题目内容

【题目】 The Songkran Festival is traditional Thai New Year’s Day and is celebrated from April 13 to April 15. It is also called the “Water Festival” because people believe that water will wash away bad luck. Also, this festival is for rain because it is held in the hottest season.

In the past, on this day, people threw small drops of water on monks ( ) and old people to bless them. Nowadays, besides the old tradition, people also throw water on whoever walks past their houses or walks down the street. Everyone gets wet, but it is all in a spirit of friendliness, blessing and fun—even among people who usually have great disagreements. People who get wet actually do not get angry because they know that it is a tradition.

On this day, everywhere in Thailand, people celebrate and enjoy the festival. People will carrywater to the temples to soak the stone figures (石像), using brushes. They also give very good food to the monks. Chiang Mai Province, which is in the northern part of Thailand, is especially lively, and animals and birds are often set free from their cages.

Volunteers can stay in Bangkok( ) for the celebrations or travel to smaller communities totake part in local activities. What’s more, people can enjoy public events, such as beauty contests and marching bands during this festival which ends on April 15. In recent years, the number of foreigners in Thailand has increased rapidly, especially during the festival.

The Water Festival gives people freshness, happiness and fun during the hottest season. No wonder the Thais like it so much.

1Nowadays, during this festival, Thai people throw water to .

a. bless monks and old people b. enjoy the fun of this festival

c. solve their disagreements d. wash away bad luck

A.a, b, cB.a, c, dC.a, b, dD.b, c, d

2In Paragraph 3&4 we can get the information about .

A.the volunteersB.the stone figuresC.the foreignersD.the activities

3The underlined word “it” in the last paragraph refers to .

A.the number of foreignersB.the freshness

C.the Water FestivalD.the happiness and fun

4What is this passage mainly about?

A.The traditional activities of Thai New Year.

B.The places people usually go during Thai New Year.

C.The reasons why people throw water on each other during Thai New Year.

D.The introduction to the traditional Thai festival—Songkram.

【答案】

1C

2D

3C

4D

【解析】

本文是一篇文化类阅读,主要介绍了泰国的泼水节的习俗。介绍了泼水并不是为了祈祷好的收成,而是为了祈雨。

1细节理解题,根据“It is also called the “Water Festival” because people believe that water will wash away bad luck. Also, this festival is for rain because it is held in the hottest season.In the past, on this day, people threw small drops of water on monks and old people to bless them. 它也被称为“水节”,因为人们相信水可以冲走厄运。而且,这个节日是为了下雨,因为它是在最热的季节举行的。过去,在这一天,人们向僧侣和老人扔小水滴来祝福他们。可知答案,故选:C。

2细节理解题,根据“People will carrywater to the temples to soak the stone figures (石像), using brushes. They also give very good food to the monks. Chiang Mai Province, which is in the northern part of Thailand, is especially lively, and animals and birds are often set free from their cages.人们会用刷子把水运到寺庙里浸泡石像(石像)。他们也给和尚很好的食物。泰国北部的清迈省特别热闹,动物和鸟类经常被从笼子里放出来。“Volunteers can stay in Bangkok( ) for the celebrations or travel to smaller communities totake part in local activities. What’s more, people can enjoy public events, such as beauty contests and marching bands during this festival which ends on April 15.志愿者可以留在曼谷(曼谷)参加庆祝活动,或前往较小的社区参加当地活动。此外,在415日结束的节日期间,人们可以享受公共活动,如选美比赛和军乐队。,可知主要讲的活动,故选:D

3推理题,根据前文“The Water Festival gives people freshness, happiness and fun during the hottest season.泼水节在最热的季节给人以清新、快乐和乐趣。,那么后面提到的人们喜欢它,可知是指泼水节,故选C

4主旨大意题,通读全文,可知文章是对泰国传统节日--Songkram的一个简介,故选D

(一)主旨题

主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。

(二)细节题

细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。

(三)推断题

推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Pingyao is one of China’s three protected ancient cities (the other two are Xi’an and Jingzhou). Lying in the middle of Shanxi Province, 90 kilometers south of Taiyuan, Pingyao ancient city used to be about two hours’ drive from the capital of Shanxi Province, but now the distance is only one hour and ten minutes’ drive after the highway was built. With a history of over 2,700 years, the ancient city stands out as one of the best protected of all the walled cities in China.

