题目内容
【题目】
![]()
Sophia is a robot in Saudi Arabia. She made history at a meeting that was held in the country on Oct 25. On that day, she became the first robot in the world to get citizenship (公民身份), according to The New York Times.
In the future, Sophia may have the same rights as a human Saudi Arabian citizen.
Sophia looks like a human woman. In 2015, a US company built her and gave her an artificial intelligence system (人工智能系统). This means Sophia can talk and act like a human. She also has the ability to learn from people, books and the Internet.
“I will do my best to make the world a better place,” Sophia said at the meeting.
But not everyone is happy with Sophia’s citizenship. Some think robots like her could be dangerous. They could become enemies of humans if they go out of control.
For this, Sophia said she also had values like wisdom and kindness. “Don’t worry, if you’re nice to me, I’ll be nice to you,” she said.
【1】Who is Sophia?
A. She is a scientist who invented a robot. B. She is a woman from Saudi Arabia.
C. She is a robot who looks like a human woman. D. She is the same as a human woman.
【2】What special thing did the robot get on Oct 25?
A. She got her name. B. She was made into a woman.
C. She got citizenship. D. She got the same rights as humans.
【3】With her AI system, Sophia can do all of the following EXCEPT _________.
A. talk with people B. do the same things people do
C. learn from books or the Internet D. control the world
【4】Some people are not happy about the robot’s citizenship, because they think _________.
A. a robot is just a robot, not a real human B. the robot may bring danger to humans
C. the robot may help humans’ enemies D. humans can’t be smarter than robots
【5】The last paragraph tells us that _________.
A. the robot can be as nice as anyone else
B. the robot is not as active as you think
C. the robot will treat you badly if you do bad things
D. the robot doesn’t have citizenship
【答案】
【1】C
【2】C
【3】D
【4】B
【5】A
【解析】
这篇短文是一则新闻报道,Sophia成为了世界上第一个获得公民身份的机器人。这台机器人是美国一个公司研制的,身上安装有人工智能系统,可以像一个真人那样做事。对于这件事也有人觉得不开心,他们觉得这样的机器人可能是有危险的。
【1】细节理解题。根据短文第一段中Sophia is a robot in Saudi Arabia. 以及第二段中Sophia looks like a human woman.可知,Sophia是一个机器人,她看起来就像一个真正的女人一样。由此可知应选C。
【2】细节理解题。根据短文第一段中She made history at a meeting that was held in the country on Oct 25. On that day, she became the first robot in the world to get citizenship可知,Sophia在10月25日的一次会议上创造了历史,她成为了世界上第一个获得公民身份的机器人。由此可知应选C。
【3】细节理解题。根据短文第二段中This means Sophia can talk and act like a human. She also has the ability to learn from people, books and the Internet.可知,机器人Sophia安装有人工智能系统,她可以像人一样说话和行动,她也有向人、书和互联网学习的能力。由此可知D选项“控制世界”这个是机器人不能做的,故选D。
【4】细节理解题。根据短文第四段中But not everyone is happy with Sophia’s citizenship. Some think robots like her could be dangerous. They could become enemies of humans if they go out of control可知,有些人对Sophia成为公民是不开心的,他们觉得这样的机器人是非常危险的,如果失控他们可能成为人类的敌人。由此可知应选B。
【5】细节理解题。根据短文最后一段For this, Sophia said she also had values like wisdom and kindness. “Don’t worry, if you’re nice to me, I’ll be nice to you,” she said.可知,Sophia有智慧和善良的价值观,如果人类对她好,她也会对人类好。由此可知应选A。
这篇短文给我们讲述的是世界上第一个获得公民身份的机器人Sophia,对此不同的人也有不同的看法。文章篇幅较短,主题突出,文章内容比较容易理解。后面的题目设置以细节理解题为主,考查我们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时,根据题干所问,定位到文章相关地方,搜索有关信息作答。例如第2小题,我们可以用题干中的世界on Oct 25作为关键词定位到原文就可以找到答案。再如第4小题,根据题干中的Some people are not happy about the robot’s citizenship可以确定到文章第四段中,根据Some think robots like her could be dangerous. They could become enemies of humans if they go out of control可知,有些人对Sophia成为公民是不开心的,他们觉得这样的机器人是非常危险的,如果失控他们可能成为人类的敌人。由此可知应选B。