题目内容
【题目】![]()
Most people don’t have interest in rainforests. 【1】 Secondly, they seem dark and dangerous. There are snakes and dangerous plants everywhere. However, Jeff Corwin is different from most people. He has been interested in rainforests since he was a child.
Rainforests produce much of the air we breathe every day. 【2】 Since then, he has had one goal: to tell people the importance of rainforests. Besides, he is most interested in the special animals living there.【3】 Many of the animals there cannot live anywhere else. The rainforests are important to these animals, and these animals are important to the rainforests, too. They are good for the forests, as each one plays a role in keeping the rainforests healthy.
Rainforests are disappearing very quickly. 【4】 The plants and animals that used to live in these forests either die or must find a new forest to call their home. The good news is that there are a lot of people who want to save rainforests. The bad news is that saving rainforests is not going to be easy. It will take the efforts of many people working together.【5】 He has started clubs for young people. The clubs teach ways to help protect rainforests. Jeff believes education is the best way to protect rainforests. When people learn more about rainforests, they will try to help save them.
A. Jeff learned this fact in primary school.
B. First of all, they seem so far away from us.
C. The largest rainforest in the world is in South America.
D. People are cutting down rainforests for the following reasons.
E. Jeff wants to help people understand the valuable information.
F. Every year a large area of rainforest is cut down and destroyed.
G. Rainforests are home to half of the animal groups in the world.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】G
【4】F
【5】E
【解析】
文章主要分析了雨林对植物、动物和人的重要性,雨林正在逐步消失,杰夫成立了俱乐部教人们保护雨林的方法。
【1】由句首可知多数人对雨林不感兴趣;根据空格下文“Secondly, they seem dark and dangerous.”可知空格和下文是进一步阐述多数人对雨林不感兴趣的原因,空格后用 Secondly,推断空格是表顺序词“First of all”,故选B。
【2】根据下文“Since then he has had one goal: to tell people the importance of rainforests”—— 自从那时起,他就有一个目标:告诉人们雨林的重要性;判断空格指某个时间点,故选A。
【3】根据下文“Many of the animals there cannot live anywhere else.” ——那里的许多动物不能在别的地方生活。根据句子表达的逻辑顺序,推断空格指雨林是很多动物的家,故选G。
【4】“Rainforests are disappearing very quickly” 是本段的主旨句,推断下文是围绕雨林的消失做进一步的陈述;故选F。
【5】根据空格下文“He has started clubs for young people. The clubs teach ways to help protect rainforests.” 他开办了青年俱乐部。俱乐部教人们如何保护雨林;推断空格是陈述他开办俱乐部的原因,故选E。
选句子完成短文,解答前先阅读备选句,理解备选句的句意;再跳空阅读全文,了解大意;然后,根据上下文联系、查看空格句与段落和主体文章之间的逻辑关系,推断空格所缺的信息,所选的句子要能使文章前后内容衔接,意思连贯。本篇空格都位于段落中,都起着起承上启下、做进一步陈述的作用,要根据上下文表达的逻辑关系确定句意;完篇后,要通篇阅读,检查上下文衔接是否得当、是否内容完整,符合逻辑。