题目内容

【题目】阅读下列短文,根据短文中的信息完成文后表格。(每空一词)

Louis Cha Leung-yung, one of the greatest Chinese wuxia fiction writers, passed away on October 30, 2018, at the age of 94. Better known by his pen name Jin Yong, Cha built a fantastic wuxia world and created different types of heroes admired by a large number of fans.

It is said that where there are Chinse-speaking communities, there are people reading Jin Yong’s books.

In 1950, Cha, a newspaper reporter, met and worked together with Chen Wentong, who wrote wuxia stories under the pen name of Liang Yusheng. Encouraged by Chen, Cha began to publish his first novel five years later. Then he set up daily newspaper Ming Pao with Shen Baoxin in 1959, where he published some of his following works. Today, Ming Pao becomes one of the most important newspapers in Hong Kong which influences the society and people’s life.

From 1955 to 1972, Cha wrote 14 novels and one short story of wuxia. The interest and taste of readers have been changing, but his books continue to be attractive. His works have been adapted into films and TV series for many times, such as The Return of the Condor Heroes(《神雕侠侣》).

No matter how smart and strong Cha’s heroes appear, they are not perfect and make mistakes from time to time, just like all of us in real life. What makes someone a hero is the courage and ability to make decisions and devote themselves to their communities. The kung fu masters in the books are loyal to friends and family while brave enough to die for their homeland if needed.

The purpose of Cha in writing novels is to show traditional values and qualities. “Traditional values are shown through the characters and their stories, not by talking to readers,” Cha once said.

A brief 1 of wuxia writer ---Jin Yong

Louis Cha Leung-yung who is better known by his pen name Jin Yong, is 2 with Chinese-speaking people.

1950

He met Chen Wentong, a wuxia fiction writer when 3 as a reporter.

4 1955 and 1972

5 by Chen, he started to publish his first novel.

In 1959, together with Shen Baoxin, he started Ming Pao, which still has great 6 influence.

He 7 to write 14 novels and one short story in wuxia style.

His books are still attractive, 8 the interest and taste of readers have been changing.

The heroes in his books are imperfect and make mistakes 9. However, they are always ready to devote themselvesto homelandifneeded.

2018

He passed away at 94, but the values and spirits expressed 10 the heroes in his books live on.

【答案】

1introduction

2popular

3working/serving

4Between

5Encouraged

6social

7continued

8although/ though

9sometimes

10through

【解析】

短文大意:本文是武侠作家金庸的简介,主要介绍了金庸的简单生平和文学成就。

1题意:武侠作家金庸简介。考查文意理解。brief简明的,形容词修饰名词;根据短文内容,可知是著名作家金庸的小传,故填introduction

2题意:查良镛更广为人知的笔名是金庸,他很受说汉语的人的欢迎。考查句意理解。be popular with受…欢迎;根据It is said that where there are Chinese-speaking communities, there are people reading Jin Yong’s books.,可知填popular

3题意:他在做记者时遇到了武侠小说家陈文同。考查细节理解。work as担任…工作;根据In 1950, Cha, a newspaper reporter, met and worked together with Chen Wentong,,可知Cha 和动词work是主动关系,需用现在分词,故填working/serving

4考查词义理解。between…and是固定结构,表示“在…和…二者之间”;句首单词的首字母需大写,根据From 1955 to 1972,可知填Between

5题意:在陈的鼓励下,他开始出版自己的第一部小说。考查细节理解。根据Encouraged by Chen, Cha began to publish his first novel five years later.,可知填Encouraged

6题意:1959年,他与沈葆欣共同创办了《明报》,至今仍有很大的社会影响。考查词性转换。名词influence(影响)需用形容词修饰;根据Today, Ming Pao becomes one of the most important newspapers in Hong Kong which influences the society and people’s life.,可知填social

7题意:他继续创作了14部武侠小说和一部短篇小说。考查句意理解。本句缺谓语动词,根据From 1955 to 1972, Cha wrote 14 novels and one short story of wuxia.,可知填continued

8题意:尽管读者的兴趣和品味一直在变化,但他的书仍然很有吸引力。考查词义理解。根据The interest and taste of readers have been changing, but his books continue to be attractive.,可知填although/ though

9题意:他书中的英雄是不完美的,有时也会犯错误。考查词义理解。本句缺时间状语,根据they are not perfect and make mistakes from time to timefrom time to time相当于sometimes,可知填sometimes

10题意:他94岁去世,但他在书中通过英雄人物表达的价值观和精神永存。考查句意理解。根据“Traditional values are shown through the characters and their stories, not by talking to readers,” Cha once said.,可知填through

阅读短文填空,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,提炼语言填空,使句意通顺。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Music and Art will enter the Entrance Exam for the high school in Jiangsu. Without music, life would be a mistake. Music is a big part of our lives. But in recent years, some US schools have cut music classes to control budgets (预算).

For example, Chicago public schools hurt arts education when it fired (解雇) over 1,000 teachers. Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times. In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That’s partly because music is not seen as a very important life skill, and it isn’t tested. Many students are busy with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often.

However, learning music is beneficial (有益的) in many ways.

(4) When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks, according to Kenneth Guilmartin of Music Together, an early childhood music development program. For example, when playing the piano, people see music notes and decode (解码) them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these things at the same time.

Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good at playing music: Einstein played the violin, and German physicist Max Planck was talented in playing the piano.

1Some schools in the US cut music classes, because ________.

A. students in the US weren’t interested in music

B. they were too difficult to learn

C. there weren’t enough music teachers in the US

D. the schools wanted to control budgets

2In Paragraph 2, what does the underlined word “them” refer to (指代)

A. Public schools.B. Fired teachers.

C. Parents in Chicago.D. Students in Chicago.

3What’s the main idea of Paragraph 4?

A. Different abilities are needed to work together while we are playing music.

B. Playing the piano needs people to use fingers to make sounds.

C. Decoding music notes is needed while we are playing music.

D. Playing the piano needs people to see music notes.

4What’s the writer’s opinion according to this passage?

A. Music is as simple as it looks.

B. Music classes should be cut in some schools.

C. Music is a big part of our lives.

D. Music isn’t a very important life skill for us.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网