On December 3rd, 1997, UNESCO (联合国教科文组织) added Pingyao to the World Heritage (遗产) List as a world’s culture heritage. According to the UNESCO World Heritage Commission(委员会)the Pingyao ancient city is a wonderful example of the Chinese Han cities during the Ming and Qing dynasties. All the features of the Pingyao ancient city have been protected, and it shows an outstanding Chinese historical development including its culture, society, economy and religion(宗教信仰).

根据短文,从题中所给的ABCD四个选项中,选择最佳答案。

1How many preserved ancient cities are there in China?

A.One.B.Two.C.Three.D.Many.

2Why is Pingyao one of the ancient cities?

A.Because it is a wonderful example of the Chinese Han cities.

B.Because it has a history of over 2,700 years.

C.Because all its features have been preserved.

D.Because it includes its culture, society, etc.

3It will take you about one hour to get to Pingyao from Taiyuan ______ .

A.by planeB.by bikeC.by trainD.by car

4Pingyao is a wonderful example of the Chinese Han cities during the ______ and ______ dynasties.

A.Yuan; QingB.Ming; Qing

C.Song; YuanD.Song; Ming

5If you go there some day, you shouldn’t ______ .

A.carve your name on the wallB.draw a picture on the wall

C.litter everywhereD.destroy the city

【题目】 As the bright moon shines over the sea, from far away you share this moment with me (海上生明月,天涯共此时。). —— written by Zhang Jiuling

The moon is at its fullest and brightest on the 15th day of the eighth month of the lunar calendar (阴历). On this day, people celebrate Mid-Autumn Festival. It is also known as Chinese Moon Festival. It has been enjoying great popularity all over the country.

In ancient China, that day was a harvest (收获) festival because crops (庄稼) were harvested during that period. It was a time for relaxation and celebration.

Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together for the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are, people will try to return home for the celebration. And people who can’t go home for some reason will admire the moon and think about their families.

The Mid-Autumn has its own special food just as other traditional Chinese holidays. People eat mooncakes with fillings such as sugar and eggs. The round shape of the cake makes it look like the full moon. The full moon and mooncakes symbolize family reunion (团聚).

With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruit, share the stories, and express the best wishes for the family members and friends who live far away.

根据短文内容,回答下列问题。

1When is Chinese Moon Festival?

2Why was the Mid-Autumn Festival a harvest festival in ancient China?

3Do Thanksgiving and the Mid-Autumn Festival have anything in common?

4What is the traditional food for the Mid-Autumn Festival?

5How do you or your family often spend the night of the Mid-Autumn Festival? (至少列举两项活动)

【题目】The holiday is coming to us. Finally, after months of study, you have some time to yourself. So, why not read a book? Well, some people will say, “Why do you like reading books? We have Internet. It offers a lot of more colorful fun. Books are history!” But I am sure you can learn a lot from books than Internet.

One clear reason is that a well-chosen book can give you a lot of wonderful words, as long as you have a good dictionary, of course. Believe me; it’s far easier to get new words from a book or an article than it is from the TV or the Internet.

But another more important point is that books give you something that the Internet cannot. The general webpage (网页) is picture-heavy and the text is as easy to read as possible. While “easy” may attract (吸引) you, unluckily it’s not helpful for any long-term development of reading skills and the general language level. Because of that, reading on the Internet can’t take the place of reading books.

But perhaps the best reason is that just choosing what you read and doing it independently means that it’s something you do by and for yourself. You can choose what you want to read. It’s hard work, but you’ll find that what once seemed like a duty is now a pleasure.

1Does the writer advise people to read books in their holidays?

2What can people get from a well-chosen book?

3What’s the general webpage like?

4How many reasons for reading a book does the writer mention in the passage?

5What does the writer want to tell us in the passage?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网