题目内容
【题目】 In a busy bus station, there is a little girl sitting all alone on a bench. She does not move. She seems to be lost.
After some time, a man walks up to her. He is a father himself, so he feels worried about this little girl. "Hello, ” he says. “Are you all right? Are your Parents here with you?"
The little girl does not even look up at him! He gently sits down next to her and touches her shoulder. Now she lifts her head, and he can see that she is crying. He feels terrible!
He gives her a very warm smile and holds out his hand. She looks scared, but she takes his hand. He takes her to the bus station information desk and makes an announcement(广播)over the speakers.
"Attention: a young girl is waiting for her parents at the information desk. If you are looking for your daughter, please come soon! Thank you.”
Minutes later, a woman comes, running toward the desk. As soon as she sees the little girl, she shouts and runs up to her. She lifts the girl into her arms and holds her very tight.
Then she tunas to the man and says, “Thank you so much, sir. I was looking for her everywhere. I could not announce it here because she is deaf!, ,
Now the man understands why the little girl did not look at him until he touched her shoulder. He feels happy that he has helped her.
【1】What do we know about the man?
A.He is the girl's father.B.He has a daughter.
C.He doesn't know the girl.D.He knows the girl’s parents.
【2】when the man starts talking to her, the girl __________.
A.lifts her head and looks upB.sits down beside him
C.touches his shoulderD.doesn't reply
【3】The man takes the girl to the information desk to
A.take her back to his homeB.ask a worker to look after her
C.make her happyD.help her find her parents
【4】Which one is NOT true according to the passage?
A.The story takes place in a bus station.
B.The man is a kind- father himself.
C.The woman didn't know her daughter was lost.
D.The girl sees her mother soon after the announcement.
【5】Why didn't the woman make an announcement?
A.Because she didn't know she could.B.Because her daughter can't hear
C.Because she can't listen or speak well.D.Because she was so worried that she forgot this.
【答案】
【1】C
【2】D
【3】D
【4】C
【5】B
【解析】
这篇短文主要讲述了一对夫妇不慎和他们的聋哑女儿走失了,因为女儿聋哑他们没法通过广播寻找她,幸运地是一位好心人向他们伸出援手,通过广播找到她的父母,身为父亲,他知道爱护和帮助所有的孩子是多么重要。
【1】推理判断。根据文中“After some time, a man walks up to her. He is a father himself, so he feels worried about this little girl. "Hello,” he says.”Are you all right? Are your Parents here with you?"” 过了一会儿,一个男人走向她。他自己也是个父亲,所以他很担心这个小女孩。”“你好,”他说。“你没事吧?你父母和你在一起吗?”可知,那个男人不认识那个女孩。故选C。
【2】推理判断。根据文中“The little girl does not even look up at him!” 小女孩甚至都不抬头看他!可知,小女孩没有回答他。故选D。
【3】细节理解。根据文中“He takes her to the bus station information desk and makes an announcement(广播)over the speakers."Attention: a young girl is waiting for her parents at the information desk. If you are looking for your daughter, please come soon! Thank you.”可知,这个男人把女孩带到问讯处帮她找到她的父母。故选D。
【4】推理判断。根据文中“In a busy bus station, there is a little girl sitting all alone on a bench.” 在一个繁忙的汽车站,有一个小女孩独自坐在长凳上。可知选项A“The story takes place in a bus station.”是正确的;根据文中“He is a father himself, so he feels worried about this little girl.” 他自己也是个父亲,所以他很担心这个小女孩。可知选项B“The man is a kind- father himself.”是正确的;根据文中“Minutes later, a woman comes, running toward the desk. As soon as she sees the little girl, she shouts and runs up to her.” 几分钟后,一个女人跑过来,朝桌子跑去。她一看见那个小女孩,就大叫起来,向她跑去。选项D“The girl sees her mother soon after the announcement.”说法是正确的;根据文中“Then she tunas to the man and says, “Thank you so much, sir. I was looking for her everywhere.” 然后她对那个男人说:“非常感谢你,先生。我到处找她。选项C“The woman didn't know her daughter was lost.”说法是错误的。故选C。
【5】细节理解。根据文中“I could not announce it here because she is deaf!”可知,我不能在这里宣布,因为她聋了。选项B是正确的,因为她的女儿不能听见。故选B。
我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节;2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。如第5小题,考查细节理解。根据文中“I could not announce it here because she is deaf!”可知,我不能在这里宣布,因为她聋了。选项B是正确的,因为她的女儿不能听见。故选B。
【题目】This is why many Chinese adults continue with their parents.
A.to liveB.liveC.to livingD.be lived
【题目】阅读下面短文,根据所读内容,在空格里填入一个恰当的单词(每空只填一个单词)。
SueandJimwereneighboursforfiveyearsbuttheywereneverinterestedineachother.Then oneday,SuesawJim’smusiccollection.ShenoticedararepunkrockCDthatshealsoowned. Atthatmoment,sherealizedthattheybothhadthesameinterestin musicandtheystarted talking. Suesaid, “Ithoughtwehadnothingincommon until IsawhisCDbytheNewYorkDolls.” Theyarenowmarriedandlivingwitheachother.
Somepsychologists(心理学家)thinkthatyourtasteinmusicis relatedto(有联系的)your personality.AspartofatestattheUniversityofTexas,Austin,USA,volunteers createdaCDof theirfavouritesongs.Thevolunteersthenlistenedtoeachother’sCDsandmadeguessesabout theCDcreator’spersonality—outgoing,adventurous,happy,andsoon.Thesestrangerscorrectlyguessedmuchmoreabouteach other’s personalities throughtheirCDsthanthroughtheirclothesor tasteinfilms.Forexample,SueandJimlovepunkmusic,whichmeanstheyhaveoutgoing personalities.
ThepsychologistswhodidthetestfoundSnoopDogg(hip-hop)fansarelikelytobe energeticandtalkative.PeoplewholikeU2(rock/popmusic)aregenerallyindependentandadventurous.
ThepsychologistsalsofoundthatLouisArmstrong(jazz)fanstendto(倾向于) beshy.Thepsychologistsweresurprisedtofindthatrapandheavymetalfanswerealsoshierandquieterthanmanyothermusiclovers.
Title:Musicand【1】 | |
Anopinion | *Your【2】inmusicisrelatedtoyourpersonality. |
Findings | *One’sclothesortasteinfilmsis【3】importantthanhis/herCDsinatestofguessingaboutone’spersonality. *Itislikely thathip-hopfansareenergeticandtalkative. *Peoplewho like rockorpopmusicareusuallyindependentandadventurous. *Jazzfanstendtobeserious andintelligent. *It’s surprisingthatrapandheavymetalfansareshierandquieterthan manyothermusiclovers. |
An【4】 | * Through SueandJimwereneighboursforfiveyears,theywereneverinterestedineachother. *AfterSuenoticedtheybothhadrarepunkrockCDs,shefound theyhad【5】incommon. *Theyarenowmarriedandlivingwitheachother. |