题目内容
【题目】
![]()
Have you heard of the video—sharing app Douyin? It's quite popular these days. There are some interesting videos on it. They are very short—— from 15 to 30 seconds(秒). I like watching them. But there are some bad things about the app, too.
First, it can take up too much of our time. You can easily become addicted(上瘾的) to it. Once, I watched videos for nearly a whole afternoon. I forgot to do my homework. It was a waste(浪费) of time.
Secondly, there are a lot of meaningless videos.For example, some students do some boring things and then post their videos on the app. You can't really learn anything useful by watching these boring videos.
I just want to tell people that we can learn meaningful things from the Internet. Maybe we shouldn't spend(花费) so much time on Douyin.
【1】A video on Douyin may be________ seconds.
A.5B.20C.40
【2】From Paragraph(段落) 2, we know that________.
A.Douyin can take too much time
B.there are some interesting videos on Douyin
C.we can learn meaningful things from the Internet
【3】The underlined word "meaningless" may mean "________" in Chinese.
A.积极的B.悲观的C.无意义的
【4】Which of the following statements is TRUE(正确的)?
A.Douyin was quite popular in 2016.
B.We should spend much time on Douyin.
C.We can easily become addicted to Douyin.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】C
【解析】
本文介绍了抖音这款应用的危害。首先,它会占用我们太多的时间。其次,有很多毫无意义的视频。文章最后说我们可以从网上学到有意义的东西。不该在抖音上花那么多的时间。
【1】细节理解题。根据第一段句子“They are very short—— from 15 to 30 seconds(秒).”它们非常短— —从15秒到30秒。可知,一个关于抖音的视频可能是20秒。故选B。
【2】细节理解题。根据句子“First, it can take up too much of our time.”首先,它占用了我们太多的时间。可知,抖音可能会花费太多时间。故选A。
【3】词义猜测题。根据后句“For example, some students do some boring things and then post their videos on the app. You can't really learn anything useful by watching these boring videos.”例如,一些学生做一些无聊的事情,然后把他们的视频发布在app上。你不能通过观看这些无聊的视频真正学到有用的东西。结合选项,应说其次,有很多无意义的视频。所以meaningless意为“无意义的”。故选C。
【4】细节理解题。根据“It's quite popular these days.”现在很流行。可知,选项A错误;根据“Maybe we shouldn't spend(花费)so much time on Douyin.”也许我们不该在抖音上花那么多时间。可知,选项B错误;根据“First, it can take up too much of our time. You can easily become addicted(上瘾的)to it.”首先,它占用了我们太多的时间。你很容易上瘾。可知,我们很容易上瘾。故选C。
本题的第3小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。
【题目】阅读下面的内容,按要求完成任务。
Mind maps are a great way of showing a picture of information.They work very well in all kinds of learning.Here is an example to show us how to draw a mind map. | |
|
|
| |
To make the mind map even better,use color to show important ideas or parts of the map. | |
(1)根据上文介绍的三个步骤,将下列A、B、C、D四个选项进行排序。
A. science B. school subjects C. school D. school activities
Step 1:
Step 2:
Step3:
(2)将上述A、B、C、D四个选项组成一幅思维导图(组图时可用字母编号或所给词汇)