题目内容
【题目】 We should help everyone as much as we can, and we ourselves often need help. The great(强者) can help the small while the small can help the great. About this, a French writer told the following story.
An ant(蚂蚁) was drinking by a small river and fell in. She tried her best to reach the side of the river, but she couldn't move at all. The poor ant got too tired, but she was still doing her best. At this time a bird saw her, she threw a piece of wood to her. With it the ant got to the side.
When the ant was drying herself in the grass, she heard a man coming up. He was walking without shoes on his feet and carrying a gun(枪) in his hand. As soon as he saw the bird, he wanted to kill her. But the ant bit(咬) him in one of his feet just as he was going to kill the bird. He stopped to see what had bit him. And at that time the bird flew away at once.
【1】Though the ant was too tired, she .
A.lost hopeB.stopped trying
C.cried for helpD.went on trying
【2】"We ourselves often need help" means .
A.We often need others' helpB.we often help others
C.others need our helpD.we can only help ourselves
【3】The whole story tells us .
A.how brave(勇敢) the bird was
B.how clever the ant was
C.how the ant saved the bird
D.everyone is in need of help sometimes
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【解析】
这篇短文主要讲述了人与人之间是需要帮助的,通过一只小鸟救了一只蚂蚁,蚂蚁在小鸟危难时刻拯救了它的生命。
【1】细节理解。根据文中The poor ant got too tired, but she was still doing her best.可知,她继续尝试。故选D。
【2】细节理解。根据文中We should help everyone as much as we can, and we ourselves often need help.可知,帮助是相互的,我们帮助别人的同时,我们经常需要别人的帮助。故选A。
【3】主旨大意。通读整篇短文可知,这篇短文主要讲述了有时候每个人有都需要帮助。故选D。
仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。如第1小题是细节理解题。细节理解。根据文中The poor ant got too tired, but she was still doing her best.可知,她继续尝试。故选D。