题目内容

【题目】 A cafe in Japan is using robot waiter controlled (控制) from home by the disabled.

The robots, about as tall as a seven-year-old child, send out sound and video over the Internet, allowing the disabled to control them with computers.

Engineers behind the project said that they hope to provide jobs for people who have difficulty in moving their bodies.

If it is successful, there will be a permanent (永久的) cafe before the 2020 Olympics in Tokyo.

"Everyone should have the freedom to work in the way they like," said Masatane Muto, an ALS patient and one of the leaders of the project. "I want to send out the message toward 2020 that you can show your friendly behaviour even if you have disabilities."

The cafe in Tokyo will open on weekends from November 26 to December 7.

They have also been used in classrooms by students who cannot go to school because of illness or other reasons.

"I want to create a world in which people who can't move their bodies can work too," said Kentaro Yoshifuji, the CEO of Ory Lab, the developer of the robots.

Yoshifuji had some illness as a child that left him socially isolated. He had to stay away from others. This experience drove him to study robotics at Tokyo's Waseda University in the hopes of connecting (联系) people through robots.

1According to the news, the engineers behind the project hope to .

A. bring more new robots to the cafeB. set up more modern coffee shops

C. help more children to learn about robotsD. give the disabled more chances to work

2We can learn from the news that .

A. Yoshifuji studied robots to cure his own illness

B. Yoshifuji is disabled and controlled by a robot

C. Robots can connect the disabled with others

D. Robots are designed just for the Olympics

3Which of the following has the similar meaning to the underlined word "isolated"?

A. separatedB. treatedC. avoidedD. supported

4What is the best title for the news?

A. Tokyo cafe trying hard to prepare for the coming Olympics

B. Tokyo cafe to use robot waiters controlled by the disabled

C. Disabled people playing a role in developing robot waiters

D. New robots to be provided in cafe for the 2020 Olympics

【答案】

1D

2C

3A

4B

【解析】

短文主要介绍了日本一家咖啡馆正在使用由残疾人在家控制的机器人服务生。这些机器人通过互联网发送声音和视频,让残疾人用电脑来控制它们。该项目的工程师们说,他们希望能为那些行动不便的残疾人提供工作机会。

1细节理解题。根据第三段中的句子“Engineers behind the project said that they hope to provide jobs for people who have difficulty in moving their bodies. ”该项目的工程师们说,他们希望能为那些行动不便的人提供工作。也就是为残疾人提供更多的工作机会,故答案为D

2细节理解题。根据短文最后一句“This experience drove him to study robotics at Tokyo's Waseda University in the hopes of connecting (联系) people through robots.”可知,机器人可以将残疾人与他人联系起来。故答案为C

3词义猜测题。A. separated 分离;B. treated 对待;C. avoided 避免;D. supported 支撑。根据后面的句子“He had to stay away from others.”他不得不远离别人。可知上句句意“Yoshifuji小时候得过种使他与社会隔绝的疾病。”Isolated具有“分离”之意。故答案为A

4标题归纳题。短文开头的句子“A cafe in Japan is using robot waiter controlled (控制 )from home by the disabled.”为本文的主旨句。新闻主要报道了日本一家咖啡馆正在使用由残疾人在家控制的机器人服务生。A.东京咖啡馆努力为即将到来的奥运会做准备;B.东京咖啡厅使用残疾人控制的机器人服务生;C.在发展机器人服务生中扮演角色的残疾人;D.2020年奥运会在咖啡馆提供新的机器人。故答案为B

这是一篇科普类短文阅读,主要介绍了在日本的咖啡馆有一种由残疾人控制的机器人侍者,这也为残疾人提供了更多的工作机会。内容贴近学生们的日常生活,题型设置多样,有细节理解题、词义猜测题和和标题归纳题,细节题考查学生们文章事实信息的理解,答案常可以在原文直接找到。标题归纳题是阅读理解中常见的一个题型,一般针对某一语段或某一语篇的主题标题或目的设题。一些文章一开头便提出文章的中心思想,也有一些文章的中心思想贯穿全文,并没有用一句话明确表达出来,这就要求学生学会归纳概括。每个段落往往也由一个主题句或几个陈述句构成,它们在句中的位置不同,有时在开头,首先点明本段大意,有时在结尾,总结本段大意。例如第4小题,短文开头的句子“A cafe in Japan is using robot waiter controlled (控制 )from home by the disabled.”为本文的主旨句。由此可知短文主要介绍了日本一家咖啡馆正在使用由残疾人在家控制的机器人服务生。故答案选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】Easter is celebrated by many Western countries. Easter is a time to _____ back all kinds of flowersa time to celebrate the life and resurrection (复活) of Christand a _____ of chocolate rabbits and colored eggs.

Easter is _____ the first Sunday following the full moon between March 22nd and April 25th.So Easter _____ a movable feast (盛宴) which can come as early as March 22 or as _____ as April 25.

There is no doubt that colored eggs are the main _____ of Easterfor eggs are the symbol of new life.People color eggs with special dyes (颜料)or stick paper with nice designs on eggs.Now _____ seldom use real eggsbut use eggshaped things filled with chocolates or soft rabbits.The more _____ thing is to hide and find eggs.They usually hide eggs in their homes or gardens for friends and relatives to find.Those who ____ eggs are very lucky and happy.Besides colored eggsnarcissus and pillow leaves are also necessary for Easter ______ they also stand for the beginning of new life.They are used to decorate the rooms.Easter is the first important festival in a yearso people value (重视) it very much.

1A. take B. get C. welcome D. celebrate

2A. time B. sea C. way D. show

3A. for B. on C. with D. in

4A. keeps B. gets C. discovers D. becomes

5A. quickly B. lately C. late D. differently

6A. food B. role C. event D. celebration

7A. they B. we C. you D. I

8A. expensive B. dangerous C. interesting D. difficult

9A. buy B. find C. color D. eat

10A. if B. but C. so D. because

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网