题目内容
【题目】 ![]()
Many years ago,people depended on the sun,the moon and stars to find their way around. Later,the compass was introduced. And now,we have satnav(卫星导航)systems to guide us.
A satnav system uses groups of satellites to show the user's location. They send information to the receiver,such as a smart phone,to show us where we are.
The earliest built satnav system is the Global Positioning System(GPS),which belongs to the US. Then there is Russia's Global Navigation (导航) Satellite System(GLONASS),the European Union's Galileo and China's own satellite navigation system—BeiDou.
On October 14,2017,an ARJ21700 plane,which was the first plane made in China,with the BeiDou navigation system,successfully completed a test flight. The results showed the performance of the system developed by China matches that of similar systems produced abroad,according to the Commercial Aircraft Corporation of China.
Since its introduction in 2000,the BeiDou navigation system has seen an increasing number of applications linked to everyday life,from shared bikes to farming. For example,smart locks with BeiDou chips make it easier to find a bike. Farmers can use BeiDou to help plow(犁)the soil and sow seeds. BeiDou's farming applications have spread to most parts of China.
With its many uses,the Beidou navigation system is even playing a big role in the Belt and Road Initiative(一带一路).“To date,the BeiDou system has covered most parts of the Asia-Pacific area”,said the main designer of the BeiDou system.
Today,there are more than 20 BeiDou satellites above the earth,and China plans to send even more this year to expand(扩展)the BeiDou network to better serve the Belt and Road Initiative. As BeiDou expands abroad,it will be increasingly popular in the logistics(物流)industry.
【1】What is the purpose of the first three paragraphs?
A.To tell us something about GPS.
B.To show us the benefits of satnav systems.
C.To tell us how satnav systems were made.
D.To tell us about some satnav systems and how they work.
【2】The underlined phrase “the system” refers to “______”.
A.the Global Positioning System
B.the Beidou navigation system
C.the European Union's Galileo
D.Russia's Global Navigation Satellite System
【3】According to the article,the BeiDou navigation system is already widely used ______.
A.to help farmers with farming
B.to improve the speed of networks
C.in the international logistics industry
D.in the whole Asia-Pacific area
【4】The writer thinks the future of the BeiDou system is ______.
A.worryingB.doubtful
C.hopefulD.surprising
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】C
【解析】
文章大意:文章讲了许多年前,人们依靠太阳、月亮和星星来寻找自己的方向。后来,指南针被引进,详细的介绍了卫星导航系统,包括原理和功能应用等。
【1】推理判断题。根据第二段第一、二行“They send information to the receiver,such as a smart phone…”和第三段介绍的早期卫星导航系统可知,前三段是告诉我们一些卫星导航系统以及它们是如何工作的。故选D。
【2】推理判断题。根据第四段第二行“with the BeiDou navigation system”可知,指的是the BeiDou navigation system,故选B。.
【3】细节理解题。根据第五段倒数第三、四行Farmers can use BeiDou to help plow(犁)the soil and sow seeds. BeiDou's farming applications have spread to most parts of China可知北斗卫星系统为农民提供了很大的帮助,故选A。
【4】推理判断题。根据最后一段倒数第二行“As BeiDou expands abroad,it will be increasingly popular in the logistics (物流)industry.”可知,北斗卫星系统的未来充满希望。故选C。