题目内容
【题目】![]()
Brendon Hong
Updated Feb. 07, 2020 4:39PM ET / Published Feb. 07, 2020 5:13AM ET
The Coronavirus whistleblower Dr. Li Wenliang died of the virus on February 7th. The 34-year-old doctor was working as an ophthalmologist(眼科医生) at Wuhan Central Hospital when he sent out a warning to fellow medics on December 30th. He was one of the first eight doctors who warned of the new virus and was blamed in early January by local police for “publishing rumors( 谣言).” He first posted about the coronavirus in his medical schoolmate WeChat group. “I only wanted to remind my university classmates to be careful,” he said. The Wuhan doctor is widely regarded as a hero, and a number of posts on Chinese social media sites have expressed grief over his death.
【1】Where can you read the material?
A.In a medical magazineB.In a science newspaper
C.On the InternetD.In a health textbook
【2】When did Dr. Li die according to the material?
A.On December 30th.B.In early January
C.On February 6th.D.On February 7th.
【3】Where did Li Wenliang first post the new virus?
A.In a WeChat group.B.On social media sites.
C.In his university.D.In the local police station.
【4】Which of the following statements is TRUE?
A.Dr. Li sent out a warning to his friends and family.
B.Many people consider Li Wenliang as a hero.
C.Eight doctors published rumors online in early January.
D.Brendon Hong is probably one of Dr. Li’s medical schoolmates.
【5】What does the underlined word grief mean?
A.AngerB.NervousnessC.ThanksD.Pain
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】B
【5】D
【解析】
本文介绍了李文亮在工作中不幸感染了冠状病毒,他于2月7日去世。李医生是一位英雄,他将永远活在我们的心中。愿上帝保佑所有的在前线斗争的勇敢的医生和护士。
【1】推理判断题。A. In a medical magazine在医学杂志上;B. In a science newspaper在科学报纸上;C. On the Internet在互联网上;D. In a health textbook在健康教科书里。根据“Brendon Hong:Updated Feb. 07, 2020 4:39PM ET / Published Feb. 07, 2020 5:13AM ET”更新于美国东部时间2020年2月7日下午4:39/发布于美国东部时间2020年2月7日上午5:13。以及短文开头的图标。可知,从网上能读到这篇文章。故选C。
【2】细节理解题。根据“The Coronavirus whistleblower Dr. Li Wenliang died of the virus on of February 7th.”可知,冠状病毒告密者李文亮医生于2月7日死于该病毒。故选D。
【3】细节理解题。根据“He first posted about the coronavirus in his medical schoolmate WeChat group.”可知,他首先在自己的医学同学微信群中发布了有关冠状病毒的消息。故选A。
【4】细节理解题。根据“The 34-year-old doctor was working as an ophthalmologist(眼科医生) at Wuhan Central Hospital when he sent out a warning to fellow medics on December 30th.”12月30日,这位34岁的医生在武汉市中心医院做眼科医生时,向同事发出警告。可知A不对;根据“The Wuhan doctor is widely regarded as a hero,”这位武汉医生被广泛认为是英雄。可知B正确;根据“…and was blamed in early January by local police for “publishing rumors( 谣言).””可知,他在1月初被当地警方指责为“发布谣言”者。所以C错误;根据文章开头的图标,可知,Brendon Hong是一个网站名。因此D不对。故正确的是B。
【5】词意猜测题。A. Anger怒火;B. Nervousness紧张;C. Thanks谢谢;D. Pain疼痛。根据文章的描述可知,李文亮医生是武汉市中心医院的眼科医生,是最早警告新病毒的8名医生之一,并于2月7日死于该病毒。这位武汉医生被广泛认为是英雄,因此人们对于他的死表达了悲痛之情。故选D。
本题的第5小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题可以利用上下文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。