题目内容
【题目】
![]()
Nowadays, many children spend many hours a day looking at computer screens or other digital products(数码产品). Some eye care professionals (专业人士) say all the screen time has caused more children to have eye problems.
Nathan Warford is an optometrist ( 验光师) in Florida, USA. He says he has seen an increase in problems in children.
“Some children come into the office because their parents have found that they have red eyes. Others come because their degree of short-sightedness is increasing very fast and their parents are worried,” he said.
Part of the problem is that even if their eyes start to feel uncomfortable or they start to get a headache, some children don't tell their parents. These children are afraid that their parents would take their games or the computer away.
Another part of the problem is that people blink (眨眼睛) less often when they look at the screen. When a person uses a computer or other digital products, he or
she blinks about a third as much as we normally do in everyday life. If we blink less often, our eyes can't stay wet or are too tired and they will not be protected like
normal.
【1】According to Dr Warford, how many kinds of eye problems may too much screen time cause?
A. Two. B. Three. C. Four. D. Five.
【2】Some children don't tell their parents their eye problems because _______.
A. they think they're not serious
B. they don't want their parents to worry
C. they want to go to hospital themselves
D. they want to continue playing computer games
【3】People normally blink about 20 times a minute. How many times do they blink if they use a computer?
A. About 4. B. About 7. C. About 11. D. About 15.
【4】From the passage, we can learn that _______.
A. blinking is good for eyes
B. sleeping late is bad for eyes
C. we should blink as much as possible
D. we shouldn't look at screens in a dark room
【5】What is the passage mainly about?
A. Some ways of protecting children's eyes.
B. Some information about the latest digital products.
C. Dr Warford's experience of working out eye problems.
D. Eye problems in children caused by using digital products.
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】A
【5】D
【解析】试题这是一篇说明文,文章主要讲述了长时间看电脑屏幕或其他数码产品给青少年的眼睛带来的伤害。
【1】题意:根据沃福德博士的说法,有多少种眼睛问题是屏幕时间过长导致的?考查细节理解题。根据博士的举例Some children come into the office because their parents have found that they have red eyes.和Another part of the problem is that people blink less often when they look at the screen.,他指出了红眼病和眨眼次数少两个问题,故选A。
【2】题意:有些孩子不告诉父母他们的眼睛问题,因为 。考查细节理解题。根据some children don't tell their parents. These children are afraid that their parents would take their games or the computer away. 这些孩子担心他们的父母会把他们的游戏或电脑拿走,可知他们想继续玩电脑游戏,故选D。
【3】题意:人们通常每分钟眨眼20次。如果他们使用电脑,他们眨多少次?考查数字理解题。根据When a person uses a computer or other digital products, he or she blinks about a third as much as we normally do in everyday life.,可知20×1/3≈7,故选B。
【4】题意:从这篇文章中,我们可以了解到 。考查细节理解题。A. blinking is good for eyes s眨眼对眼睛有好处。B. sleeping late is bad for eye睡懒觉对眼睛有害。C. we should blink as much as possible我们应该尽可能眨眼。D. we shouldn't look at screens in a dark room我们不应该在黑暗的房间里看屏幕。根据短文最后一句If we blink less often, our eyes can't stay wet or are too tired and they will not be protected like normal. 如果我们眨眼较少,我们的眼睛不能保持潮湿或太累,他们不会像正常一样受到保护,可知眨眼很有好处,故选A。
【5】题意:文章的主要内容是什么?考查文意理解题。A. Some ways of protecting children's eyes. 一些保护儿童眼睛的方法。B. Some information about the latest digital products. 一些关于最新数字产品的信息。C. Dr. Warford's experience of working out eye problems. 沃福德博士治疗眼部问题的经验。D. Eye problems in children caused by using digital products. 儿童使用数码产品引起的眼部问题。根据短文内容和开头Some eye care professionals say all the screen time has caused more children to have eye problems.,可知关注的是儿童使用数码产品引起的眼部问题,故选D。