题目内容
【题目】A New Kind of Hero
![]()
In the Olympics, star athletes always get public’s attention. In the past, the athletes who got the gold medal in Olympics were popular. But now athletes who are not the winner, such as Lin Dan and Fu Yuanhui, also become popular.
Fu Yuanhui, 20 years old, is a Chinese backstroke(仰泳) athlete. She became a popular star on social media(媒体) with her exaggerated(夸张的) expressions, instead of her bronze medal(铜牌) in the women’s 100- meter backstroke. After the semi- final, she was asked if she had saved some energy for the final. Fu answered with a shock face, “ I have been using my ‘ pre – historical’ power ( an online phrase in China which means the power of nature that can turn the world upside down).” This cute answer made her popular. Her happy personality (个性) won her millions of fans on the Internet overnight. People called her the “Pre – historical Girl”. She has become a new hero of Chinese people. She taught us a lesson: Sport is about the struggle (奋斗)and enjoyment, and most definitely not about gold medal.
Winning used to be everything for China’s Olympians. Athletes who got gold have fame and fortune(财富), while those who disappointed often got ignored even criticized (批评). Liu Xiang became a national hero at the 2004 Athens Olympics. But four years later at the Beijing Olympics, when an injury (受伤) forced him to give up running just before his first race, he was criticized.
Now, China is ready to welcome a sports star without a gold medal. Public attitudes toward competitive sports (竞技运动) and the Olympics have lifted to a higher level.
Information card
The kind of athletes that were popular in the past | 【1】 |
The age of Fu Yuanhui | 【2】 |
Fu Yuanhui’s achievement in the Olympics | 【3】 |
The name that people call Fu Yuanhui | 【4】 |
The change public attitudes toward competitive sports and the Olympics | 【5】 |
【答案】
【1】The athletes who got the gold medal in Olympics.
【2】20 years old
【3】Bronze medal in the women’s 100- meter backstroke.
【4】Pre – historical Girl.
【5】(Be ready) To welcome / accept a sports star without a gold medal
【解析】本文结合“洪荒少女”傅园慧虽然只得了银牌,但是她的夸张的表情却赢得了人们的称赞,她的快乐的个性一夜之间赢得了数百万的粉丝的故事。告诉人们,运动就是奋斗而且快乐,而不仅仅是金牌。
【1】细节理解题。题意:过去哪种运动员受欢迎?由第一段里的:In the past, the athletes who got the gold medal in Olympics were popular.可知,过去得金牌的运动员受欢迎。故填:The athletes who got the gold medal in Olympics.
【2】细节理解题。题意:傅园慧的年龄是多少?由第二段第一句:Fu Yuanhui, 20 years old, is a Chinese backstroke(仰泳) athlete.可知,中国仰泳运动员,傅园慧现年二十岁。故填:20 years old
【3】细节理解题。题意:傅园慧在奥运会上的成绩是什么?由第二段里的:instead of her bronze medal(铜牌) in the women’s 100- meter backstroke。可知,她在女子一百米仰泳中得了铜牌。故填
:Bronze medal in the women’s 100- meter backstroke.
【4】细节理解题。题意:人们把傅园慧称作什么名字?由文中的People called her the “Pre – historical Girl”.可知,人们称她为洪荒少女。故填:Pre–historical Girl.
【5】推理判断题。题意:人们对竞技体育和奥运会态度的转变是什么?由短文最后一段Now, China is ready to welcome a sports star without a gold medal. Public attitudes toward competitive sports (竞技运动) and the Olympics have lifted to a higher level. 可知:中国准备欢迎没有金牌的运动明星了。故回答:(Be ready) To welcome / accept a sports star without a gold medal
【题目】
Basketball Star Name: LeBron James Birthday:December 30th Favorite color:White Favorite food:Beef |
Soccer Star Name:Lionel Andres Messi Birthday: June 24th Favorite color:Blue Favorite food:Chicken |
Ping-pong Star Name: Zhang Jike Birthday:February 16th Favorite color:Red Favorite food:Chicken |
Tennis Star Name: Roger Federer Birthday: August 8th Favorite color:Black Favorite food:Hamburgers |
【1】James is the basketball star's ______.
A.first nameB.last nameC.middle name
【2】When is Messi’s birthday?
A.It's on December 30th.B.It's on June 24th.C.It's on February 16th.
【3】Zhang Jike's favorite color is_______.
A.redB.blackC.white
【4】Who likes chicken best?
A.James and Messi.B.Messi and Zhang.C.Zhang and Federer.
【5】Roger Federer is good at ____.
A.basketballB.soccerC.tennis
【题目】What did you do on April 23, World Book Day, last year? Did you find some interesting books to read? Now let me introduce some good books for you to read.
Title: Dear Andreas |
Title: Climate Change+2 Degrees |
Title: The Methods and Madness Inside Room 56 |
Title: The Last Lecture |
【1】Who wrote the book The Methods and Madness Inside Room 56?
A. Rafe Esquith. B. Yamamoto Ryoichi.
C. Randy Pausch. D. Long Yingtai&Andreas.
【2】From the book Climate Change+2 Degrees, we can know ________.
A. the earth’s temperature will surely go up 2℃
B. the future of different countries in the world
C. proper and useful ways to protect our world
D. something about the history of global warming
【3】Andreas and his mother know each other better by ________.
A. writing letters B. sending e-mails
C. talking on the phone D. chatting on line
【4】Which of the following is NOT true in the book The Last Lecture?
A. The professor is from America.
B. The professor was in his poor health.
C. The professor talked about getting over the difficulties.
D. The professor talked a lot about his illness in his lecture.
【5】The passage may be taken from ________.
A. a diary B. a book advertisement
C. a novel D. a film review
【题目】 Everyone has a birthday. These children live in different parts of the world. They celebrate(庆祝) their birthdays in different ways. For all of them, birthdays are fun!
Mark | Chen |
Mark lives in the US. He celebrates his ninth birthday with his friends and family. They sing “Happy Birthday” to him while he blows out the nine candles on his birthday cake. |
Chen lives in Hong Kong. Every year at Chen’s birthday dinner, his mother serves a bowl (碗) of long noodles. Everyone wishes him a long life, just like noodles. |
Carmen | Luis |
Carmen lives in Mexico. She and her friends celebrate her birthday with a pinata. They try to open the pinata so that the candy and the gifts(礼物) will fall out. This birthday celebration is fun for everyone! | Luis lives in Argentina. He is nine years old today. At his birthday party, his brother will gently pull(揪) on his ear nine times. Children get one pull for each year. |
【1】Who has long noodles on the birthday?
A.Luis.B.Chen.C.Mark.D.Carmen.
【2】What do Carmen’s friends do on her birthday?
A.Get candy and gifs.B.Have a bowl of salad.
C.Pull on her ear.D.Eat a birthday cake.
【3】Which of the following is true?
A.All the children are boys and they are nine years old.
B.All the children have birthday cake on their birthday.
C.All the children in Argentina celebrate their birthday with piata.
D.All the children celebrate their birthdays in different ways, but they have fun.