题目内容
【题目】 UNESCO has recognized the Chinese art of paper cutting on its Intangible Cultural Heritage(非物质文化遗产) List. But paper cutting is at the risk(危险) of disappearing.
Voyo Woo, a Chinese immigrant, who loves paper cutting, worked hard to celebrate the ancient art form. With a keen interest in paper cutting, Ms Woo held a paper cutting exhibition(展览) at a shopping centre near Washington. “I really love it. I get so much fun by doing it. So I’m just hoping that more people will learn about this art which is about to disappear. I think it’s time to take action. So I held it.”
Voyo Woo began to study paper cutting when she was a 14-year-girl in southeastern China. Voyo Woo’s teacher gave her extra training after class because Voyo discovered a special love for it. Later, her beautiful paper cuttings won second prize in a national painting competition. “Paper is the easiest material(材料) that you can find. You can just turn it into beautiful art. I think it is like magic to me.”
Ms Woo came to the US after she finished college in 2008. She has been invited to show the art at a wide collection of events. She also has shown her skill and works at famous museums like the Smithsonian Institution’s Freer and Sackler art galleries in Washington.
“I saw so many people coming to me and asking me. They were amazed. I think it’s important to introduce the art form to anyone who is interested.”
Ms Woo placed examples of her art around her as she displayed paper cutting at the shopping center. Ann Russ, a shopper, was attracted(吸引) by the nature of the work. She said it put her at ease.
“I like to know about Chinese art, specifically because it’s beautiful. It’s almost relaxing to put that much effort into it,” Russ said.
【1】The underlined word “keen” in Paragraph 2 probably means ________.
A.strangeB.strongC.surprisingD.simple
【2】Why did Voyo Woo hold a paper cutting show?
A.To make money for her further education.B.To keep and develop the ancient Chinese art.
C.To show off her perfect skill in paper cuttingD.To explain paper cutting is a real art in China.
【3】What can we know about Ms Woo according to the text?
A.She went to the US mainly to teach the art.
B.She will come back to China to study the art.
C.She once showed the art at several museums in Washington.
D.She once held a competition for American paper cutting lovers.
【4】Why does Ann Russ like paper cutting?
A.It’s easy to learn.B.It’s relaxing and enjoyable.
C.It’s cheap to get.D.It’s popular all over the world.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
本文属于记叙文,作者通过这篇文章向我们介绍了Woo女士在华盛顿附近的一家购物中心举办剪纸展览的故事。
【1】词义猜测题。根据第二段“With a keen interest in paper cutting, Ms Woo held a paper cutting exhibition(展览) at a shopping centre near Washington.”可知由于对剪纸有浓厚兴趣,Woo女士在华盛顿附近的一家购物中心举办了剪纸展览,所以keen表示浓厚,与strong构成近义词,故选B。
【2】推理判断题。根据第二段“I really love it. I get so much fun by doing it. So I’m just hoping that more people will learn about this art which is about to disappear. I think it’s time to take action. So I held it.”可知她举办这个剪纸展览是为了让更多的人了解这种艺术,即保持和发展中国古代艺术,故选B。
【3】细节理解题。根据第四段“She also has shown her skill and works at famous museums like the Smithsonian Institution’s Freer and Sackler art galleries in Washington.”可知她曾经在华盛顿的几家博物馆里展示过这门艺术,故选C。
【4】细节理解题。根据倒数第二段“She said it put her at ease.”和最后一段““I like to know about Chinese art, specifically because it’s beautiful. It’s almost relaxing to put that much effort into it,” Russ said.”可知,Ann Russ认为剪纸能使她放松,让她觉得安逸舒适,故选B。