题目内容

【题目】任务型阅读

Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his toes(脚趾).
One day when Liu Wei was only 10 years old, he played a game with some friends. He lost both his arms because of electricity (电). Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident. But soon he had to make a choice. “For people like me, there were only two choices. One was to give up all the dreams which would cause a quick death. The other was to work hard without arms to live an excellent life.” says Liu Wei.
Liu's dream was to be a pianist. His excellent life included a show on China's Got Talent(中国达人秀) and a wonderful performance playing the beautiful Marriage D'amour with his two feet on the piano. Liu Wei learned to play the piano with his feet. And teaching himself to play the piano with his feet was very hard. Many times he wanted to give it up, but his parents went on encouraging him and he wanted to make his parents proud.
Maybe you can not believe that Liu Wei is able to play well only with his toes. The audience(观众) were deeply moved and very excited when they watched his performance.
(1)根据短文内容回答问题。(限10个词以内)
Why is Liu Wei very famous in China?

(2)把短文中画底线的句子译成汉语。

(3)根据短文内容回答问题。(限10个词以内)
When both his arms were cut off, was Liu Wei very sad or not?

(4)根据短文内容回答问题。(限10个词以内)
How did the audience feel when they watched Liu's performance?

(5)根据短文内容用一个完整的英文句子(限20个词以内)回答问题。
What is the main idea of the passage?

【答案】
(1)Because he can play the piano with his toes
(2)一种是放弃所有梦想,这会导致快速死亡。
(3)He was very sad.
(4)They were deeply moved and very excited
(5)It's about Liu Wei's life and his inspiring experience. / Liu Wei lost his arms but he can play the piano with his toes and becomes successful.
【解析】本文是一篇记叙文,讲述了刘伟失去了双臂,用脚趾弹钢琴的感人励志的故事。
(1)考查细节归纳。根据“Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his toes(脚趾)”。可知刘伟在中国很出名,是因为他能用脚趾弹钢琴,故此处为Because he can play the piano with his toes.
(2)考查句义猜测。give up“放弃”; cause a quick death.“导致快速死亡”;此处which would cause a quick death是定语从句,故此处为:一种是放弃所有梦想,这会导致快速死亡。
(3)考查细节归纳。根据“Liu Wei was very sad when both his arms were cut off after the accident.”可知当刘伟的两个胳膊被砍下去后,他感到悲伤,故此处为He was very sad.
(4)考查细节归纳。根据“The audience(观众) were deeply moved and very excited when they watched his performance.”可知当观众观看刘伟表演时,他们深受感动,也非常激动,故此处为They were deeply moved and very excited.
(5)考查主旨大意。根据“Liu Wei is very famous in China because he can play the piano with his toes(脚趾)”.可知本文主要介绍了刘伟失去了双臂,用脚趾弹钢琴的感人励志的故事,故标题为It's about Liu Wei's life and his inspiring experience. / Liu Wei lost his arms but he can play the piano with his toes and becomes successful.

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解D

What would happen if there were no electricity? Doing homework by candle? Walking to school? Boiling water over a little fire? Life is like that in many parts of Malawi, a small country in Africa.
In 2001, William Kankwamba, a 14-year-old boy, had a simple wish — a light in his room. At that time, his family was so poor that he had to leave school. But he loved reading and wanted a light in his room so that he could read when it was dark. One day, he borrowed an 8th grade American textbook called Using Energy from a local library. He saw a picture of a windmill in it and decided to build one.
People in his village thought that he was crazy when he asked for things to make it. "I was really sad when people laughed at me and took me as a fool." William said, "Even my parents thought it was too difficult for a little boy to do that." But William didn't give up. After thousands of tries of almost four years, he succeeded in the end! People all came to see the windmill he made from old cars and broken bikes.
William has built three windmills in his 60-person village. They make enough electricity for lights, radios and a public TV, and helped pump clean water for both farms and family use.
Now William wants to build more windmills across Malawi. "A windmill means more than just power, it means freedom."
Money to help with this project has come from all over the world, including China. The village children can all afford to go to school now. Many have been encouraged to work on science. William says people now see that if they make their minds on something, they can get success.
(1)William saw a picture of windmill from ________.
A.a poster
B.a magazine
C.an advertisement
D.a textbook
(2)William's parents thought building a windmill was ________.
A.important
B.easy
C.difficult
D.possible
(3)How many windmills has William built for his village?
A.three
B.five
C.fourteen
D.sixty
(4)In the paragraph "A windmill means more than just power, it means freedom." probably means that with the help of windmills, ________.
A.people can live a rich life
B.people can do lots of things easily
C.people can make lots of money
D.people don't need to work anymore

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网