题目内容
【题目】
![]()
Luisa’s Letter
Luisa checked the mailbox. An eggshell-white envelope lay on top of all the letters. It was still there, thank goodness. She picked it and put it into her bag.
Upstairs, she handed the remaining letters to her mother. “How was school, Luisa?” Mom asked.
“It was fine,” said Luisa, giving her mother a quick hug.
In her room Luisa tried to focus on her English homework, but the letter called to her. It had traveled more places than she had. All her life, Luisa had lived in Seville, an ancient city in the southwest of Spain. Luisa loved her hometown, but she wanted to see the world.
A year abroad! What an attractive possibility! But Luisa couldn’t bring herself to raise the subject with her parents because her parents just wanted her to stay in Seville, get married, give them grandchildren. Last spring, on her own, she applied for(申请) a year of high school in England. Now, this envelope held her answer.
Luisa went to the kitchen to help with dinner. She asked, “Mom, do you ever think about traveling?
I mean, I want to. And maybe someday…live somewhere else.”
Luisa’s heart beat harder as she waited for her mother’s reaction. But Mom nodded. “Luisa, of course you’d like to travel. I want that for you and…”
Just then Dad arrived. When they sat down at the table to eat, Dad said, “Seville is the best, yes, my Luisa?” Luisa’s heart sank(为之一沉). Dad continued, “Why would people want to leave Seville?” Mom smiled, “When Luisa is old enough, we can discuss with her what’s best for her future.”
Dad raised an eyebrow but didn’t argue.
Luisa couldn’t wait any longer, but her parents’ easy chatter(聊天)was the sound of her childhood. She sank deeper into her chair and listened. Home would always be here. But when the time was right, she’d leave. And she wanted it to be with her parents’ support.
“Something came in the letter,” she said at last. “I want you to see.” She took out the letter. “I’m sorry I didn’t tell you,” her voice was shaking. “I wanted this more than anything.” Luisa waved at the unopened envelope. “But only if you say it’s okay.”
【1】Last spring, Luisa________.
A.traveled abroad with her parentsB.got married and started a family
C.discussed her future plan with her motherD.applied for a year of high school in England
【2】How did Luisa feel as she waited for her mother’s reaction in the kitchen?
A.Excited.B.Nervous.C.Proud.D.Regretful.
【3】Luisa decided to tell her parents about the letter because________.
A.she wanted her parents’ supportB.she had already known the answer
C.her parents asked her for the letterD.her parents were unwilling to wait
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【解析】
本文主要向我们描述主人公Luisa想离开家乡出国留学生甚至定居国外,但是担心父母不同意,她希望可以有父母的支持。本文主要描述Luisa拿到信后与父母的交谈的故事。
【1】
细节理解题。根据第五段中“Last spring, on her own, she applied for(申请) a year of high school in England.”可知,去年春天,她为自己申请了一所英国的高中。故选D。
【2】
推理判断题。A:兴奋的;B:紧张的;C:骄傲的;D:后悔的。根据第八段中“Luisa’s heart beat harder as she waited for her mother’s reaction.”可知,当路易莎等待母亲的反应时,她的心跳得更厉害了。所以推测路易莎是紧张的。故选B。
【3】
推理判断题。A:她想要她父母的支持;B:她已经知道答案了;C:她父母向她要那封信;D:她的父母不愿意等。分析上下文语境及倒数第二段中“But when the time was right, she’d leave. And she wanted it to be with her parents’ support.”可知,她最后决定告诉父母是因为她想得到父母的支持。故选A。