题目内容
【题目】![]()
Everybody knows Amadeus Mozart, the world’s most famous child piano prodigy (天才) . He was a composer, pianist, and performer (表演家)-a musician. He was born in Austria, but his real name is not popular. People know him as Amadeus, but not many people know he was born John Chrysostom Wolfgang Theophilus Mozart, and his father called him Woferl.
As a child, Mozart was very popular. That was because he was doing things unusual for little children. While everyone else was having fun playing, Mozart was already composing, performing and touring for concerts. His father was always behind him.
Here are some stories about his gift. When he heard an “oink” of a pig and recognized (辨认) it as a G-sharp. And he was only two years old at the time!
He also took part in piano lessons at the age of three and he could already learn a minuet in thirty minutes when he was four years old! Who wouldn’t be amazed?
At the age of six, while performing, he found people getting bored, so he thought of performing a trick (花招) , But nobody knew he had the keyboard covered (遮盖) with a cloth and still played the music perfectly. He was still a child having fun at that time.
It was told that he lived a hard and poor life. He didn’t even have a stable (稳定的) job when he got married and he died really poor. Once a friend visited him one winter day, and found Mozart and his wife waltzing round the room. “We were cold,” they said, “and we have no money to make a fire.” They were cold, but they still chose a different way to make them warm.
All in all, Mozart didn’t only leave great music but a great lesson too: that no matter how difficult life is, there is always room for smiles, love and fun.
【1】His father called him .
A.MozartB.AmadeusC.WoferlD.John
【2】The words “a minuet” in Paragraph 4 mean “ ”.
A.a piece of musicB.a funny trick
C.an English songD.a maths lesson
【3】What can we learn about Mozart from this passage?
A.Mozart had a poor life when he was married.
B.Mozart got a stable job when he grew up.
C.Mozart was very good at teaching music.
D.Mozart’s real name is very popular.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】A
【解析】
本文讲述了莫扎特。他出生在奥地利,小时候很受欢迎。当其他人都在乐此不疲地演奏时,莫扎特已经在作曲、表演、巡回演出了。他的父亲总是支持他。据说他没有稳定的工作,生活很贫穷。莫扎特不仅留下了伟大的音乐,也给我们上了重要的一课:无论生活多么艰难,总有微笑、爱和欢乐的空间。
【1】细节理解题。根据“but not many people know he was born John Chrysostom Wolfgang Theophilus Mozart, and his father called him Woferl.”可知他父亲叫他“Woferl”,故选C。
【2】词义猜测题。根据“He also took part in piano lessons at the age of three and he could already learn a minuet in thirty minutes when he was four years old!”三岁弹钢琴,四岁应该是学习音乐,故选A。
【3】推理判断题。A. Mozart had a poor life when he was married. 莫扎特结婚时生活很贫困;B. Mozart got a stable job when he grew up.莫扎特长大后得到了一份稳定的工作;C. Mozart was very good at teaching music.莫扎特非常擅长教音乐;D. Mozart’s real name is very popular.莫扎特的真名很受欢迎;根据“He was born in Austria, but his real name is not popular”可知并不受欢迎,排除D;选项C在文中没有提及;根据“He didn’t even have a stable (稳定的) job when he got married and he died really poor.”可知他没有稳定的工作,所以结婚的时候,生活很穷,故选A。
推理判断就是根据文章所提供的信息,脱离字面理解的局限,抓住关键细节,得出合乎逻辑的结论。所以我们可以根据文章中的相关细节去判断推理,得知答案。
本文第三题考查了推理判断题。A. Mozart had a poor life when he was married. 莫扎特结婚时生活很贫困;B. Mozart got a stable job when he grew up.莫扎特长大后得到了一份稳定的工作;C. Mozart was very good at teaching music.莫扎特非常擅长教音乐;D. Mozart’s real name is very popular.莫扎特的真名很受欢迎;根据“He was born in Austria, but his real name is not popular”可知并不受欢迎,排除D;选项C在文中没有提及;根据“He didn’t even have a stable (稳定的) job when he got married and he died really poor.”可知他没有稳定的工作,所以结婚的时候,生活很穷,故选A。