题目内容
【题目】
![]()
Karen had a son, Michael and she would have another baby soon. Michael was happy to be a brother. Every day he sang a song to the baby.
Later Michael’s little sister was born. But she was not in good condition. The days passed by.
The little girl got worse. The doctor told the parents there was very little hope.
Then Michael kept asking his parents to let him see his sister. “I want to sing to her,” he said. But kids are never allowed in ICU(重症监护室).
Finally Karen decided to take Michael to see his little sister. The nurse refused Michael at first. But Karen said if he didn’t see his sister. He would never see her alive.
Michael looked at his weak sister. After a moment, he began to sing, “You are my sunshine, my only sunshine. You make me happy when skies are gray...”
The baby girl seemed to respond. The pulse rate (脉搏) and breathing began to calm down.
“ Keep on singing, Michael,” Karen encouraged his son.
“You never know, dear, how much I love you, please don’t take my sunshine away...”
Day by day, Michael kept singing. Several months later, the little girl was well enough to go home.
All the doctors and nurses just called it a miracle (奇迹)— a miracle of brother’ s love.
【1】How did Michael feel about his sister’s coming?
A.Nervous.B.Shocked.C.Glad.D.Worried.
【2】The nurse didn’t allow Michael to see his sister because________.
A.Michael was too small to take care of himselfB.kids were not allowed in ICU
C.his sister didn’t want to see Michael at allD.his sister was sleeping then
【3】What is the Chinese meaning of the underlined word “respond”?
A.挣扎B.沉思C.欢迎D.回应
【4】What can we learn from the passage?
A.Michael’ s sister got worse and worse at last.B.Singing songs is a good way to save people’ s life.
C.The doctors didn’t try their best.D.Never give up hope when the people love you.
【5】The best title of the passage is _______________.
A.Love of a BrotherB.The Power of SingingC.A Beautiful SongD.A Strong Baby
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】D
【5】A
【解析】
文章讲述了一个感人的故事:Michael的妹妹生病,他每日为重病的妹妹唱歌,由此唤醒了妹妹的生命。由此可知,永远不要放弃,因为有人在爱着你。
【1】细节理解题。根据第一段Michael was happy to be a brother. 可知Michael非常开心,因为他即将成为哥哥。故选C。
【2】细节理解题。根据第四段But kids are never allowed in ICU.可知护士不允许Michael去看妹妹是因为小孩不允许进重症监护室。故选B。
【3】词义猜测题。根据倒数第五段The baby girl seemed to respond. The pulse rate (脉搏) and breathing began to calm down.后一句意为“脉搏和呼吸开始平静下来”,由此可推测前一句应是“女婴似乎在回应”。故选D。
【4】推理判断题。从前文可知,Michael对妹妹的爱唤醒了妹妹。由此可知,永远不要放弃,因为有人在爱着你。故选D。
【5】最佳标题。根据最后一句话All the doctors and nurses just called it a miracle (奇迹)— a miracle of brother’ s love.意为:所有的医生和护士都称这是一个奇迹,这是兄弟的爱的奇迹。这是这篇文章的点睛部分。故选A。