题目内容
【题目】 The Songkran Festival is traditional Thai New Year’s Day and is celebrated from April 13 to April 15. It is also called the “Water Festival” because people believe that water will wash away bad luck. Also, this festival is for rain because it is held in the hottest season.
In the past, on this day, people threw small drops of water on monks ( 僧 人 ) and old people to bless them. Nowadays, besides the old tradition, people also throw water on whoever walks past their houses or walks down the street. Everyone gets wet, but it is all in a spirit of friendliness, blessing and fun—even among people who usually have great disagreements. People who get wet actually do not get angry because they know that it is a tradition.
On this day, everywhere in Thailand, people celebrate and enjoy the festival. People will carrywater to the temples to soak the stone figures (石像), using brushes. They also give very good food to the monks. Chiang Mai Province, which is in the northern part of Thailand, is especially lively, and animals and birds are often set free from their cages.
Volunteers can stay in Bangkok( 曼 谷 ) for the celebrations or travel to smaller communities totake part in local activities. What’s more, people can enjoy public events, such as beauty contests and marching bands during this festival which ends on April 15. In recent years, the number of foreigners in Thailand has increased rapidly, especially during the festival.
The Water Festival gives people freshness, happiness and fun during the hottest season. No wonder the Thais like it so much.
【1】Nowadays, during this festival, Thai people throw water to .
a. bless monks and old people b. enjoy the fun of this festival
c. solve their disagreements d. wash away bad luck
A.a, b, cB.a, c, dC.a, b, dD.b, c, d
【2】In Paragraph 3&4 we can get the information about .
A.the volunteersB.the stone figuresC.the foreignersD.the activities
【3】The underlined word “it” in the last paragraph refers to .
A.the number of foreignersB.the freshness
C.the Water FestivalD.the happiness and fun
【4】What is this passage mainly about?
A.The traditional activities of Thai New Year.
B.The places people usually go during Thai New Year.
C.The reasons why people throw water on each other during Thai New Year.
D.The introduction to the traditional Thai festival—Songkram.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【4】D
【解析】
本文是一篇文化类阅读,主要介绍了泰国的泼水节的习俗。介绍了泼水并不是为了祈祷好的收成,而是为了祈雨。
【1】细节理解题,根据“It is also called the “Water Festival” because people believe that water will wash away bad luck. Also, this festival is for rain because it is held in the hottest season.In the past, on this day, people threw small drops of water on monks and old people to bless them. 它也被称为“水节”,因为人们相信水可以冲走厄运。而且,这个节日是为了下雨,因为它是在最热的季节举行的。过去,在这一天,人们向僧侣和老人扔小水滴来祝福他们。可知答案,故选:C。
【2】细节理解题,根据“People will carrywater to the temples to soak the stone figures (石像), using brushes. They also give very good food to the monks. Chiang Mai Province, which is in the northern part of Thailand, is especially lively, and animals and birds are often set free from their cages.人们会用刷子把水运到寺庙里浸泡石像(石像)。他们也给和尚很好的食物。泰国北部的清迈省特别热闹,动物和鸟类经常被从笼子里放出来。”和“Volunteers can stay in Bangkok( 曼 谷 ) for the celebrations or travel to smaller communities totake part in local activities. What’s more, people can enjoy public events, such as beauty contests and marching bands during this festival which ends on April 15.志愿者可以留在曼谷(曼谷)参加庆祝活动,或前往较小的社区参加当地活动。此外,在4月15日结束的节日期间,人们可以享受公共活动,如选美比赛和军乐队。”,可知主要讲的活动,故选:D
【3】推理题,根据前文“The Water Festival gives people freshness, happiness and fun during the hottest season.泼水节在最热的季节给人以清新、快乐和乐趣。”,那么后面提到的人们喜欢它,可知是指泼水节,故选C。
【4】主旨大意题,通读全文,可知文章是对泰国传统节日--Songkram的一个简介,故选D。
(一)主旨题
主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。
(二)细节题
细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。
(三)推断题
推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。