题目内容
【题目】 Did you ever get a letter from your parents? Not long ago, a mom's letter to her daughter became very well-known online(网络). Many people liked the letter because of the smart words in it. The mother is Toni Hammer. She is from Portland, the USA. Her daughter, Kristy, started to go to school at the age of 4. Toni Hammer wanted her daughter to be happy at school, so she wrote this letter. In the letter, she made many "Don'ts"for Kristy. Let's read the letter together.
* Don't say yes just because you should be kind. Say "no" because it's your life.
Don't smile because someone asks you to do it
* Don't hide your feelings. Say them out. You should let others know them.
* Don't think too much about what to eat in front of other people. If you want pizza,don't get vegetables just because of other people's words.
【1】Toni Hammer wrote the letter to_____________.
A.her parentsB.her daughter
C.the people onlineD.her friends
【2】The words Toni Hammer wrote in the letter are__________________
A.badB.smartC.kindD.interesting
【3】The underlined word "hide"in the letter means___in Chinese
A.表现B.猜测C.隐藏D.改变
【4】Which of the followings is true according to the letter?
A.Don't think about other people's feelings.B.Don't say "no" to everyone.
C.Don't smile if you don't want to.D.Don't eat too many vegetables.
【5】The best title of the passage is ______
A.A Letter From A mother.B.A Daughter's School Life
C.How to Say "No"D.The Way to Be Happy
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】C
【5】A
【解析】
本篇是一位妈妈给即将上学的女儿的一封信,信中所述是指导女儿在学校如何过上快乐的校园生活。
【1】细节理解题。根据文中“Toni Hammer wanted her daughter to be happy at school, so she wrote this letter.”—— 可知Toni Hammer的信是写给女儿的;故选B。
【2】细节理解题。根据文中“Many people liked the letter because of the smart words in it.”——可知很多人喜欢这封信因为里面那些漂亮的措辞;故选B。
【3】词义猜测题。根据文中“Don't hide your feelings. Say them out. You should let others know them.”—— 鼓励女儿说出来,让他人知道,推断上文指“别隐藏自己的情感”,由此推断hide的意思是“隐藏”,故选C。
【4】推理判断题。根据文中Don't hide your feelings. Say them out. You should let others know them.—— 不要隐藏自己的情感,不是不要考虑别人的感受,所以,A表述错误;“Don't say yes just because you should be kind. Say "no" because it's your life.”—— 不要因为善良就不懂得拒绝,所以B表述错误;Don't smile because someone asks you to do it—— 不要别人叫你笑你就笑,不想笑就不要笑;所以C表述正确;“If you want pizza,don't get vegetables just because of other people's words.”—— 如果想吃披萨不要因为别人的话就吃2蔬菜;所以,D表述错误;故选C。
【5】最佳标题。本篇是一位妈妈给即将上学的女儿的一封信,信中所述是指导女儿在学校如何过上快乐的校园生活;故选A。
本篇是阅读单选,考查细节理解、词义猜测、推理判断、归纳能力。解答前要先快速阅读全文,理解大意;再阅读题干,正确理解题干的要求;然后回归原文,寻找有用信息作答;本篇题型设定题1、2是细节理解题,解答时要在原文中找出题干包含的信息部分,这样可以正确地捉住有效信息,确保答题的准确性;题3是词义猜测题,根据下文的句意就可推断hide的词义;题4推理判断题要仔细比对原文和题干的信息,一一排除干扰项。题5是写最佳标题,要全面了解全文的信息,避免做片面的解答;解答完,要通读全文,核实答案和原文信息是否一致。