题目内容
【题目】![]()
Do you want to have a doll that can talk with you? In the book The Ventriloquist’s Daughter, a girl named Liur gets a doll like this. But it doesn’t always make her happy.
Lin Man-Chiu, a writer from Taiwan, wrote the book. The book tells a loving story about Liur and her father.
Liur loses her mother at a young age. Her grandfather sends her father to a school in the US. Five years later, he comes back with a doll named Carola. This doll is quite special — it can speak like a person! However, Carola makes a lot of problems for the family.
After reading this book, I thought Liur and her father were unlucky. In fact, this story is about the writer’s own unhappy childhood. She had six sisters. But her grandfather wanted a grandson. Life was hard for her father, so he didn’t live with her and her sisters for a very long time. The writer didn’t like her father when she was young. But now she forgives him, because she understands her father had a hard life at that time.
After I learned this, I knew — everyone has demons (心魔) in their hearts, but we should do our best to defeat (击败) them.
【1】The writer of the book The Ventriloquist’s Daughter is______ .
A.LiurB.Carola
C.HelenD.Lin Man-Chin
【2】Carola is special because______ .
A.it is a dollB.it can talk
C.it can read booksD.it looks like a boy
【3】The third paragraph (段落) is mainly talking about______ .
A.the main story of the bookB.how to write a book
C.how popular the book isD.describing a doll’s life
【4】The underlined word “forgives” probably means______ in Chinese.
A.敬佩B.超越C.原谅D.减轻
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
【解析】
文章大意:一位台湾作家基于自己不幸的童年,创作出一个得到会说话的娃娃的女孩与自己父亲的感人故事。读完之后我们明白一个道理:每个人都有自己的心魔,我们应该打败他们。
【1】细节理解题。根据Lin Man-Chiu, a writer from Taiwan, wrote the book.可知,这本书的作者是Lin Man-Chin,故答案选D。
【2】细节理解题。根据This doll is quite special — it can speak like a person!这个娃娃很特别——它能像人一样说话!可知,Carola很特别,是因为它会说话,故答案选B。
【3】段意归纳题。根据第三段的内容可知,本段主要讲述了Liur与家人的故事,结合After reading this book,可知,这个故事是这本书的主要内容,故答案选A。
【4】词义猜测题。根据上文The writer didn’t like her father when she was young. 这位作家年轻时不喜欢她的父亲。以及下文because she understands her father had a hard life at that time. 因为她知道她的父亲在那个时候过着艰难的生活。结合But now she forgives him,可推知是现在她原谅了他,所以“forgives”意思应该是“原谅”,故答案选C。