题目内容
【题目】The sports centre
The sports centre (中心) is open from next week and it’s only $20 ayear.There are some soccer teams — one for girls and two for boys.There is also a basketball team for boys.
There are six tennis courts (球场). They arefreeon weekdays, but it is $2 an hour on the weekend. Every year there are three tennis games. The first is next week.
On weekdays the swimming pool (游泳池) is open from 7:00 to 18:00, but it is closed (关闭) at lunchtime (12:00—14:00). On the weekend, it is open all day. It is closed in the summer holidays.
【1】How many soccer teams are there in the sports centre?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
【2】The word“free”means (意思是)“______”.
A. 免费的 B. 明亮的 C. 拥挤的 D. 宽敞的
【3】When is the swimming pool closed?
A. On weekdays. B. In the morning. C. In the summer holidays. D. At lunchtime of the weekend.
【4】Which of these sports can people play in the sports centre?
A.
B.
C.
D. ![]()
【5】What can we know about the sports centre?
A. It is open now. B. It is near a school.
C. It is open from 7:00 to 18:00. D. There is a tennis game in it next week.
【答案】
【1】 C
【2】 A
【3】 C
【4】 B
【5】 D
【解析】
这篇短文给我们介绍了一个体育中心,这个体育中心从下周就开始开放,每年才20美元。文章中介绍了在体育中心可以参加的运动项目,如足球、篮球、网球、游泳等。
【1】细节理解题。根据短文第一段中There are some soccer teams — one for girls and two for boys.可知,在体育中心有一支女子足球队和两支男子足球队,所以一共是三支队伍,故选C。
【2】词义猜测题。根据划线单词所在的句子They arefreeon weekdays, but it is $2 an hour on the weekend可知,体育中心周末的时候收费2美元,but表示转折,由此可知,工作日的时候不收费,free的意思是“免费的”,故选A。
【3】细节理解题。根据短文第三段中It is closed in the summer holidays可知,游泳池在暑假的时候关门。故应选C。
【4】细节理解题。根据短文第一段中There is also a basketball team for boys.可知,在体育中心可以打篮球,结合图片可知应选B。A是乒乓球、C是棒球、D选项是羽毛球,这三种运动在文章中都没有提到。
【5】细节理解题。根据短文第二段中Every year there are three tennis games. The first is next week.可知,网球比赛从下周开始,故D选项符合文意,选D。根据短文开头The sports centre (中心) is open from next week可知A不对;B选项在原文中没有提到;根据On weekdays the swimming pool (游泳池) is open from 7:00 to 18:00可知,这是游泳池的开放时间,不是体育中心的,故C不对。
这篇短文是一个体育中心的简介,文章中心明确,主题突出,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。后面的题目设置以细节理解题为主,考查学生们对文章某处或多处事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时,应先浏览全文,掌握大意;然后根据题目所问,锁定相关锻炼或语句,搜索有用信息作答。例如第3小题,题目涉及的是swimming pool,这是文章第三段中讲述的,故答案在这里寻找,根据It is closed in the summer holidays可知,游泳池在暑假的时候关门。故应选C。第2小题是一个猜词题,我们应将单词放在具体的语境中进行猜词,根据They arefreeon weekdays, but it is $2 an hour on the weekend可知,这句话介绍的是体育中心的费用,在周末的时候收费2美元,but表示转折,由此可知,工作日的时候不收费,free的意思是“免费的”,故选A。
【题目】根据下表介绍一下你的朋友, 50个词左右。
Name | Anna |
Age | 13 |
| playing computer games, tennis |
| watching TV |
| bread, bananas, chicken, ice cream |
| carrots, strawberries, apples |
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________