheelchair.
During the game, Tim and the other players try their best to play very well.
Although they don't win the game, they feel happy.
【1】When does Tim start to sit in a wheelchair?
A.At the age of five.
B.At the age of seven.
C.At the age of eight.
【2】Tim joins Peter's group to play the game because .
A.Peter is not good at playing basketball
B.a player of Peter's group is ill before the game
C.he practices basketball with his friends every day
【3】How does Tim feel at last?
A.Sad.B.Happy.C.Bored.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】B
【解析】
短文大意:本文是记叙文,讲述了残疾人蒂姆顶替别的队员坐着轮椅打篮球的故事,虽然他们没有赢得比赛,但他们感到高兴。
【1】题意:蒂姆什么时候开始坐轮椅?
考查细节理解。根据开头“He starts to sit in a wheelchair at the age of eight他八岁时开始坐轮椅”,可知选C。
【2】题意:蒂姆加入彼得的小组玩游戏,因为彼得小组的一名成员在比赛开始前生病了。
考查细节判断。A. 彼得不擅长打篮球;B. 彼得组的一名队员在比赛前病了;C. 他每天和他的朋友们练习篮球。根据“Three days before the game, Tony, a player of Peter's group, has an illness比赛前三天,彼得队的一名球员托尼病了”和彼得的邀请“Join us in playing the game, Tim蒂姆,和我们一起打比赛吧”,可知a player of Peter's group is ill before the game(彼得组的一名队员在比赛前病了)符合题意,故选B。
【3】题意:蒂姆最后感觉怎么样?
考查细节理解。Sad伤心的;Happy高兴的;Bored无聊的。根据最后“Although they don't win the game, they feel happy虽然他们没有赢得比赛,但他们感到高兴”,可知蒂姆最后感觉非常高兴,故选B。
本文讲述了残疾人蒂姆顶替别的队员坐着轮椅打篮球的故事,难度不大,只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考查细节理解和判断,各个小题都能在文中找到适当依据。例如第一小题,问蒂姆什么时候开始坐轮椅的,考查细节理解;根据开头“He starts to sit in a wheelchair at the age of eight他八岁时开始坐轮椅”,可知是at the age of eight,故选C。