题目内容
【题目】 Learning how to eat with chopsticks is not as difficult as it appears, and like all things in life, practice makes perfect! Follow the simple steps down below and practice often, soon you will also be eating smoothly.
Chinese food is often prepared and served in small size pieces, which makes it easy when eating with chopsticks.
![]()
How do you use chopsticks?
(1) Hold the first chopstick between your fourth and middle fingers. This chopstick keeps still, and it does not move. Your thumb should help keep it in place.
(2) Make the second chopstick slide (滑动) between your thumb and index fingers. You move this chopstick by moving the index finger up and down. This movement will open and close the chopsticks, which is how you will pick up food.
As you practice, you will develop your “own” skills, and find out what works better for you. There is no right or wrong way in fact. Like holding a pencil, many people do it differently but the only goal is to write. With chopsticks, the goal is to get food in your mouth.
【1】The writer may think eating with chopsticks is _____.
A.very difficultB.not so difficult
C.very easyD.not so easy
【2】The first chopstick should be held _____.
A.between your thumb and index fingers
B.between your middle and index fingers
C.between your fourth and little fingers
D.between your fourth and middle fingers
【3】How can we open and close the chopsticks?
A.By moving the index finger up and down.
B.By moving the index finger left and right.
C.By moving the middle finger up and down.
D.By moving the middle finger left and right.
【4】According to the last paragraph, _____.
A.we must use chopsticks in a right way
B.the pencils can also be used as chopsticks
C.using chopsticks is the same as using pencils
D.different people may use chopsticks differently
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】D
【解析】
本文介绍了使用筷子吃饭不是那么难,并且介绍了如何使用筷子。不同的人使用筷子的方式不同。
【1】细节理解题。根据“Learning how to eat with chopsticks is not as difficult as it appears, and like all things in life, practice makes perfect!”可知,学习如何用筷子吃饭并不像看起来那么难,故选B。
【2】细节理解题。根据“Hold the first chopstick between your fourth and middle fingers.”可知,用第四根和中指夹住第一根筷子。故选D。
【3】细节理解题。根据“You move this chopstick by moving the index finger up and down. This movement will open and close the chopsticks, which is how you will pick up food.”可知,你可以上下移动食指来移动筷子。这个动作会打开和关闭筷子,这是你拿起食物的方式。故选A。
【4】推理判断题。根据“As you practice, you will develop your “own” skills, and find out what works better for you. ……Like holding a pencil, many people do it differently but the only goal is to write.”可知,不同的人使用筷子的方式不同,故选D。
认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题2,根据“Hold the first chopstick between your fourth and middle fingers.”可知,用第四根和中指夹住第一根筷子。故选D。