题目内容

【题目】Choose the best answer (根据以下内容,选择最恰当的答案。)

Students across China, studying in the fields of engineering, science and technology, are developing a lot of inventions that they hope will one day be marketable. Here are three examples from the minds of China's young inventors.

Foot-Controlled Mouse

This new kind of mouse is controlled by the feet instead of the hands, to help disable people when surfing the Internet.

The new invention is called a "surf mouse", and looks like a pair of blue slippers.(拖鞋) When users press the slippers with their forefeet, they are clicking the left mouse button; when people press with their heels, (脚后跟)they are clicking the right mouse; when they roll their feet over the slippers, they can view Web pages.

Dirty Water Filter(过滤器)

The "pump (泵) of life", a filter, can make dirty water drinkable. The pump is over 30 centimeters long and has a diameter of four centimeters. It has an in-pipe at the top and out-pipe at the end. There are two main parts: the drive zone to pump water and the material zone to eliminate harmful substances.

Rain, fish tank water and coalmine water can all be cleaned in the material zone. The invention could be used for many kinds of disaster relief.(救济) Pan told us that water was delivered by helicopters to Wenchuan. If they had sent water-purifying equipment instead, people could have had more water faster after the earthquake.

Transformer Vehicle (变压器多功能车)

The multi-functional vehicle is named Tranfus. By changing the size of tyres (轮胎)and the structure of a car, it can become a motorbike or a luggage carrier.(行李架) The name Tranfus is a contraction of "transforming for us." Traffic jams can make a driver go crazy. The Tranfus can change into luggage carrier, and users could walk with it. When started, the roof transforms, turning into a motorbike. But its inventor doesn't think Tranfus will be on the market soon as some auto companies like it, but none are willing to invest.(投资)

1The Foot-controlled Mouse is used to help____

A.left-handed studentsB.right-handed studentsC.young inventorsD.disabled people

2Users surf Web pages with the Foot-controlled Mouse by___

A.pressing the slippers with their forefeetB.pressing with their heels

C.rolling their feet over the slippersD.raising their forefeet

3The underlined word "eliminate "in the passage probably means___

A.run out ofB.get rid ofC.take hold ofD.look out of

4A car can become a motorbike or a luggage carrier if we change___

A.different kinds of batteriesB.the height of the roof

C.different orders in the keyboardD.the breadth of tyres and the structure of it

5Why CANT the Transformer Vehicle be on the market soon?

A.It is only a crazy idea and has no scientific theory to support it

B.It is too small to be a car and too big to be a luggage carrier

C.There are no auto companies offering to invest in it

D.There are no auto companies showing interest in it.

6The best title for the passage is

A.Young Inventors Latest ConceptsB.Ideal Vehicles for the Future

C.Engineering ExperimentsD.Market Developing

【答案】

1D

2C

3B

4D

5C

6A

【解析】

这篇短文主要讲述了三个来自中国年轻发明家的一些有用的小的发明。

1细节理解题。根据文中This new kind of mouse is controlled by the feet instead of the hands, to help disable people when surfing the Internet可知,这种鼠标可以用来帮助残疾人们上网。故选D

2细节理解题。根据文中they are clicking the right mouse; when they roll their feet over the slippers, they can view Web pages.可知,用户用脚控鼠标在拖鞋上滚动来浏览网页。故选C

3细节理解题。根据上文There are two main parts: the drive zone to pump water and the material zone及下文harmful substances这里是消除有害物质的物料区,eliminate的意思是“消除,摆脱”相当于get rid of..表示摆脱。根据题意,故选B

4细节理解题。根据文中By changing the size of tyres (轮胎)and the structure of a car, it can become a motorbike or a luggage carrier.可知,如果我们改变轮胎的宽度和结构。故选D

5细节理解题。题干“为什么变压器车不能很快上市?” 根据文中But its inventor doesn't think Tranfus will be on the market soon as some auto companies like it, but none are willing to invest.(投资)可知,没有汽车公司愿意投资。故选C

6标题归纳题。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了一些年轻发明家的新理念。故选A

我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节;2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。如第5小题是细节理解。题干“为什么变压器车不能很快上市?” 根据文中But its inventor doesn't think Tranfus will be on the market soon as some auto companies like it, but none are willing to invest.(投资)可知,没有汽车公司愿意投资。故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】Choose the words or expressions and complete the passage(选择最恰当的单词或词语完成短文)

How often do you let other people's rude actions change your mood? Do you let a bad driver or an impolite waiter make your day in a mess? However, the mark of your wise reply to the actions is how quickly you can come back to smiling to them. Sixteen years ago, I learned this __________ at the back of a taxi in New York.

