题目内容
【题目】读下文并回答问题
It's true that studying abroad can help students develop themselves. Their foreign Language will be improved and it will be easier to find jobs.
But there are problems that should be considered (考虑). Language is the first. Students must spend a lot of time learning another language.
Students must also learn to live without parents' care and deal with all kinds of things they haven't had to do before looking after themselves. There are reports about Chinese students abroad meeting with lots of difficulties and giving finally. When they have to take care of themselves, it is hard for students to study well.
Finally studying abroad brings a heavy burden (负担) to the family. For most Chinese parents, the cost of studying abroad is very high. But is it worth?
We know that there are many famous people who succeed in great things through their hard work in China. Tuyouyou never studied abroad but she won the Nobel Prize for Medicine. So when you wonder which country is better to study in, think again.
【1】Does the writer think it is good for everybody to study abroad?
【2】How many things should be considered if one wants to study abroad?
【3】Why is Tu Youyou talked about here?
【4】Do you think It Is necessary for you to study abroad? Why or why not?
【答案】
【1】No, he doesn’t.
【2】Three things should be considered.
【3】Because she is talked about here to support the author’s idea.
【4】No, I think it is not necessary, because I can study in China.
【解析】
本文讲述了是否必须出国。出国留学确实可以帮助学生发展自己。他们的外语水平会提高,找工作也会更容易。但也有些问题应该考虑。语言是第一位的;学生也必须学会生活没有父母的照顾;出国留学带来了沉重的负担;在中国有很多通过自己的努力获得成功的名人。所以出国前多多考虑。
【1】句意:作者认为出国留学对每个人都有好处吗?
定位至第二段“But there are problems that should be considered (考虑)”,不难发现作者认为出国留学依然有许多问题需要考虑。故答案为No, he doesn’t.
【2】句意:如果一个人想出国留学,应该考虑多少事情?
定位至第2、3、4自然段,根据“Language is the first”,“Students must also learn to live without parents' care and deal with all kinds of things they haven't had to do before looking after themselves.”,“Finally studying abroad brings a heavy burden (负担) to the family.”,所以是三件事需要被考虑,故答案为Three things should be considered.
【3】句意:为什么这里会提到屠呦呦?
根据“But is it worth? We know that there are many famous people who succeed in great things through their hard work in China.”所以作者觉得不出国也不一定不能成功,故答案为Because she is talked about here to support the author’s idea.
【4】句意:你认为有必要出国留学吗?为什么或为什么不?
本题是开放性试题,言之有理即可。故答案为No, I think it is not necessary, because I can study in China.
【题目】任务型阅读。
For an Olympic gold medalist(金牌得主), what is the difference between the first gold and the second one? Zhou Yang knows the answer.
On Feb 15, the 22-year-old short track speed skater(短道速滑运动员)successfully kept her 1,500m Olympic gold at the Sochi Winter Games. Four years ago at Vancouver(温哥华), Zhou won her first Olympic gold in the same race. After the first gold, the excited Zhou thanked her parents in front of TV cameras. But her words caused criticism(批评)from some officials because she didn’t thank her country. More criticism followed. It was too much for the then 18-year-old Zhou. She started to suffer from depression(抑郁症)and could eat only two pieces of bread every day. In 2011, she left the national team.
It was not until the end of 2012 that Zhou finally came back. She made great progress after her return. She ranked(排名)21st in the 1,500m at the World Cup last season and has now risen to third place this season. “I went through a lot in the four years and I had thought about giving up,” Zhou said. “But I really love skating so I came back.”
“The two gold medals are so different to me,” she said. “The first gold was like a dream come true, and this one, after four years, is the reward of my efforts and not giving up.”
Title: Golden return | ||
Year | Place | The 【1】 between the two gold medals |
In【2】 | Vancouver | ●A dream came true. ●felt 【3】 and she thanked her parents instead of her【4】. ●was criticized. ●suffered from【5】 ●could eat little ●【6】 the national team in 2011. |
In 2014 | 【7】 | ●has come back because she loves 【8】. ●has come【9】 this season. ●The gold is the reward of her 【10】. ●The gold is the reward of not giving up. |
【题目】根据短文(C)内容完成表格,每空一词。
March 5 is Lei Feng Day. Lei Feng is one of the most famous models in China. And he is one of the most famous soldiers(战士) in Chinese history as well. He is known for his warm heart and kindness. He lost his parents when he was very young. His neighbors took care of him. He did many good things in his life. Lei Feng died in an accident at the age of 22. And Chairman Mao Zedong encouraged people to learn from him.
Nearly fifty years has passed. We still need the spirit of Lei Feng today. In honor of this great person, we should do kind things on that day. However, the way we learn from Lei Feng should be advanced with time(与时俱进).Everyone can give out active energy, no matter how small it is. Lei Feng is more than a name in China, he’s a symbol of kindness and being ready to help others.
A Famous Soldier——Lei Feng | |
The date of Lei Feng 【1】 | On March 5 |
The time when Lei Feng died | Nearly half a 【2】 ago |
The thing we still need today | The 【3】 of Lei Feng |
The way we learn from Lei Feng | By 【4】 out active energy |
The reason why Lei Feng is famous | A symbol of being kind and 【5】 |