题目内容
【题目】![]()
Beijing Opera is my favorite. Bao Zheng always has a black face and Guan Yu always has a red face in Beijing Opera. But many people don't know why.
I come from America and I have lived in China for six years. I like Beijing Opera very much. I think Beijing Opera is very interesting. I can learn a lot about Chinese history from it. Now let me tell you the art of Beijing Opera facial paintings(脸谱).
In Beijing Opera facial paintings, different colors and patterns(图案) are for different roles(角色). For example, a black face is for fair(公正的) people. A red face is for brave people. A white face is for bad people. Blue and green faces are for heroes(英雄). The gold face is for gods.
【1】From the passage we know the writer ________.
A.is a ChineseB.is an American
C.lives in BeijingD.is an actor of Beijing Opera
【2】Bao Zheng has a black face because ________.
A.he is badB.he is a god
C.he is fairD.he is brave
【3】From the passage, we can know the writer ________.
A.lives in America for six years
B.thinks Beijing Opera is boring
C.knows nothing about Beijing Opera
D.can learn a lot about Chinese history
【4】Paragraph(段落) 3 mainly(主要) tells us ________.
A.the writer's hobbies(爱好)
B.the history of Beijing Opera
C.why people like Beijing Opera
D.the art of Beijing Opera facial paintings
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】D
【解析】
本篇文章难度适中,主要讲述我在中国生活了六年了,并非常喜欢京剧文化。并介绍了京剧脸谱的知识。
【1】细节理解题。根据I come from America and I have lived in China for six years“我来自美国,并且已经在中国居住六年了”可知,作者是一个美国人,故选B。
【2】细节理解题。根据For example, a black face is for fair(公正的) people“例如,黑色的脸是给公正的人的”可知,他是一个公正的人,故选C。
【3】细节理解题。根据I come from America and I have lived in China for six years“我来自美国,并且已经在中国居住六年了”可知,作者在中国居住六年了,排除A;根据I think Beijing Opera is very interesting“我认为京剧是有趣的”可知,排除B;根据Now let me tell you the art of Beijing Opera facial paintings“现在让我告诉你一些关于京剧脸谱的艺术”可知,作者了解京剧的内容,排除D;根据I can learn a lot about Chinese history from it“从这个上我能学到许多关于中国历史的知识”可知,作者能学到许多关于中国历史的内容,故选D。
【4】主旨大意题。根据In Beijing Opera facial paintings, different colors and patterns(图案) are for different roles“在京剧脸谱中,不同的颜色和图案是给不同的角色的”以及下文可知,主要讲述京剧脸谱的艺术,故选D。
【题目】(Four students are talking about the future after class.)
| In 2050, China will be richer than it is now. Beijing will be getting ready for the 40th Olympic Games in 2052. We will see the blue and clear sky and smell the fresh air. There will be more pandas living happily in China. I believe that 2050 will be the year of China. |
Liu Yuan: | A holiday trip to the moon will no longer(不再) be a dream. We can also travel far to other planets and talk with the spacemen. We might also eat something like pills instead of meals. Everyone will enjoy a longer life. |
Sun Wei: | Robots will be very popular. They will do what people don’t want to do. We’ll build new homes on other planets. By then, I’ll be sixty years old. Maybe we will have an exciting talk in my new home on another planet! |
| By the year of 2050, cloning(克隆) will be used in many ways. It will bring back animals which disappeared(消失) many years ago. There will be no pollution(污染). The whole world will be one big family. There will be no wars. As time passes, we’ll live a much easier and better life. |
【1】It is the _______ Olympic Games in 2048.
A. 38th B. 39th C. 40th D. 41st
【2】According to Liu Yuan, everyone will live a(n) _______ life.
A. boring B. exciting C. longer D. interesting
【3】_______ thinks that people can spend their holidays on the moon in the future.
A. Deng Yu B. Zhang Lan C. Sun Wei D. Liu Yuan
【4】What does Zhang Lan think will happen in the future?
A. People will live in a world without wars.
B. Robots will do the things that people don’t want to do.
C. People can talk with the spacemen.
D. There will be more pandas living happily in China.
【5】From the talk, we can know that _______.
A. people are still polluting the earth today
B. the 50th Olympic Games will take place in 2052
C. we will have the same food in 2050 as we do now
D. all the people will move to another planet in the future