题目内容
【题目】![]()
Monarch butterflies from eastern Canada make the most amazing journey in the insect world. Each year, this butterfly travels about 3 000 miles to its winter home in central Mexico(墨西哥). How can it fly so far? And why does it make this long and dangerous trip? Scientists still don't have an answer.
For many years, people in Mexico wondered where the orange and black butterflies came from every winter. Then, in 1937, a scientist started to follow and study the butterflies. For the next 20 years, he discovered that one butterfly started its journey in Canada. Four months later, it arrived in Mexico.
The length of the butterflies' trip is only one part of the mystery. Another amazing thing is that the butterflies always return to the same area in central Mexico.
How do the butterflies find their way back to the same place? This is an interesting question because only every fourth generation(代) makes the trip south. In other words, the butterfly that travels to Mexico this year is the great great grandchild of the butterfly that traveled there last year.
Each year, four generations of a Monarch butterfly family are born. Each generation of the family has a very different life. The first generation is born in the south in late April. It slowly moves north, reproduces(繁衍), and then dies. Each of these generations of butterflies lives for generations are born, reproduces, and die. Each of these generations of butterflies lives for only two or five weeks. In the autumn, the fourth generation of butterflies is born. This generation has a much longer life. It lives for about eight months. This generation of butterflies makes the amazing journey back to the winter there, and in the spring they reproduce and then die. Their offspring will be the first generation of the next circle of life.
Today, people are still studying the Monarch butterfly. But they are not clear about everything.
【1】The best title of the passage can be ________.
A. Family of Monarch butterflies
B. Mystery of Monarch butterflies
C. Monarch butterflies' birthplace
D. Monarch butterflies' winter home
【2】It took the scientist ________to find out that Monarch butterflies came from Canada.
A. 20 years B. four months C. five weeks D. eight months
【3】We know that the ________ generation of Monarch butterflies travel back to central Mexico.
A. first B. second C. third D. fourth
【4】The underlined word “offspring” in the passage is closest in meaning to ________.
A. seasons B. butterflies C. children D. parents
【5】Which statement is TRUE according to the text?
A. Monarch butterflies spend winter in eastern Canada.
B. The four generations have the same length of life.
C. Some generations die on the way north of Canada.
D. Scientists are clear about everything of the butterflies.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【4】C
【5】C
【解析】
文章大意:本文主要讲述了黑脉金斑蝶的特点及生活习性。黑脉金斑蝶来自加拿大西部,每年飞行3000英里来到墨西哥中部的冬天的家,它们怎么能飞这么远?为什么它们要做这样长途而且危险的旅行呢?
【1】主旨大意题。通过对整篇文章的理解可知,本文主要介绍了一种神秘的物种黑脉金斑蝶,故答案选B。
【2】细节理解题。根据文中的句子For the next 20 years, he discovered that one butterfly started its journey in Canada.可知科学家花了20年的时间才发现黑脉金斑蝶来自加拿大,故答案选A。
【3】细节理解题。根据文中的句子This is an interesting question because only every fourth generation(代) makes the trip south. In other words, the butterfly that travels to Mexico this year is the great great grandchild of the butterfly that traveled there last year.可知,只有每四代才能完成向南行的旅行,故答案选D。
【4】词义猜测题。根据后文will be the first generation of the next circle of life将是下一代生命的第一代,可知是蝴蝶的孩子将会是下一代的第一代,所以这个单词的意思应是“孩子”的意思,故答案选C。
【5】理解判断题。A.Monarch butterflies spend winter in eastern Canada.黑脉金斑蝶在加拿大东部过冬;根据文中的句子"Each year,this butterfly travels about 3000 miles to its winter home in central Mexico"可知A选项是错误的。B.The four generations have the same length of life.四代有着相同时间的寿命;根据文中的句子"In the autumn,the fourth generation of butterflies is born.This generation has a much longer life"可知B选项是错误的;C.Some generations die on the way north of Canada.综合第五段文意,可知四代黑脉金斑蝶在北上加拿大的长途迁徙当中,不断的繁衍,死去;可知C选项是正确的; D.Scientists are clear about everything of the butterflies.科学家们对黑脉金斑蝶的一切都很了解;根据文章最后一段Today, people are still studying the Monarch butterfly. But they are not clear about everything.可知D选项是错误的。本题题意是问哪一个陈述是正确的,故答案选C。