题目内容

【题目】Bring life to national treasures by singing

At the beginning of 2018, a TV programme(节目) called National Treasure introducing valuable cultural relies(文物)of our country went popular. People learned stories and had more interest in the treasure. Now, we have a new way to know more about the ancient(古代的) paintings in the Palace Museum through music.

Tencent QQ music and the Palace Museum together held a songwriting competition, Ancient Painting Can Sing(古画会唱歌).

The competition was open to songwriters between 17 to 35, and the songs must be based(根据) on ten ancient paintings at the Palace Museum. The winners could sing their works with pop singers at a concert(音乐会) held at the Palace Museum in October.

Yi Yangqianxi, a member of the famous group TFBoys sang the theme(主题) song, Magnificent Landscape in Painting(《丹青千里》) , for the competition. The idea of the song came from the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains(《千里江山图》). It was shown in the TV programme and now it’s in the Palace Museum.

The writer, Fang Wenshan wrote the lyrics(歌词) of the song. He is famous for using cultural images in the lyrics. And the music is a modern style, including traditional Chinese musical instruments(乐器), such as guzheng and pipa.

The music video of the song came out online on July 25, 2018, which is also the beginning of the competition ,

Hou Deyang from the Tencent Music said that this competition could encourage young Chinese musicians to make more works and catch young people's attention to traditional Chinese art forms.

1How can people learn more about the ancient paintings in the Palace Museum? ________________

2Where is the famous painting A Panorama of Rivers and Mountains now?______________________

3Who can take part in the competition?___________________________________________________

4How many paintings can songwriters use in the competition?___________________________________

5What is Fang Wenshan famous for?_____________________________________________________

【答案】

1Through music.

2In the Palace Museum.

3Songwriters between 17 to 35.

4Ten.

5(For) using cultural images in the lyrics.

【解析】

本文主要讲述了中央电视台的一档节目《国家宝藏》,旨在鼓励中国年轻音乐家创作更多作品,吸引年轻人对中国传统艺术形式的关注。

1题干问:人们怎样才能更多地了解故宫博物院的古画呢?根据文中“Now, we have a new way to know more about the ancient paintings in the Palace Museum through music.”可知,我们有了一种通过音乐来了解故宫古画的新方法,故填Through music.

2题干问:名画《江山全景》现在在哪里?根据文中“It was shown in the TV programme and now it’s in the Palace Museum.”可知,现在它在故宫博物院,故填In the Palace Museum.

3题干问:谁能参加比赛?根据文中“The competition was open to songwriters between 17 to 35”可知,该比赛对17岁至35岁的词曲作者开放,故填Songwriters between 17 to 35.

4题干问:词曲作者可以在比赛中使用多少幅画?根据文中“the songs must be based(根据) on ten ancient paintings at the Palace Museum.”可知,歌曲必须根据十副古代绘画,故填Ten.

5题干问:方文山为什么著名?根据文中“He is famous for using cultural images in the lyrics.”可知,他以在歌词中使用文化意象而闻名,故填(For) using cultural images in the lyrics.

练习册系列答案
相关题目

【题目】 People often call eyes the window to the soul. But do you know that your eyes will always tell the _______ even if you try to hide your feelings? Sound like a plot in a film? Indeed, body language experts(专家)have found that they can tell all sorts of things about you, just from how you use your eyes.

Steady(稳定的)eye contact.

Making a steady eye contact is a good sign. This kind of eye contact makes you look more _______ and therefore, others will choose to believe in you. However, some people may feel uncomfortable if your gaze(注视)is too strong and steady.

___________.

People who avoid(避免)eye contact during a conversation by looking at the floor are often thought to be shy. They may feel bad about something so they feel uncomfortable making eye contact. Those people usually _______ to look into others’ eyes, especially when they are talking to strangers. Sometimes, you even need to give them hope to open up.

Looking to the right.

Looking to the right during a conversation is a sign of lying. Someone who is telling a lie will _______ look at the person they’re talking to. It is said that they often look to the right because the right side of the brain(大脑)controls creativity and imagination.

Looking to the left.

If a person is always looking to the left, he or she might be busy trying to remember events and experiences from the _______. The reason for looking to the left is that the left side of the brain is associated with(与……相关)people’s memory

1A.suggestionB.methodC.levelD.truth

2A.honestB.worriedC.terribleD.excited

3A.Looking upB.Looking downC.Looking outD.Looking back

4A.chooseB.offerC.refuseD.decide

5A.alwaysB.neverC.suddenlyD.carefully

6A.pastB.presentC.futureD.sense

【题目】

Do you know the story "The Boy and the Starfish"?

It goes something like this: A man is walking along a beach. He sees a boy putting starfish back into the sea. He tells the boy that's not helpful, "There are thousands of starfish on this beach. You can't save them all. You can't make a difference." As the boy puts another starfish,he says to the man, "It's going to make a large difference to this one!"Members of an after—school program in New Hampshire, liked the story so much that they named their club after class!

The "Starfish club" members do a lot for shelter(收容所)animals, but want to make a difference to other animals too. They learned that a boy in Massachusetts helped get a law(法律) passed. The law bans(禁止)the sale of shark fins(鱼鳍)in this state. The kids in the club decided to try to do the same in New Hampshire.

People cut off the fins of sharks and then put the sharks back into the sea to die. The fins are sold and made shark fin soup. Each year tens of millions of sharks are killed for their fins.The club members talked with lawmakers but finally, the law wasn't passed."My friends are working very hard," says 10—year—old Payton Paradis. "I am sad that the law wasn't passed, but I hope we can call on many kids around the world to keep trying, no matter what the problem is. And remember: Fins are on sharks, not in soup!"

1Seeing a boy put starfish back into the sea, the man thinks it's_______.

A.meaninglessB.dangerousC.boringD.interesting

2What does the underline word "it" in Paragraph 2 refer to(指代)?

A.The starfishB.The storyC.The lawD.The sea

3From Paragraph 3, we know Starfish Club can_______.

A.protect the seaB.study starfish

C.help a boyD.help animals

4Paragraph 4 mainly(主要地)tells us that_______.

A.Sharks are more in numberB.Sharks are difficult to catch

C.Humans put sharks in dangerD.Humans know little about sharks

5What's the best title of this passage?

A.The Boy and the Starfish.B.The Boy and the Sharks.

C.Starfish Club or Shelter.D.Fins on Sharks or in Soup.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网