题目内容

【题目】 My father was a printer. He loved his work and always wore a printer ’s four-cornered newspaper hat. Every day after work, he_______________a page into a small hat and gently placed it on my head.

I didn’t like it but I had to wear the newspaper hat until bedtime. My father could not hear, but he learned how to speak with his hands. Sometimes my father felt _________________about the way he was treated by his fellow workers who could hear. Because they couldn’t talk to him with their hands, they seemed to ignore him. But my father did not lack friends because there were other deaf printers in the factory who had also learned to talk with their hands.

One day, while the huge presses (印刷机) ran, with their noises_______________out all other sound, my father noticed a fire flickering in a far corner of the pressroom. The fire was spreading quickly and silently. Suddenly the wood floor burst into flames (火焰).

My father knew he had to tell everyone. He jumped onto an ink drum and _______________his arms excitedly. Luckily he caught the attention of a fellow printer who also couldn’t hear. My father ’s hands shouted through the terrible noise of the printing presses, FIRE! FIRE!TELL EVERYONE TO GET OUT! TELL THE HEARING ONES!

His friend ran to fellow workers who could hear, then he _______________to the fire, which had now spread to the wall next to the only exit. Everybody saw the fire and went out quickly.

My father didn’t escape until all the workers got out. They were happy to be_______________.

When my father went back to the work, his co-workers gathered around him. They presented him with a hat made of the freshly printed newspaper and my father put it on his head. All the printers who could hear did something ______________. They told him THANK YOU with their hands.

That night, my father placed the newspaper hat that his fellow painters had given him gently on my head. I didn’t take off my hat, but wore carefully to bed. I _______________I was standing next to my father on the printing press floor, turning lead-type letters into words and sentences.

1A.dugB.brokeC.foldedD.burned

2A.sadB.happyC.relaxedD.scared

3A.givingB.pickingC.turningD.shutting

4A.liftedB.wavedC.touchedD.protected

5A.movedB.lookedC.shoutedD.pointed

6A.aloneB.aliveC.awakeD.asleep

7A.surprisingB.interestingC.frighteningD.disappointing

8A.guessedB.wonderedC.imaginedD.believed

【答案】

1C

2A

3D

4B

5D

6B

7A

8C

【解析】

故事型阅读。短文讲述了一位在印刷厂上班的聋哑人父亲,开始时受到那些正常同事的忽略,让父亲很伤心,但是他也有同样的聋哑人朋友。但是在一次意外事故中,父亲成功的帮助了同事们躲过了火灾,正常人的同事们都向父亲表达了感谢,父亲很开心。

1句意:每天下班后,他都会把一页纸折成一顶小帽子,轻轻地放在我头上。

考查动词,A. dug挖掘;B. broke打破;C. folded折叠;D. burned烧毁。观察句子,应该是用纸折叠成小帽子,符合逻辑,故选C

2句意:有时我父亲为他的同事对他的态度感到伤心,因为他的同事们都能听到他的声音。

考查形容词,A. sad伤心的;B. happy开心的;C. relaxed放松的;D. scared害怕的。根据文中“Because they couldn’t talk to him with their hands, they seemed to ignore him. 因为他们不能用手和他说话,所以他们似乎对他不屑一顾。,所以父亲应该是伤心的,故选A

3句意:有一天,当巨大的印刷机在运转,它们的噪音挡住了所有其他声音的时候,我父亲注意到在新闻发布室的远处角落里有一堆火在闪烁。

考查动词短语,A. giving给;B. picking捡起;C. turning转向;D. shutting关闭,结合句意,“shut out……关在外面,挡住”,这里应该是印刷机的声音挡住了所有声音,故选D

4句意:他跳上墨鼓,激动地挥舞双臂。

考查动词,A. lifted举起;B. waved挥动;C. touched触摸;D. protected保护。根据文中“The fire was spreading quickly and silently. Suddenly the wood floor burst into flames (火焰). 火势迅速而无声地蔓延着。突然,木地板突然起火了。可知火势严峻,那么父亲应该是挥手发出求救信号,故选B

5句意:他的朋友跑向能听到的同事,然后指着火势,现在火势已经蔓延到唯一出口旁边的墙上。

考查动词。A. moved移动;B. looked看;C. shouted大喊;D. pointed指向。根据文章可知父亲朋友也是聋哑人,那么他跑向能听到的同事面前,应该是指向火势,告诉他们着火了,故选D

6句意:他们很高兴自己还活着。

考查形容词,A. alone独自的;B. alive活的;C. awake醒着的; D. asleep睡着的。结合文意,同事们从火灾中出来,应该是很高兴自己还活着,故选B

7句意:所有能听到声音的印刷工都做了一些令人惊讶的事情。

考查形容词,A. surprising令人感到惊讶的;B. interesting令人感到有趣的;C. frightening令人感到害怕的;D. disappointing令人感到失望的。结合文意,开始能听到的同事们总是忽略父亲的存在,让父亲感到伤心,在这次火灾后,父亲帮助大家逃生,那么同事们向父亲表示感谢,前后对比,应该是令人惊讶的事情,故选A

8句意:我想象我正站在印刷机地板上的父亲旁边,把铅字字母变成单词和句子。

考查动词,A. guessed猜猜;B. wondered想知道;C. imagined想象;D. believed相信。结合句意,这里说的是我正站在印刷机地板上的父亲旁边,而实际上我正在准备睡觉,那么应该是想象,故选C

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网