题目内容
【题目】阅读短文,根据题目要求完成各小题。
![]()
There was a man who had four sons. He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them to go and look at a pear tree far away in turns.
The first son went in the winter, the second in the spring, the third in summer, and the youngest son in the fall.
When they had all gone and come back, he called them together to describe what they had seen.
The first son said that the tree was ugly. The second son said no; it was covered with green leaves, and full of hope. The third son disagreed. He said there were many flowers that smelled so sweet and looked so beautiful, it was the most wonderful thing he had ever seen. The last son disagreed with all of them, he said there was lots of fruit in the tree, full of life and harvest(收获).
The man then explained to his sons that they were all right, but they had each seen only one season in the tree’s life. He told them “You cannot judge a tree, or a person by only one season and its true nature —the pleasure, joy, and love that come from that life can only be judged at the end, when all the seasons are up.”
If you give up when it’s winter, you will miss the promise of your spring, the beauty of your summer, harvest of your fall. Don’t let the pain of one season kill the joy of all the rest.
【1】Why did the man ask his sons to go and look at a pear tree in turns?
【2】Did the four sons have the same answer?
【3】What did the man think about his sons’ answers?
【4】请将文中画线的句子翻译成汉语。
【5】请给短文拟一个适当的英文题目。
【答案】
【1】 Because he wanted his sons to learn not to judge things loo quickly.
【2】 No, they didn’t.
【3】 He thought they were all right, but they had seen only one season in the tree’s life. / He thought each of his sons had just explained one season of the tree.
【4】 勿为一时(一季)的痛苦而破坏了所有的(其它季节的)欢乐
【5】 Don't judge a life/person/tree by one season.
【解析】
文章大意:从前有一个人,他有四个儿子。他希望儿子们能学会不急于对事物下结论,于是依次派四个儿子出去,让他们去远方看一棵梨树。
就这样,大儿子冬天前往,二儿子春天启程,三儿子夏天出发,而小儿子则是在秋天动身的。
等儿子们都去过回来之后,这位父亲把他们叫到一起,让他们描述各自的所见。大儿子说梨树很难看。二儿子却说并非如此,相反,梨树绿芽初发,生机勃勃。三儿子不同意他们的看法,他说那颗梨树花苞满树、芬芳扑鼻、赏心悦目,是他见过的最美丽的事物。小儿子的意见跟他们都不一样,他说那棵树果实累累,成熟在望,充满了生机和收获。
这位父亲说他们答得都对,但是他们都只看到了梨树生命中的一个季节。他告诉他们:不应仅凭一个季节来判断一棵树,一个人;最后,到所有的季节都已过去时,才能衡量一个人的本质,以及他生命中的快乐、喜悦和爱。
如果你在寒冬时放弃,你将失去春之希望,夏之灿烂,秋之收获.所以,不要让一时的痛苦毁弃你所有其他的快乐.
【1】细节理解题。根据文中的句子He wanted his sons to learn not to judge things too quickly. So he sent them to go and look at a pear tree far away in turns. 可知,这个男人想让儿子们学会不要对事情太快的下结论,所以他让儿子们轮流去看一棵梨树。故答案为:Because he wanted his sons to learn not to judge things loo quickly.
【2】细节理解题。根据文中的句子The first son said that the tree was ugly. The second son said no…The third son disagreed. …The last son disagreed with all of them,... 可知,四个儿子们的答案不一样。所以本句应做否定回答,故答案为:No, they didn’t.
【3】细节理解题。根据文中的句子The man then explained to his sons that they were all right, but they had each seen only one season in the tree’s life.可知,这位父亲同意他的儿子们的看法,但是他认为他们都只看到(解释)了梨树生命中的一个季节,故答案为:He thought they were all right, but they had seen only one season in the tree’s life. / He thought each of his sons had just explained one season of the tree.
【4】翻译题。要求把句子Don’t let the pain of one season kill the joy of all the rest.翻译成汉语。根据题干可知本句为否定祈使句,Don't let “不要让…”;let sb.do sth.“让某人做某事”;the pain of one season “一季的痛苦”;kill理解为“破坏”;joy“欢乐”;of all the rest这里理解为“剩下的三季(其它的季节)”。故答案为:勿为一时(一季)的痛苦而破坏了所有的(其它季节的)欢乐。
【5】主旨大意题。根据文中的句子The man then explained to his sons that they were all right, but they had each seen only one season in the tree’s life. He told them “You cannot judge a tree, or a person by only one season and its true nature….”可知,这位父亲说他们回答得都对,但是他们都只看到了这棵树生命中的一个季节;他告诉他们不应仅凭一个季节来判断一棵树、一个人。所以文章的题目应是:“不要只凭一季来判断生命/人/树”。故答案为:Don't judge a life/ person/tree by one season.