题目内容
【题目】The Rainbow Serpent
![]()
At the beginning of time everything on Earth was asleep. Nothing moved. Nothing grew. One day the Rainbow Serpent woke from her sleep and came out from under the ground.
She traveled a long way but finally got bored because she was alone and so returned to the place where she had first appeared, and called to the frogs(青蛙),“Come out!”
The frogs came out slowly because their stomachs were full of water, which they had stored in their sleep. The Rainbow Serpent tickled(挠痒痒)the frogs and, when they laughed, water flowed all over Earth and that is how lakes and rivers were formed.
Because there was water, all the animals woke up, and also grass and trees grew. The animals followed the Rainbow Serpent across the land. They were happy on Earth and each lived and gathered food with other animals of the same type. Some animals lived in rocks, others in the valleys, and others in trees and in the air.
At first, all the animals behaved well, but then some started making trouble, and so the Rainbow Serpent made rules that they all had to obey(服从).
The Rainbow Serpent said, “Those who obey my rules will get reward; I will turn them into humans. Those who don't obey my rules will be punished and turned into stone, and will never walk on Earth again.”
The bad animals became stone and turned into mountains and hills, but those who obeyed the rules were turned into humans, and lived with others of the same kind.
The tribes(部落)lived together on the land the Rainbow Serpent gave them. They were happy because they had everything they needed.
【1】Rainbow Serpent got bored because she was _______.
A.aloneB.asleepC.awakeD.afraid
【2】The frogs came out slowly because _______.
A.they were tiredB.they were afraid of Rainbow serpent
C.their legs were hurtD.their stomachs were full of water
【3】When the Rainbow Serpent and the frogs laughed, water flowed all over Earth and that is how _______ were formed.
A.forests and landsB.lakes and rivers
C.hills and mountainsD.animals and humans
【4】At first, all the animals behaved well, but then some started _______.
A.leaving the villageB.making trouble
C.making friends with humansD.fighting with each other
【5】The animals which didn't obey Rainbow Serpents' rules were _______.
A.awarded and lived with him
B.punished and turned into stones and never walked on Earth again
C.turned into humans and lived happily on the Earth
D.made to stay under the mountain for ever
【6】The story is about how _______.
A.Rainbow Serpent punished bad animals
B.Frogs played with Rainbow Serpent
C.Rainbow Serpent created humans
D.Frogs and Rainbow Serpent fought against each other
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】B
【5】B
【6】C
【解析】
本文主要讲述彩虹蛇怎样创造人类的。
【1】细节题。根据第2段第1句She traveled a long way but finally got bored because she was alone(她走了很长一段路,但最后还是感到无聊,因为她一个人)可知“彩虹蛇感到无聊因为她一个人”;故选A。
【2】细节题。根据第3段第1句The frogs came out slowly because their stomachs were full of water,可知“青蛙慢慢地出来,因为它们的肚子里充满了水”;故选D。
【3】细节题。根据第3段第2句The Rainbow Serpent tickled(挠痒痒)the frogs and, when they laughed, water flowed all over Earth and that is how lakes and rivers were formed.可知“当彩虹蛇和青蛙大笑时,水流过泥土,这就是湖泊和河流形成的原因。”故选B。
【4】细节题。根据第5段At first, all the animals behaved well, but then some started making trouble,可知起初,所有的动物都表现得很好,但后来有些开始捣乱;故选B。
【5】细节题。根据第6段中Those who don't obey my rules will be punished and turned into stone, and will never walk on Earth again.可知“那些不遵守彩虹蛇法则的动物受到了惩罚,变成了石头,再也不能在地球上行走”;故选B。
【6】主旨题。通读全文可知本文主要讲述彩虹蛇怎样创造人类的。故选C。
本文主要是关于彩虹蛇创造人类的故事。首先,了解大意;其次,仔细阅读题后所给的题目,正确理解题意后,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。本题设置了5个细节题和一个主旨题。细节题较为简单,在正确理解题目后,仔细阅读短文,找出符合答案的相关句子,仔细推敲,确定答案。主旨题,要从正确把握课文内容,概括文章中心思想。