题目内容
【题目】It’s reported that more and more people choose cycling instead of driving to schools, to workplaces or to do sightseeing.The introduction of Bike-sharing Plans, pioneered by companies like Ofo and Mobike, has brought the trend to a new level.
People can unlock the shared bikes by simply using their smartphone.The bikes are equipped with GPS and can be left anywhere in public for the next user.They’re popular among many Chinese people as they provide an effective solution to the “last mile” problem, which refers to the final leg of a person’s journey.
“In places where the underground doesn’t extend (延伸到), where it’s difficult to change from one kind of transport to another, it’s so easy to get where you want to go with Mobike,” Hu Hong, 29, told AFP.She pedals to her faraway job in Shanghai.
However, the schemes have also led to problems such as illegal parking, vandalism (故意破坏) and theft.
“Bike-sharing is a greener method of transportation and provides a user-friendly experience,” said Liu Xiaoming, vice-minister of transport.“But it’s a combination of online and offline business.Operators are usually strong in online services, but lack offline business experience, which causes problems.”
To deal with these problems, the company came up with the idea of encouraging people to return the bikes to stations by rewarding free time for their next rides.
Now, Chinese service operators are also trying to address these problems.For example, Mobike sets a 100-point credit score for each user, with points taken in the case of bad behavior.Once a score drops below 80, bike rental is increased to 100 yuan per 30 minutes, up from 0.5-1 yuan.
【1】How can people unlock the shared bikes?
A. by equipping with GPS.B. With the keys.
C. by simply using their smartphone.D. With nothing
【2】Which of the following transports is NOT mentioned in the passage?
A.
B.
C.
D. ![]()
【3】What does the underlined word “pedals” in Paragraph 3 mean?
A. drives a car.B. rides a bike.C. takes a subway.D. walks
【4】How can problems like illegal parking, vandalism and theft be dealt with?
A. People should be punished or fined if necessary.
B. The company should take good care of the bikes.
C. The company should offer more bikes for users.
D. People can be rewarded free time by returning bikes.
【5】What is the main idea of the passage?
A. The Bike-sharing Plans have led to problems.
B. The Bike-sharing is a greener method of transportation.
C. The service operators are trying to address these problems.
D. The advantages of the shared bikes and ways to address the problems.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】B
【4】D
【5】D
【解析】
由ofo和mobike等公司率先推出的自行车共享计划,已经使自行车共享计划达到一个新的高度。自行车共享计划给人们出行带来极大便利,但同时也出现了一些问题。中国服务方想出了一系列解决方法。
【1】句意:人们如何开锁共享单车?细节理解题。A. by equipping with GPS通过安装B. With the keys用钥匙C. by simply using their smartphone通过使用智能手机 D. With nothing什么也不用。根据原文People can unlock the shared bikes by simply using their smartphone可知,用智能手机开锁。故选C。
【2】句意:下面哪个交通工具文中没提及?细节理解题。由It’s reported that more and more people choose cycling instead of driving to schools可知提到了自行车和汽车。In places where the underground doesn’t extend可知,提到了地铁。只有公交车没提。故选B.
【3】句意:她骑车赶往她那在上海偏远的工作地。细节理解题。A. drives a car驾车B. rides a bike骑自行车C. takes a subway乘坐地铁D. walks步行。由前文it’s so easy to get where you want to go with Mobike可知,她骑车便利。故选B。
【4】句意:像违法停车,故意破坏以及偷窃等问题如何处理?细节理解题。A. People should be punished or fined if necessary如果有必要的话,人们将会受到惩罚或者是罚款B. The company should take good care of the bikes公司将会很好地照顾好这些自行车C. The company should offer more bikes for users公司应该给使用者提供更多的自行车D. People can be rewarded free time by returning bikes通过归还自行车,让人们将会被奖励更多的自由使用时间。由后文To deal with these problems, the company came up with the idea of encouraging people to return the bikes to stations by rewarding free time for their next rides可知,D项意思符合。故选D。
【5】句意:本文的主旨大意是什么?主旨大意题。A. The Bike-sharing Plans have led to problems共享单车计划带来了问题B. The Bike-sharing is a greener method of transportation共享单车是一种更为绿色的交通方式C. The service operators are trying to address these problems服务经营者努力的想要解决这些问题D. The advantages of the shared bikes and ways to address the problems共享单车的优势,以及解决一系列问题的方法。联系上下文可知主要讲的是共享单车带来的优势及解决相应问题的方法。故选D。