题目内容
【题目】 These days I have been reading an interesting book called Robinson Crusoe. Do you know about it? It was written by Daniel Defoe. Have you heard of him? He was a famous English writer, who was born in London in 1660and died in 1731.
Robinson Crusoe is one of the world's most popular adventure novels. It tells a story about an English sailor, whose name is Robinson Crusoe. He is caught in a heavy storm at sea on his way to Africa. After floating for some time,he arrives on an island,where there are no people. In order to survive,Robinson searches for food,builds a but,makes tools and raises animals with his strong minds as well as his wisdom. He comes back to the human society after living on the island for about 28years.
The novel shows us the experiences of a brave man and it also introduces us the spirit of never giving up. It is so popular that it has been translated into many foreign languages and is loved by readers from all over the world.
【1】What happened to Robinson Crusoe on the way to Africa?
_____
【2】What did Robinson Crusoe do to survive on the island?
_____
【3】Do you think that Robinson Crusoe is a man with strong minds? Why or why not?
_____
【答案】
【1】He was caught in a heavy storm at sea.
【2】He searches for food,builds a but,makes tools and raises animals.
【3】Yes.Because he lived on the island alone for about 28years and came back to the human society successfully with his strong minds.
【解析】
短文讲了作者读的一本有趣的书《鲁滨逊漂流记》,详细的介绍了书的内容和告诉我们学会永不放弃。
【1】He was caught in a heavy storm at sea.细节理解题.根据第二段第一行句子He is caught in a heavy storm at sea on his way to Africa.在去非洲的途中,他在海上遭遇了一场猛烈的风暴.可知故答案为He was caught in a heavy storm at sea.
【2】He searches for food,builds a but,makes tools and raises animals.细节理解题.根据第二段第2行的In order to survive,Robinson searches for food,builds a but,makes tools and raises animals with his strong minds as well as his wisdom.为了生存,以他坚定的信心和他的智慧鲁滨逊寻找食物,建造一个茅屋,制造工具,饲养动物.可知他寻找食物,建造一个茅屋,制造工具和饲养动物.故答案为He searches for food,builds a but,makes tools and raises animals.
【3】Yes.Because he lived on the island alone for about 28years and came back to the human society successfully with his strong minds.主旨大意题.根据整篇文章内容及其句子 He comes back to the human society after living on the island for about 28years.他在岛上生活了28年之后回到了人类社会.和The novel shows us the experiences of a brave man and it also introduces us the spirit of never giving up这部小说向我们展示了一个勇敢的人的经历同时也向我们展示了永不放弃的精神.可知该题应该是肯定回答,因为他在岛上独自生活了大约28年然后用他的坚强信心成功地回到了人类社会。故答案为Yes.Because he lived on the island alone for about 28years and came back to the human society successfully with his strong minds.
做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,仔细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。如第2小题,根据In order to survive,Robinson searches for food,builds a but,makes tools and raises animals with his strong minds as well as his wisdom.为了生存,以他坚定的信心和他的智慧鲁滨逊寻找食物,建造一个茅屋,制造工具,饲养动物.可知他寻找食物,建造一个茅屋,制造工具和饲养动物.故答案为He searches for food,builds a but,makes tools and raises animals.