题目内容

【题目】 People have seen the colorful shared bikes (共享单车) in the city streets around China for two years. People can rent (租用) them with a smart phone app and then park anywhere they choose. To relieve (减少) traffic jams and air pollution, many cities have introduced bike-sharing services. But sometimes, dreams are not so perfect.

It is true that it is convenient for people to go out by shared bike. As shared bikes become more popular, problems showed up. According to news reports, users treated shared bikes badly. After people used the bikes, some of them just threw them onto streets and even into the ditches (水沟). Some people stole the bikes or locked them up in chains (链条). A month ago, the police fined a man in Shanghai 1,000 yuan, because he stole a shared bike.

Besides, the damage to the QR codes (二维码) on the bikes has brought huge losses to bike-sharing companies, like Mobike (摩拜单车). If the QR code is bad, people cannot use the bike anymore. It can take several hundred yuan for the company workers to find a lost bike and repair it. Mobike has 100 credit scores for each user. Once the score drops to below 80, bike rental (租金) will go up five yuan per 30 minutes.

However, punishment may not be the best way to stop shared bikes from being stolen or damaged. Bike-sharing services will work better only if people follow the rules and show respect for the bikes.

1People can easily rent a shared bike with _________.

A.a mapB.a cardC.a bike keyD.a smart phone app

2Why did a man in shanghai get fined 1000 yuan?

A.He threw the bike onto street.B.He stole a shared bike.

C.He damaged the QR codes on the bike.D.He found a lost bike.

3Many problems appeared after people used the bikes. Some people ________.

Which one is NOT mentioned (提到)?

A.damaged the QR codes.B.stole the shared bikes.

C.sold the shared bikes online.D.threw the bikes onto streets or into ditches.

4The underlines word “credit” in the last second paragraph refers to(指的是)_____.

A.信用B.免费单C.兑换券D.积分

5What can we infer (猜测) from the passage?

A.It is unnecessary to have shared bike in the city.

B.The best way to relieve traffic jam to is have more undergrounds.

C.If people follow the rules, the bike-sharing services will work better.

D.Punishment can stop shared bikes from being stolen or damaged.

【答案】

1D

2B

3C

4A

5C

【解析】

短文大意:短文介绍了共享单车的优点和在使用过程中出现的问题,告诉人们,只有人们遵守规则,尊重自行车,共享单车服务才能更好地运行。

1题意:人们可以通过一款智能手机应用轻松租到共享单车。考查细节理解。a map一张地图;a card一张卡片;a bike key一把自行车钥匙;a smart phone app一部智能手机app。根据“People can rent them with a smart phone app and then park anywhere they choose人们可以通过智能手机应用租用它们”,可知选D

2题意:为什么上海一名男子被罚款1000元?考查细节理解。根据“A month ago, the police fined a man in Shanghai 1,000 yuan, because he stole a shared bike一个月前,上海警方对一名男子罚款1000元,因为他偷了一辆共享单车”,可知He stole a shared bike符合题意,故选B

3题意:人们使用自行车后出现了很多问题。一些人在网上出售共享单车。哪一个没有提到?考查细节判断。A. 损坏二维码。B. 偷共享单车。C. 在网上出售共享单车。D. 把自行车扔到街上或沟里。根据“the damage to the QR codes on the bikes has brought huge losses to bike-sharing companies, like Mobike”可知A说法正确;根据“Some people stole the bikes or locked them up in chains”可知B说法正确;根据“After people used the bikes, some of them just threw them onto streets and even into the ditches”可知D说法正确。没有提及sold the shared bikes online,故选C

4题意:在倒数第二段中用下划线标出“credit”一词指的是_____。考查词义理解。根据下文“Once the score drops to below 80, bike rental will go up five yuan per 30 minutes一旦分数降至80分以下,自行车租赁价格每30分钟将上涨5元”,可知信用积分是100分;“credit”表示信用,故选A

5题意:我们能从这篇文章中推断出什么?考查推理判断。A. 在城市里共用自行车是不必要的。B. 缓解交通堵塞的最好办法是多建一些地铁。C. 如果人们遵守规则,共享单车服务将会更好。D. 惩罚可以阻止共享单车被盗或损坏。根据最后的主题句“Bike-sharing services will work better only if people follow the rules and show respect for the bikes只有人们遵守规则,尊重自行车,共享单车服务才能更好地运行”,可知呼吁人们遵守规则,更坏地共享单车服务。ABD三项不合文意,故选C

本文介绍了共享单车的优点和在使用过程中出现的问题。题目涉及细节理解、词句理解和推理判断等知识点,考生认真阅读原文,注意细节对照,即可选出正确答案。例如小题2,问上海一名男子被罚款1000元的原因,考查细节理解;根据“A month ago, the police fined a man in Shanghai 1,000 yuan, because he stole a shared bike一个月前,上海警方对一名男子罚款1000元,因为他偷了一辆共享单车”,可知选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读下面四篇短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Do you like to know how other people see the world? Listed below are three of the best books for children.

Oliver and Patch

Oliver is a lost little boy. He doesn't know anybody and is afraid in a big city. One day he meets Patch, a little dog who is also lost. The two become best friends. They help each other. Together they have an adventure in the city. However, Oliver knows that Patch's owner must be very worried and missing Patch. What should Oliver do?


A Dance Like Starlight: One Ballerina's Dream

This is a young girl's story about how she wants to become a ballerina (芭蕾舞演员). She will do anything to make her dreams come true. She lives in a poor place, and it is very difficult. The young girl fights through a hard life, but she never gives up. This story comes from the true life of the first African-American ballerina, Janet Collins.


Absolutely Almost

Alfie is not very smart and he is not sporty, either. He is not very tall, and he is not good at art. Because of this, he feels like he will not be good at anything. Now he meets Calista, his new babysitter(保姆). Calista helps Alfie see all of the good things he can do. Alfie learns to be proud of being himself. This story is full of feeling and laughter.


(1)The three books are mainly written for _______.
A.dog owners
B.children
C.babysitters
D.ballerinas
(2)Oliver is a young boy who _______.
A.gets lost in a big city
B.wants to learn to dance
C.is not good at art
D.was born in America
(3)When you read Absolutely Almost, you will probably _______.
A.feel afraid
B.fall asleep
C.laugh a lot
D.become smart

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网