We were driving fast in the right lane (车道)when suddenly, a black car jumped __________ a parking space right to front of us. My taxi driver stepped on the brake(刹车)as hard as possible, and at the last moment our car stopped just one inch from the back of the other car.

I couldn't believe what happened next. The driver of the car turned his head around and started shouting bad words. But then here's what really __________ me. My taxi driver just smiled and waved(挥手致意) at the guy. I said, "Why did you just do that? This guy nearly killed us!" He told me what I now remember "The Law of the Garbage(垃圾)Truck."

He said, “Like garbage trucks, many people run around full of garbage, full of anger, and full of regret. __________ their garbage increases more and more, they look for a place to pour it. If you let them, they'll pour it on you. So when someone wants to pour it on you, don't feel hurt. Just smile, wave, and move on. You will be happier.”

I started thinking: how often do I let Garbage Trucks run right over me? And how often do I take their garbage and __________ it to other people? Then I knew clearly what I should do.

I began to see Garbage Trucks. I see the bad __________ people are carrying. I see them coming to pour it. And like my taxi driver, I don't feel hurt. I just smile, wave, and move on.

1A.exampleB.experienceC.lessonD.case

2A.out ofB.acrossC.next toD.far from

3A.cheeredB.encouragedC.surprisedD.satisfied

4A.AlthoughB.AsC.BesidesD.After

5A.makeB.lendC.spreadD.take

6A.newsB.prizeC.nameD.mood

【题目】根据短文内容完成短文后的思维导图,并将答案写在答题卡的相应位置。

Did you know that tea ,the most popular drink in the worldafter waterwas invented by accidentMany people believe that tea was first drunk about 5 ,000 years agoIt is said that a Chinese ruler called Shen Nong was the first to discover tea as a drink One day Shen Nong was boiling drinking water over an open fireSome leaves from a tea plant fell into the water and remained there for some timeIt produced a nice smell so he tasted the brown waterIt was quite delicious ,and so ,one of the world's favorite drinks was invented

A few thousand years later ,Lu Yu ,"the saint of tea" ,mentioned Shen Nong in his book Cha JingThe book describes how tea plants were grown and used to make teaIt also discusses where the finest tea leaves were produced and what kinds of water were used

It is believed that tea was brought to Korea and Japan during the 6th and 7th centuriesIn England ,tea didn't appear until around 1660 ,but in less than 100 years ,it had become the national drinkThe tea trade from China to Western countries took place in the 19th centuryThis helped to spread the popularity of tea and the tea plant to more places around the worldEven though many people now know about tea culture ,the Chinese are without doubt the ones who best understand the nature of tea

An accidental invention--tea

Invent tea

Cha Jing

1

*Tea leaves fell into the water that Shen Nong2.

*Shen Nong drank tea 3about 5000 years ago.

Describe how to grow tea plants and4.

*Discuss the producer(产地)of the finest tea leaves

and the water to be used.

*The English regarded tea as the national drink5

century.

*The tea trade helped to spread the popularity of tea

and the tea plant.

【题目】 About twenty of us had been lucky enough to receive invitations to a film-studio to take part in a crowd-scene (群众演员). Although our “act” would l1 only for a short time, we could see quite a number of interesting things.

We all stood at the far end of the studio just a2 workmen prepared the scene, setting up trees at the edge (边缘) of a winding path. Very soon, bright lights were turned on and the big movie-camera was wheeled into position.... E3 was ready for the film with their effort. The director shouted something to the camera operator and then went to speak to the two famous actors nearby. Since it was hot in the studio, we were s4 to see one of the actors put on a heavy overcoat and start walking along the path. A big fan began blowing tiny white feathers(羽毛) down on him, and soon the trees were covered in “s5”. Two more big fans were turned on, and a “strong wind” blew through the trees. The picture looked so real that it made us feel cold.

The next scene was a complete contrast(对比,反差). The way it was filmed was quite u6. Pictures in front taken on an island in the Pacific were shown on a glass screen. An actor and an actress stood in front of the scene so that they looked as if(仿佛) they were at the water’s edge on an island,breathing the fresh air from the sea. By a simple trick like this, palm trees, sandy beaches, and blue, clear skies had been b7 into the studio! We were lost in such a fantastic situation.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网