题目内容

【题目】 China covers large areas and has a great population. Different living habits have always been an interesting topic in the country. Recently, another difference between southern Chinese and northern Chinese became a hot one: The way people shop at markets.

People from southern China say that they always buy what they need for just one or two meals. It is normal for them to buy half of a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time.

However, one may be laughed at if he does this in the north. Instead, buying vegetables and meat enough for a week is usual.

Also, you can buy a small amount(数量) of fruit, such as a single apple or pear, each time in the south. Shopkeepers even help you peel( ) and cut them. But shopkeepers in the north hardly offer such service. And many fruits are sold in baskets and boxes.The difference could be due to the different weather.

Food can be kept for a long time in the north, as it is usually cold and dry there. Many northern Chinese have the habit of keeping food, especially for the long winter. But the hot and wet weather in the south makes southern Chinese buy just enough food for one meal or one day, or else the food may go bad.

1In southern China, at a time people usually buy .

A.a small amount of foodB.a large amount of food

C.enough food for a weekD.a lot of meat and vegetables

2What may shopkeepers do if you buy fruits in the south?

A.They’ll well laugh at you.

B.They’ll only sell them in boxes and baskets.

C.They’ll peel and cut them for you.

D.They’ll only sell a single apple or pear.

3What does the underlined phrase “due to” mean in Chinese?

A.因为B.所以C.然而D.但是

4Why do many northern Chinese have the habit of keeping food?

A.Because the weather is always hot and wet.

B.Because food goes bad quickly and easily there.

C.Because the weather is usually cold and dry.

D.Because they live far away from the market.

5What is the passage mainly talking about?

A.Different weather in China.

B.Different living habits in China.

C.Southern Chinese and northern Chinese.

D.Southern China and northern China.

【答案】

1A

2C

3A

4C

5B

【解析】

中国是一个地域广阔、人口众多的国家,因此中国南方和北方有不同的生活习惯。而最近关于南、北方人们购物习惯的不同成了热门话题,短文给我们介绍了这些不同的购物习惯,并分析了背后的原因。

1细节理解题。根据短文第二段 “People from southern China say that they always buy what they need for just one or two meals. It is normal for them to buy half of a Chinese cabbage, two potatoes and 0.25 kilograms of beef at a time.”可知,南方人一次只买很少量的食物,只够一、两顿饭吃的。故选A

2细节理解题。根据短文第四段 “Also, you can buy a small amount(数量) of fruit, such as a single apple or pear, each time in the south. Shopkeepers even help you peel( ) and cut them.”在南方,你买水果的时候,店主会帮助你给水果削皮、切好。故选C

3词义猜测题。根据语境 “The difference could be due to the different weather.” “这个差别可能……不同的天气”,不同的天气情况造成了这个差别,因此due to是表示原因的,故选A

4细节理解题。根据短文最后一段 “Food can be kept for a long time in the north, as it is usually cold and dry there.”可知,北方天气寒冷、干燥,可以长时间保存食物。故选C

5主旨大意题。根据短文第一段 “Different living habits have always been an interesting topic in the country.”可知,这篇短文讲述的是中国南方和北方不同的生活习惯。故选B

这是一篇说明文,短文介绍了中国南方人和北方人的不同生活习惯。短文主题明确,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,读来非常有趣。题型是阅读理解,考查学生们通过阅读短文掌握文章大意以及细节信息、猜测生词含义以及进行合理的推测和判断的能力。这篇文章的题目设置了细节理解、词义猜测和主旨大意。细节题往往比较简单,可以直接从文章中找到答案。如第2小题,抓住关键词shopkeeper, buy fruits, in the south即可。猜测生词的含义应注意结合语境,构词法的常识也可以帮助解题。第3小题要求猜测短语的意思,只能依靠语境解题。第5小题可以根据说明文体裁的特点解题,这种文体常为总分结构,第一段即点明文章主旨,所以答案在第一段中寻找即可。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 At a restaurant, a cockroach (蟑螂) suddenly flew from somewhere and sat on a lady. The lady jumped and started shouting out of _________. She then waved both of her hands, trying to shake it off. Her reaction (反应) was so big that _________ around her also got scared.

The lady finally managed to push the cockroach away _________ it landed on another lady nearby. Then, it was the _________ of the other lady to jump and shout. The chaos (混乱) continued. After a while, the cockroach fell upon the waiter who rushed over to help He stood still, _________ the cockroach with two fingers and threw it out of the restaurant right away. I was drinking coffee there when this chaos _________. I started wondering whether the cockroach _________ this terrible mess in the restaurant. If so, then why was the waiter not disturbed? He dealt with it _________, avoiding more trouble. However, the ladies were so afraid of the cockroach that they made matters even _________.

When you get into trouble, shouting and crying won’t __________. Most of the time, it is not the problem you meet with but your reaction to the problem that creates the mess in your life. If you understand this, you’ll be better problem-solvers in the future.

1A.joyB.fearC.angerD.kindness

2A.someoneB.anyoneC.everyoneD.no one

3A.soB.afterC.butD.as

4A.turnB.dutyC.habitD.chance

5A.beatB.caughtC.preventedD.punished

6A.died outB.went outC.broke outD.worked out

7A.led toB.gave outC.dependedD.brought up

8A.terriblyB.crazilyC.excitedlyD.perfectly

9A.moreB.betterC.worseD.simpler

10A.passB.helpC.solveD.change

【题目】Passage 4

“Life is speeding up(加速). Everyone is getting unwell. ”

This may sound like something someone would say today. But in fact, an unknown person who lived in ancient Rome wrote it.

We all love new inventions. They are exciting, amazing and can change our lives. 1

For example, you're rushing to finish your homework on the computer. Your mobile phone rings. 2Suddenly the computer goes bad and you lose all your work. Now you have to stay up all night to get it done. How calm and happy do you feel?

Inventions have speeded up our lives so much that they often leave us feeling worried and tired. Why do you think people who live far away from noisy cities, who have no telephones, no cars, not even any electricity often seem to be happier?3

One family in the UK went"back in time" to see what life was like without all the inventions we have today. The grandparents, with their daughter, and grandsons Benjamin, 10 and Thomas, 7, spent nine weeks in a 1940s house. They had no washing machine, microwave(微波炉),computer or mobile phones.

The grandmother Lyn said, “4” The boys said they fought less. Probably, they said, because there was less to fight over, such as their computer. Also Lyn changed from being a fashionable (时尚的), beer-drinking granny, to one who cooked things.

A. Perhaps it's because they live simpler lives.

B. Living in a different time will be lots of fun for us.

C. A QQ message from your friend appears on the screen.

D. But have all these developments really improved our lives?

E. The more things you have, the more difficult life becomes.

F. We have achieved so much with the developments of technology.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网