题目内容
【题目】
![]()
High-speed train, Alipay (支付宝), shared bikes and online payment are seen as the new Four Great Achievements of China by young foreigners, according to a video survey by the Silk Road Research Institute of Beijing Foreign Studies University. In the video, young people from 20 countries along Belt and Road Routes (一带一路) were asked to name great inventions that had influenced their lives in China. The following is what they said from 4 young people of them.
Justin: I’m from Romania. China is really a great country and its high-speed railways are very fast, convenient and tidy. It takes me only about 6 hours from Beijing to Shanghai by train. It saves a lot of time and it’s cheaper than airplane. I wish we would have high-speed railways in our country someday.
Yala: I’m from Nepal. I always go out by bike. Bicycle-sharing system allows people to borrow a bike from point “A” and return it at point “B”. It’s not only cheap but also a low-carbon and healthy way of life. I like it very much.
Archana: My life in Beijing is quite different from that in India. Here in China, I seldom take money with me when I go out. I can pay for almost everything by Zhi Fu Bao. Oh, it’s amazing. However, in India, if you don’t take wallet with you, you’ll be in a tough spot.
Bond: You can find many wonderful things that we don’t have in Thailand. We don’t have Alipay or other online payment Apps with which I can go shopping without stepping out of the doors. If only I could bring them back to my country!
【1】What does Justin think of the high-speed railways in China according to his words?
A.Fast and tidy.B.Convenient and wonderful.
C.Cheap and amazing.D.Amazing and fast.
【2】What do “A” and “B’’ refer to (指) in Yala’s words?
A.Two bikes.B.Two riders.C.Two places.D.Two letters.
【3】What does the underlined phrase “be in a tough spot” mean?
A.Get into trouble.B.Lose your way.C.Stay in silence.D.Be in a place.
【4】Which of the following is TRUE according to the passage?
A.Bicycle-sharing system provides bikes for free.
B.There re no high-speed railways in Rom now.
C.Zhi Fu Bao is the only way of paying for things.
D.People from Thailand can go shopping without stepping out of the doors.
【5】What conclusion (结论) can we draw about the new Four Great Achievements?
A.They were created by young foreign people.
B.They are the products only to be welcomed in foreign countries.
C.They were brought to the countries along Belt and Road Routes.
D.They are the signs that China is improving rapidly
【答案】
【1】A
【2】C
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】
短文讲了高速列车、支付宝,共享自行车和在线支付被视为中国新的四大成就,一些外国的年轻人对这些新事物提出了自己的看法。
【1】细节理解题。根据文中the high-speed railways are very fast,Convenient and tidy.高铁快速、方便和整洁.可知他认为快和整洁。故选A。
【2】细节理解题。根据文中I always go out by bike.Bicycle-sharing system allows people borrow a bike from point A and return it at point B.我总是骑自行车出去.共享单车允许人们从A处借,然后把它归还在B处。这里"A"和"B"指的是两个地方。故选C。
【3】词义猜测题。根据上文说I can pay for almost everything Zhi Fu Bao我几乎可以用支付宝支付每件东西,和下文however但是,表示转折,可知应是说,但是,在印度,如果你没带钱包,你会陷入困境.结合选项,所以"be in a tough spot意为陷入困境,故选A。
【4】细节判断题。根据文中I am from Romania.I wish we would have high-speed railways in our country someday.我是罗马人,我希望有一天我们的国家能有高速铁路,可知现在在罗马尼亚没有高铁,故选B。
【5】细节理解题。根据整篇文章内容及其第一段句子High-speed trains,Alipay( 支付宝),shared bikes and online payment are seen as the new Four Great Achievements of China by young foreigners.可知结合选项,这些标志表明,中国正在迅速发展。故选D。