题目内容
【题目】 For many teenagers, they might just do their homework and spend time with friends. Not so for Emma Yang. At the age of 14,the Hong Kong-born Yang has already created her own mobile app for Alzheimer's patients(阿尔茨海默病人), which Bill Gates likes. Yang named it Timeless. The AI technology has been used to help Alzheimer's patients identify people in photos and remember who they are.
The inspiration(灵感) to develop an app that would help Alzheimer's patients connect with their loved ones came to Yang at the age of 12,when her grandmother suffered from the similar illness.
"I wanted to create something to help people like my grandmother. I started learning coding(编码) when I was around 6,and later began developing games and websites," Yang said. The young software developer also said winning a competition led her to realize the influence of technology on people's life. Yang's father, who works in the technology industry, was the one who introduced computers and Scratch, a programming program aimed at kids, to her.
However, Yang's life as a young software developer has not been without difficulties. Many business-men didn't take her work seriously. Yang had to start an Indiegogo crowdfunding campaign(众筹) to support her Timeless app project. That effort raised more than $10,000.
"I think perseverance(坚持不懈) is really important," Yang said. "Never let anyone tell you that you shouldn't be in the field that you want to be in the most."
She encouraged other young people to believe in themselves, because the teenagers of today will be tomorrow's leaders.
【1】The meaning of the underlined word "identify" in the first paragraph is _______.
A.辨认B.扫描C.忽视D.结交
【2】Who introduced computers and Scratch to Emma Yang?
A.Yang's mother.B.Yang's grandmother.C.Yang's father.D.Yang's grandfather.
【3】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Bill Gates likes the Timeless because Emma Yang is his friend.
B.Alzheimer's patients forget everything except their own birthday.
C.Emma Yang's life as a young software developer has not been easy.
D.Her father offered $ 10,000 to support the app.
【4】The right order of Emma Yang's story is _______.
a. Emma Yang had to start an Indiegogo crowdfunding campaign to support her project.
b. Emma Yang created her own mobile app for Alzheimer's patients, which called Timeless.
c. Emma Yang has an inspiration to develop an app to help Alzheimer's patients.
d. Emma Yang started learning coding and realized the influence of technology on people's life.
A.c b a dB.d c b aC.d c a bD.c a d b
【5】We can learn from the story that _______.
A.Emma Yang created the app with the help of Bill Gates
B.the AI technology has been the biggest problem for Emma
C.Emma Yang encouraged all Chinese students to learn coding
D.it is important for teenagers to believe in themselves and try to realize their dreams
【答案】
【1】A
【2】C
【3】C
【4】C
【5】D
【解析】
本文是一篇记叙文。文章讲述十四岁姑娘 Emma yang 为了帮助患有阿尔茨海默症的病人,设计了一款手机应用程序“永恒”,并且为了实现自己的梦想,她付出了很多努力。
【1】词义猜测题。题干意为:第一段划线单词“ identify”的意思是什么?联系上下文语境并结合单词所在句中“remember who they are”可推测,此处指A技术可以帮助阿尔茨海默病人通过照片辨认人,并且记起他们是谁。故选A。
【2】细节理解题。题干意为:谁向Emma Yang介绍了电脑和 Scratch?根据第三段最后句“Yang’s father, who works in the technology industry, was the one who introduced computers and Scratch, a programming program aimed at kids, to her.”可知是她的爸爸介绍的。故选C。
【3】细节理解题。题干意为:根据文章内容,下面哪项陈述是正确的?根据第四段第一句However, Yang’s life as a young software developer has not been without difficulties.”可知作为一个年轻的软件开发人员, Emma Yang的生活并不容易。故选C。
【4】句子排序题。题干意为:Emma yang的故事的正确顺序是什么?a.为了支持自己的项目, Emma yang不得不在Indiegogo上发起众筹活动;b. Emma yang为阿尔茨海默病人创建了自己的手机应用程序,名为“永恒”;c. Emma Yang有了开发一款帮助阿尔茨海默病人的应用程序的灵感;d. Emma Yang开始学习编码,意识到科技对人们生活的影响。根据文章内容可知首先是 Emma Yang学习编码,意识到科技对人们生活的影响。其次,她有了开发一款帮助阿尔茨海默病人的应用程序的灵感。之后,为了她的这个项目,她不得不通过众筹获得资金支持。最后,她为阿尔茨海默病人创建了自己的手机应用程序,名为“永恒”。故选C
【5】主旨大意题。题干意为:从这个故事中,我们可以学习到什么。通读文章可知,文章通过Emma Yang的故事告诉我们,对青少年来说,相信自己和努力实现自己的梦想很重要。故选D。