题目内容

【题目】 We should help everyone as much as we can, and we ourselves often need help. The great(强者) can help the small while the small can help the great. About this, a French writer told the following story.

An ant(蚂蚁) was drinking by a small river and fell in. She tried her best to reach the side of the river, but she couldn't move at all. The poor ant got too tired, but she was still doing her best. At this time a bird saw her, she threw a piece of wood to her. With it the ant got to the side.

When the ant was drying herself in the grass, she heard a man coming up. He was walking without shoes on his feet and carrying a gun() in his hand. As soon as he saw the bird, he wanted to kill her. But the ant bit() him in one of his feet just as he was going to kill the bird. He stopped to see what had bit him. And at that time the bird flew away at once.

1Though the ant was too tired, she .

A.lost hopeB.stopped trying

C.cried for helpD.went on trying

2"We ourselves often need help" means .

A.We often need others' helpB.we often help others

C.others need our helpD.we can only help ourselves

3The whole story tells us .

A.how brave(勇敢) the bird was

B.how clever the ant was

C.how the ant saved the bird

D.everyone is in need of help sometimes

【答案】

1D

2A

3D

【解析】

这篇短文主要讲述了人与人之间是需要帮助的,通过一只小鸟救了一只蚂蚁,蚂蚁在小鸟危难时刻拯救了它的生命。

1细节理解。根据文中The poor ant got too tired, but she was still doing her best.可知,她继续尝试。故选D

2细节理解。根据文中We should help everyone as much as we can, and we ourselves often need help.可知,帮助是相互的,我们帮助别人的同时,我们经常需要别人的帮助。故选A

3主旨大意。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了有时候每个人有都需要帮助。故选D

仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。

巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。如第1小题是细节理解题。细节理解。根据文中The poor ant got too tired, but she was still doing her best.可知,她继续尝试。故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解
Dear Karen,
As you probably know, it's my sister Suzie's 16th birthday in a week. We're planning a surprise party for her. Julie's going to pick her up from school as usual on Friday but she's not taking her home. She’s bringing her to the Palace Hotel, the big modern one near the station. We're having a meal there and we've also hired (租用) the ballroom (舞厅) for a party in the evening. I hope you can come!
All her friends from school are coming and quite a few of the people from our village, too. Of course, Mum and Dad are coming up from England and I've managed to persuade (说服) our other sister, Marie, to come over from Australia. She's bringing her kids with her, too.
After the party we're going to have another one on Saturday! Well, not really a party. We're inviting the family and close friends (that includes you) for a meal at the house. If the weather is nice, we'd like to have a barbecue in the garden. Julie's going to make a special cake for Suzie.
Anyway, we hope to make it a really special weekend for Suzie. On Sunday we're all going for a walk in the country. You know how she loves walking and we're all going to need a bit of exercise after all that lovely food. We're hoping to go up to the lake. Marie said she wanted her kids to feed the ducks just like Suzie and she did when they were very young. I'm sure Suzie will love that too.
It would be great if you could come over for the weekend. We would all love to see you. Let me know as soon as you can.
Best,
David
(1)Who is Karen? ______
A.David's cousin
B.David's friend.
C.David's sister
D.David's classmate.
(2)David and Julie are planning to have Suzie's birthday party ______ on Friday evening.
A.at the Palace Hotel
B.at the house
C.in the garden
D.beside the lake
(3)Which of the following is NOT mentioned? ______
A.To make a special cake
B.To have a barbecue.
C.To go swimming
D.To feed the ducks.
(4)_____ won't come for the meal at the house on Saturday because David doesn't invite them/her.
A.Karen
B.People from their village
C.Suzie's Mum and Dad
D.Marie and her kids
(5)Why is David planning a walk in the country on Sunday? Because he thinks ______.
A.Suzie loves walking very much
B.Suzie used to take a walk there after dinner
C.it is special for Marie’s kids to go for a walk in the country
D.Suzie can feed the ducks in the river when going for a walk

【题目】阅读下列短文,根据短文内容选择最佳答案.
The first time I ever really noticed a disabled person, I was studying in the third grade. I saw some disabled people before, but I never really knew or cared about what those persons go through(经历).
When a new student arrived in my third grade class, I thought it would just be a common student, but this student was different. His name was Derek and he had autism(孤独症). He sometimes had random outbursts (随意的发作)during class and we would stand there, doing nothing because we didn't know why he was doing that. When he sat down at desk, we would try to get away from him. After class, we would play jokes on each other, imitating(模仿)Derek, and laughing about it.
Then one day, Derek's mom came to our class and talked with us. She told us that Derek wasn't just having random outbursts﹣he was trying to communicate. Then she chose a volunteer and filled that person's mouth with soft sweets. When we found the volunteer had great trouble in trying to speak, the mother explained that was what Derek was going through every day. We all understood her meaning.
After this talk, no one tried to make fun of Derek or run away from him. We accepted his outbursts in class and he became one of our friends. Having a class with Derek has taught me to have an open mind to those who are different from us. My experience in having an autistic classmate has provided me with a good lesson.
Now whenever I meet a family with a child who's behaving differently. I always remember what I have learned in my third grade class and go up to him or her.
(1)What did the author think of the boy before the mother's talk?
A.friendly
B.Humorous
C.Generous.
D.Strange
(2)Which order is right according to the passage?
①We got away from him
②We got on well with Derek.
③Derek arrived in my class
④Derek's mom talked to us.
A.③①②④
B.③①④②
C.①③②④
D.①④③②
(3)According to Derek's mother, Derek .
A.was too shy to be with others
B.had problems in expressing himself
C.was good at communicating with others
D.didn't like the way others treated him.
(4)After Derek's mom's talk,we did the following EXCEPT that .
A.we became friends
B.we played together
C.we played jokes on him
D.we communicated with him
(5)Which is the best title for the passage?
A.Living with an open mind
B.Believing in yourself
C.Behaving in different ways
D.Making friends with the disabled.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网