题目内容
【题目】 Both globes and maps help you find where the places are.Both show you the size and shape of the places, too. But maps are flat pictures. Often, they show just a part of the earth. Globes are round like balls. They are models of the earth. They show the whole planet. Maps are light and easy to carry. Globes are heavier and harder to manage. They usually stay in one place. Maps and globes both show directions and distance.
Mercury and Venus are closer to the sun than the earth. However, Mercury is 36 million miles away from the sun. Venus is 67 million miles away. It takes Mercury 88 days to orbit(沿轨道运行)the sun. Venus spends about 230 days orbiting once around the sun.Venus is about the same size as the earth. Mercury is much smaller. Both Mercury and Venus get very hot.Scientists do not think there is life on either planet.
As dolphins and porpoises(鼠海豚)are very similar, people often cannot tell the differences between them. Both dolphins and porpoises are mammals like lions and whales. They can be seen in the oceans, seas and rivers.They are so intelligent that they have the ability to think, understand, and learn things quickly and well. They have large,complex brains.They make sound waves to help them know things well and find their ways in the water.Dolphins and porpoises feed on fish. The main difference is that dolphins like talking a lot and love to communicate with people as they are together.They make whistling sounds through their blowholes to communicate with one another. Porpoises are usually timid and shy.
【1】How are globes and maps alike?
A. They are flat pictures.
B. They show the size and shape of the places.
C. They are models of the earth.
D. They are light and easy to carry.
【2】Which picture is true according to the passage?
A.
B. ![]()
C.
D. ![]()
【3】What does the underlined word "timid" mean in the passage?
A. 胆小的
B. 活泼的
C. 温顺的
D. 凶狠的
【4】How are dolphins and porpoises different?
A. Dolphins live in the water.
B. Porpoises feed on fish.
C. Dolphins are friendlier.
D. Porpoises have large brains.
【5】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Globes show just a part of the earth.
B. Scientists think there is life on Mercury and Venus.
C. It takes Mercury more time than Venus to orbit once around the sun.
D. Dolphins and porpoises make sound waves to help find their ways.
【答案】
【1】B
【2】B
【3】A
【4】C
【5】D
【解析】
短文大意:本文是科普文,第一段介绍了地球仪和地图的区别和作用,第二段介绍了水星和金星的差别,第三段介绍了海豚和鼠海豚的相似之处和主要区别。
【1】题意:地球仪和地图有什么相似之处?考查细节理解题,根据" Both show you the size and shape of the places"两者都能告诉你这些地方的大小和形状,可推断地球仪和地图都能展示一个地方的大小和形状,故选B.
【2】题意:根据短文,哪幅图是正确的?考查内容判断题.根据" Mercury and Venus are closer to the sun than the earth. However, Mercury is 36 million miles away from the sun. Venus is 67 million miles away"水星和金星比地球离太阳近.然而,水星距离太阳3600万英里.金星在6700万英里之外,可推断水星和金星比地球离太阳近,且水星比金星离得更近,故选B.
【3】题意:在文章中带下划线的单词“afraid”是什么意思?考查词义理解题.根据"The main difference is that dolphins like talking a lot and love to communicate with people as they are together"主要的区别是海豚喜欢说很多话,喜欢和人交流,可知言外之意是指鼠海豚的性格和海豚不同,应该更内向一点.A项“胆小的”与后面的“害羞的”相对应.故选A.
【4】题意:海豚和鼠海豚有何不同?考查细节理解题.A. Dolphins live in the water海豚生活在水里。B. Porpoises feed on fish海豚吃鱼。C. Dolphins are friendlier海豚是友好的。D. Porpoises have large brains海豚拥有大的大脑。根据"The main difference is that dolphins like talking a lot and love to communicate with people as they are together."主要的区别是海豚喜欢说很多话,喜欢和人交流,可知海豚更友好,ABD三项是相同的.故选C.
【5】题意:根据短文,下列哪个选项是正确的?考查细节理解题.A. Globes show just a part of the earth地球仪显示地球的一部分。B. Scientists think there is life on Mercury and Venus科学家认为水星和金星上的生活。C. It takes Mercury more time than Venus to orbit once around the sun水星绕太阳一周的时间比金星绕太阳一周的时间要长。D. Dolphins and porpoises make sound waves to help find their ways海豚和鼠海豚使声波来帮助找到自己的方式。根据" They make sound waves to help them know things well and find their ways in the water"他们制造声波来帮助他们了解事物和找到他们在水中的路,可知海豚和鼠海豚都通过制造声波来帮助他们找到路,D项说法正确,故选D.